Ανακαλύφθηκε καινούργιος γαλαξίας, πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο!

Ανακαλύφθηκε καινούργιος γαλαξίας, πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο!
ired.gr

Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο!

Μια καινούργια φωτογραφία από το Hubble, έρχεται για να ταράξει τα νερά στις διαστημικές ανακαλύψεις. Το διαστημικό τηλεσκόπιο, που βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη (Hubble), κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία, από τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει βρεθεί ποτέ.

 

 

Δείτε ακόμα: Οι πρώτες φωτογραφίες από το φεγγάρι, μετά από 37 χρόνια!

Αυτός ο γαλαξίας, υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και θεωρείται ότι ανήκει στην πρώτη “γενιά” γαλαξιών, που δημιούργησαν το σύμπαν.

new galaxy 01

Εδώ πρέπει να πω, αν και πιθανώς να το γνωρίζετε, ότι κάθε ταξίδι στο διάστημα, δεν έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα, αλλά και με τον χρόνο. Όσο πιο μακριά φτάνουμε, τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε στην δημιουργία του σύμπαντος, αν και τα μεγέθη είναι κυριολεκτικά αστρονομικά ...

Το όνομα που δόθηκε στον γαλαξία είναι GN-z11 και ο μόνος λόγος που το Hubble μπόρεσε να τον εντοπίσει, είναι λόγω της έντονης συγκέντρωσης αστεριών (ήλιων), που τον έκαναν να φαίνεται υπερβολικά φωτεινό, παρότι η απόσταση ήταν τεράστια.

new galaxy 02

Αυτή η ανακάλυψη έγινε δυνατή, μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται βαρυτικός φακός. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φως καμπυλώνει από την βαρύτητα, όταν μπαίνει στην τροχιά ενός ήλιου.

Για την απόδειξη αυτού του φαινομένου, υπεύθυνος ήταν ο Albert Einstein, ο οποίος το απέδειξε κατά την διάρκεια μιας έκλειψης του ηλίου.

Η ανακάλυψη του GN-z11, ίσως να είναι και η τελευταία που θα κάνει το Hubble, αφού πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα έχει πολύ αυξημένες δυνατότητες.

Βέβαια θεωρητικά ήταν αδύνατο το Hubble να ανακαλύψει έναν τόσο μακρινό γαλαξία, αλλά το κατάφερε, σαν μια πράξη αμφισβήτησης της επερχόμενης αντικατάστασής του.

Μέσω του Hubble έχουν γίνει πολύ σημαντικές ανακαλύψεις και ευχόμαστε στο καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Το James Webb είναι προγραμματισμένο να μπει σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2018.

After Dark: 11,660 φωτογραφίες στο φεγγάρι

από Karadryan