Η Apple κέρδισε μια δίκη για κλειδωμένο iPhone

Η Apple κέρδισε μια δίκη για κλειδωμένο iPhone
ired.gr

Μια προηγούμενη δίκη για κλειδωμένο iPhone έληξε υπέρ της Apple, κάτι που μπορεί να σημαίνει πρόβλημα για το FBI.

Τον τελευταίο καιρό η Apple βρίσκεται στις πρώτες σελίδες των ειδήσεων τεχνολογίας, όχι τόσο λόγω των προϊόντων και συσκευών της - αν κι έχουμε μπόλικες ειδήσεις κι από κει - αλλά για την κόντρα της με τις αρχές των ΗΠΑ, ειδικά με το FBI, όσον αφορά το θέμα του κλειδωμένου iPhone 5c ενός εκ των τρομοκρατών της σφαγής του San Bernardino της Καλιφόρνια.

Δείτε ακόμη: Ο Tim Cook αρνείται τις «ανατριχιαστικές» εντολές του FBI

Όπως έχουμε ξαναπεί και σε προηγούμενα άρθρα μας, το FBI ζητάει να δημιουργηθεί από πλευράς Apple μια «κερκόπορτα» (backdoor) στο iOS, ώστε να μπορούν οι αρχές να σπάσουν την κωδικοποίηση του iPhone πριν γίνει η οριστική διαγραφή των δεδομένων του. Ο λόγος είναι ότι, το συγκεκριμένο iPhone χρησιμοποιήθηκε για το συντονισμό της επίθεσης που έγινε στην παραπάνω περιοχή και που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους αφήνοντας πολλούς τραυματίες.

Ωστόσο, η Apple, όπως έχει εξηγήσει και δημοσίως, θεωρεί ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι που, αν το πάρει, θα οδηγήσει σε γενικότερη απενεργοποίηση της κωδικοποίησης του iOS - και άρα των συσκευών που το χρησιμοποιούν - και όχι μόνο ενός συγκεκριμένου iPhone. Κάτι που, στο μέλλον, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκρυπτογράφηση δεδομένων οποιουδήποτε smartphone, οποιασδήποτε εταιρίας, από τη μεριά των αρχών, όποτε αυτές το θεωρούν χρήσιμο και ουσιαστικά στην παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Και αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν οι χάκερ που σίγουρα θα καταφέρουν να πέσει στα χέρια τους το συγκεκριμένο λογισμικό.

iphone apple legal 2016

Δείτε ακόμη: O CEO της Google υποστηρίζει την Apple στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Έτσι λοιπόν, η Apple αρνήθηκε και η υπόθεση πήρε την ανιούσα για τις δικαστικές αίθουσες, πέραν από την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη με το 51% - σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις - να είναι κατά της Apple και υπέρ της άποψης του FBI. Εντωμεταξύ οι πολιτικοί έχουν επίσης χωριστεί, με τους υπέρ του FBI να έχουν ως αιχμή του δόρατος τον ... λαλίστατο (έως γραφικό πια) υποψήφιο για την προεδρία, Donald Trump, ο οποίος με δηλώσεις του έχει κάνει τελευταία πολλούς Αμερικανούς να σκέπτονται την ... μετοίκησή τους στον Καναδά (αυτό δεν είναι πλάκα, το συγκεκριμένο «search» στο Google έχει πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις).

Πέραν των άλλων, μια ανώτατη δικαστικός στην πολιτεία της Καλιφόρνια, εξέδωσε δικαστική εντολή κατά της Apple, ζητώντας της να δημιουργήσει το εν λόγω λογισμικό, ρίχνοντας έτσι κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Κι ενώ τα πράγματα έδειχναν άσχημα για την Apple και η πλάστιγγα έμοιαζε να γέρνει προς τη μεριά των διωκτικών αρχών, μια νέα δικαστική απόφαση, σε μια παλαιότερη υπόθεση που εκδικαζόταν, κρίθηκε υπέρ των απόψεων της Apple.

Ακριβέστερα, ένας ανώτερος δικαστής στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, ο Magistrate Judge James Orenstein της Ανατολικής Περιοχής της Ν. Υόρκης, αποφάσισε ότι η απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ από την Apple να ξεκλειδώσει το iPhone ενός κατηγορούμενου εμπόρου ναρκωτικών, δεν ήταν νόμιμη. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε λανθασμένα να εκμεταλλευτεί προς όφελος της την 227 ετών All Writs Act* προκειμένου να καλύψει τρύπες στην υπάρχουσα νομοθεσίας.

iphonw apple legal 10

Δείτε ακόμη: Η κόντρα Apple-FBI θα μας βγει σε καλό

Σημείωση: All Writs Act, άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που γράφηκε το 1651 και επιτρέπει σε ομοσπονδιακούς δικαστές της χώρας να «χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον (All Writs) προκειμένου να συνεισφέρουν στην απόσπαση στοιχείων για τη βοήθεια τήρησης του νόμου από μέρους των διωκτικών αρχών».

Η νομική απαίτηση από πλευράς FBI στην περίπτωση της υπόθεσης του San Bernardino, έχει απολύτως παρόμοια προσέγγιση, κάτι που δείχνει ότι η πρόσφατη (τριών ημερών) απόφαση του δικαστηρίου της πολιτείας της Ν. Υόρκης, μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη νίκη απ’ ό,τι φαίνεται υπέρ της Apple. «Αν το καλιφορνέζικο δικαστήριο καταλήξει στην ίδια ερμηνεία, τότε η Apple δε θα υποχρεωθεί να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα του iPhone», δήλωσε ο δικηγόρος του τομέα απορρήτου δεδομένων και ασφάλειας Greg Boyd στο Wired.

Μπορεί η συγκεκριμένη στάση της Apple να έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις - και μάλιστα σφοδρές - ανάμεσα στο κοινό, παρόλο που οι εταιρίες τεχνολογίας έχουν πάρει το μέρος της υποστηρίζοντας τη θέση της, αλλά η απόφαση του δικαστή Orenstein, παρέχει νομικό προηγούμενο υπέρ μιας νίκης και στην Καλιφόρνια. Θα μάθουμε περισσότερα μέσα σ’ αυτό το μήνα, δεδομένου ότι η επόμενη δικαστική μάχη πλησιάζει.

Δείτε ακόμη: Η Apple ίσως να μη μπορεί να πουλήσει πια τα iPhone στην Καλιφόρνια

από Elichord