Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το Bluetooth

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το Bluetooth
ired.gr

Ήρθε άραγε η ώρα να αντικατασταθεί το Bluetooth από κάτι καλύτερο;

Το Bluetooth έχει αποδειχθεί ως τώρα μια πολύ χρήσιμη τεχνολογία που βοηθά στην ασύρματη σύνδεση συσκευών σε κοντινές αποστάσεις, με ελάχιστη κατανάλωση ισχύος. Ωστόσο, κάποιοι δουλεύουν πάνω σε μια νεότερη Wi-Fi τεχνολογία που θα μπορέσει να το αντικαταστήσει και θα έχει ακόμη μικρότερη κατανάλωση.

Η ονομασία της είναι Passive Wi-Fi και έχει σχεδιαστεί να μεταδίδει δεδομένα σε μικρές αποστάσεις με μια κατανάλωση ισχύος που θα είναι 10.000 φορές μικρότερη από αυτήν των Bluetooth LE και ZigBee (ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα “έξυπνα” σπίτια). Η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι οποίοι θα συζητήσουν την πρόσφατη έρευνά τους στο 13ο συμπόσιο της USENIX, πάνω στη σχεδίαση Δικτυακών συστημάτων και την ενσωμάτωσή τους, αυτόν τον Μάρτιο.

Η κύρια καινοτομία στη χρήση του Passive Wi-Fi είναι η χρήση μόνο μιας ψηφιακής baseband στα τσιπ των Wi-Fi, ενώ τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα έχουν και ψηφιακά και αναλογικά κυκλώματα RF.

«Η κύρια ιδέα, όσον αφορά το Passive Wi-Fi, είναι η χρήση ανακλάσεων για τη δημιουργία «πακέτων» Wi-Fi σήματος», είπε ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξηγώντας την τεχνολογία σε ένα βίντεο. «Μια συσκευή που είναι εν ενεργεία, δημιουργεί το συνεχές κύμα RF του σήματος. Ο επεξεργαστής baseband στην παθητική συσκευή επιλεκτικά ανακλά αυτό το σήμα RF για να δημιουργήσει πακέτα Wi-Fi που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν στις υπάρχουσες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones.»

passive wifi 01

Δείτε ακόμη: Wi-Fi Halow: Το νέο μεγάλης εμβέλειας, χαμηλής ισχύος ασύρματο δίκτυο για τα σπίτια

Μην περιμένετε βέβαια από τη νέα αυτή τεχνολογία να έχει τις ταχύτητες του γνωστού Wi-Fi του σπιτιού μας, καθόσον οι ταχύτητές της αυτή τη στιγμή έχουν μια μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης που φθάνει τα 11Mbps. Βέβαια, αυτή είναι μια πολύ καλή ταχύτητα που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των κλασικών Bluetooth συνδέσεων και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση του Internet of Things στις συσκευές των νέων έξυπνων σπιτιών και αυτοκινήτων του κοντινού μας μέλλοντος.

Όπως και να ‘χει, οι συσκευές αυτές θα χρειαστούν έναν ενιαίο τρόπο επικοινωνίας που δε θα χρειάζεται μεγάλη ισχύ αλλά και που δεν θα έχει τους περιορισμούς του σημερινού παραδοσιακού Bluetooth.

Δείτε πιο κάτω το βίντεο που εξηγεί πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία.

Δείτε ακόμη: Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης

από Elichord