7 σημαντικές συνήθειες για την online ασφάλειά μας

7 σημαντικές συνήθειες για την online ασφάλειά μας
ired.gr

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δε θα έχετε τίποτε να φοβηθείτε κατά την περιήγησή σας στο Web.

Το Internet είναι πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας καθώς σερφάρουμε, επικοινωνούμε, βρίσκουμε πληροφορίες και αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, αυτή η διευκόλυνση στη ζωή μας δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και το κόστος είναι ένα τμήμα της ιδιωτικής μας ζωής.

Η κλοπή «ταυτότητας» είναι κάτι σύνηθες και δεν εννοούμε απλά το να μας κλέψουν το πορτοφόλι. Οι σημερινοί κυβερνο-εγκληματίες διαρρηγνύουν τα email, τους λογαριασμούς, προσωπικούς και κοινωνικούς, και χρησιμοποιούν την ταυτότητά μας για να κλέψουν χρήματα ή να βρουν ευαίσθητες πληροφορίες με τις οποίες να μπορούν να μας κάνουν κακό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αμυνθούμε και να προστατευθούμε, αλλά υπάρχουν 7 βασικές συνήθειες που, αν τις έχουμε, θα μπορέσουμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά και, το κυριότερο, δεν είναι δύσκολο να τις αποκτήσουμε.

Δείτε ακόμη: 9 απλά βήματα για να ασφαλίσετε τον υπολογιστή σας

 1. Όταν ελέγχετε το email σας χρησιμοποιείτε τη λειτουργία «Incognito» του browser σας.

online security tips 02

Όταν σερφάρουμε στο Web, όλες οι πληροφορίες για το τι κάνουμε αποθηκεύονται σε ένα φάκελο που λέγεται «cache». Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για να υπάρχουν ήδη όταν επισκεφτούμε πάλι τις ίδιες σελίδες και να φορτώσουν γρηγορότερα.

Με τη χρήση της λειτουργίας «Incognito» στον browser μας (υπάρχει σε όλους τους σύγχρονους browsers), οι πληροφορίες για το τι κάνουμε και πού είμαστε δεν αποθηκεύονται. Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν εμπιστευτικές πληροφορίες στα email μας, σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε τον browser για να τα δούμε και όχι κάποιο ειδικό πρόγραμμα email με δικές του προστασίες, καλό είναι να το κάνουμε χρησιμοποιώντας την «Incognito» mode.

Κάτι ακόμη: βεβαιωθείτε ότι όλες οι online συναλλαγές σας γίνονται σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους (πρόθεμα σελίδας: «https» αντί «http» ή εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του browser).

2. Χρησιμοποιείτε συνθηματικό στον υπολογιστή και το smartphone σας

online security tips 03

Πάντα είναι καλύτερο να ασφαλίζετε τις συσκευές σας. Αν και μπορεί να είναι λίγο κουραστική η συμπλήρωση κωδικού κάθε φορά που ανοίγετε μια συσκευή, θα είστε ευτυχείς αν τύχει ποτέ να πέσει σε ξένα χέρια, εφόσον ο υπολογιστής ή το smartphone σας έχουν κωδικό εισόδου που μόνον εσείς γνωρίζετε.

Σκεφθείτε λοιπόν έναν κωδικό που είναι εύκολο να θυμάστε εσείς, αλλά δύσκολο να τον μαντέψει οποιοσδήποτε άλλος. Έτσι, αν έχετε την ατυχία να χάσετε κάποια συσκευή ή να σας την κλέψουν, τουλάχιστον θα είστε ήσυχοι ότι δε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα.

Θυμηθείτε: είναι καλύτερο να χάσετε απλώς τη συσκευή, παρά τη συσκευή ΚΑΙ τα δεδομένα της.

Δείτε ακόμη: Τι σημαίνουν τα « HTTP» και « HTTPS» στην αρχή μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης; 

3. Γνωρίζετε τι λένε για σας οι άλλοι online

online security tips 04

Αν ανησυχείτε για το τι λένε ή γράφουν μάλλον οι άλλοι για σας online ή θέλετε να ψάξετε για το παιδί σας ή κάποιον άλλο γνωστό, υπάρχει μια δωρεάν υπηρεσία που λέγεται Google alerts. Ρυθμίζοντας ένα Google alert με το όνομα που θέλετε, κάθε φορά που θα αναφέρεται αυτό το όνομα θα έχετε μια ειδοποίηση στα εισερχόμενά σας.

Για να το κάνετε, πηγαίνετε στη διεύθυνση: https://www.google.com/alerts. Εκεί, προσθέστε το όνομα που σας ενδιαφέρει και όποιες άλλες παραλλαγές του. Μπορείτε να επιλέξετε πόσο συχνά θέλετε να ειδοποιείστε και σε τι θέματα.

Κόλπο: Θυμηθείτε να βάζετε εισαγωγικά στο όνομα, ώστε η μηχανή αναζήτησης να ξέρει ακριβώς τι ψάχνει.

4. Συνηθίστε να κάνετε αποσύνδεση

online security tips 05

Αφότου χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία (όπως Facebook, email κλπ), είναι καλό να κάνετε αποσύνδεση μετά (log out ή sign out). Έτσι θα επιβεβαιώσετε ότι δε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό σας μετά, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο υπολογιστή (π.χ. Internet cafe).

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας ακόμη κι χρησιμοποιείτε μόνο εσείς τη συσκευή σας. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε κοινόχρηστη, αν δεν έχετε συνηθίσει την αποσύνδεση, είναι εύκολο να το ξεχάσετε και εκεί, με καταστροφικά αποτελέσματα στη συνέχεια.

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο

Γνωρίζετε ακόμη: κάποιες υπηρεσίες κάνουν αυτόματη αποσύνδεση από τη στιγμή που θα απομακρυνθείτε από αυτές πηγαίνοντας σε άλλη σελίδα, αλλά κάποιες άλλες όχι.

5. Ελέγχετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας

online security tips 06

Αν και μπορεί να σας μπερδεύουν λίγο, είναι άκρως σημαντικό να ελέγχετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που έχετε, προκειμένου να ελέγξετε τι είδους πληροφορίες θέλετε να μοιράζεστε και με ποιους. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλές από αυτές τις υπηρεσίες αλλάζουν τις ρυθμίσεις τους συχνά (και πολλές φορές χωρίς να σας ειδοποιήσουν). Αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε, ψάξτε γι’ αυτό προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επικίνδυνο για σας.

Βοήθεια: Δείτε στην παρακάτω εικόνα πώς βρίσκετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook. Παρόμοια θα τις βρείτε και σε άλλες υπηρεσίες.

online security tips 07

6. Χρησιμοποιείτε πολύπλοκους κωδικούς

online security tips 08

Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα. Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, το να ανακαλυφθεί ένας κωδικός που είναι απλός για να τον θυμάστε, είναι πολύ ευκολότερο από όσο φαντάζεστε για έναν χάκερ.

Για την ακρίβεια, πολλοί χάκερς είναι διάνοιες που σπάνε πολύ δυσκολότερους κωδικούς από την ημερομηνία γεννήσεώς σας, π.χ., ή το όνομα ενός προσώπου που αγαπάτε κλπ. Μάλιστα υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν ώστε να κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη δουλειά τους.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεστε, είναι πρώτα απ’ όλα να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικό συνθηματικό για κάθε λογαριασμό σας και ύστερα να αποφύγετε απλοϊκούς κωδικούς με το όνομά σας, ακολουθίες αριθμών όπως «123456» και άλλα παρόμοια.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα κωδικό που εσείς να θυμάστε αλλά να είναι δύσκολο να βρει κάποιος, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστους χαρακτήρες. Παράδειγμα: «Al3x!0S» αντί «Alexios». Η εναλλαγή κεφαλαίων πεζών και η χρήση αριθμών και συμβόλων βοηθάει επίσης.

Κόλπο: υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να θυμούνται τους πιο πολύπλοκους κωδικούς και να τους συμπληρώνουν με ασφάλεια εκεί που θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να θυμάστε τίποτε, όπως το RoboForm (https://www.roboform.com/).

Δείτε ακόμη: “123456”: Ο χειρότερος κωδικός του 2014! 

7. Κάνετε εκκαθάριση ιστορικού στον browser

Όπως είπαμε πιο πάνω, όταν περιηγούμαστε στο Web, οι διάφορες πληροφορίες για το τι επισκεφθήκαμε και τι κάναμε, αποθηκεύονται στο ιστορικό του browser μας. Αν λοιπόν μοιράζεστε έναν υπολογιστή με άλλους, ή συνδεθήκατε από κάποιον υπολογιστή δημόσιο, τότε καλό είναι να κάνετε απαλοιφή του ιστορικού του browser όταν τελειώσετε την περιήγησή σας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σβηστούν όλες οι ευαίσθητες πληροφορίες τις περιήγησής σας και δε θα μπορεί ο επόμενος χρήστης να δει πού πήγατε και τι κάνατε.

Βοήθεια: οι περισσότεροι browsers έχουν την επιλογή για απαλοιφή ιστορικού στο μενού «Ιστορικό» ή «Ασφάλεια».
από Elichord