Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κινητά θα είναι πιο ισχυρά από τις κονσόλες μέχρι το 2017

Τα κινητά θα είναι πιο ισχυρά από τις κονσόλες μέχρι το 2017
ired.gr

Οι φορητές συσκευές - κινητά και τάμπλετ - θα είναι ισχυρότερα από τα Playstation 4, XBOX ΟΝΕ μέχρι το 2017.

Αυτός ο υπερυπολογιστής που έχουμε στην τσέπη μας, θα είναι σύντομα πιο δυνατός από τις τελευταίες δημιουργίες των Sony και Microsoft, δηλαδή τις παιχνιδοκονσόλες PS4 και XBOX ΟΝΕ.

Η ARM, η τεχνολογική εταιρία σχεδίασης που βρίσκεται πίσω από την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών των κινητών συσκευών, ετοιμάζεται για άλλο ένα μεγάλο άλμα στην υπολογιστική ισχύ των smartphones και tablets. Στο συνέδριο Casual Connect που έγινε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του οικοσυστήματος της ARM, Nizar Romdan, εξήγησε ότι οι επεξεργαστές που δημιουργεί η εταιρία του, με συνεργάτες όπως οι Nvidia, Samsung και Texas Instruments, θα παράγουν γραφικά επιπέδου ανάλογου με αυτό που βλέπουμε σε ένα Playstation 4 ή ένα XBOX ΟΝΕ, μέχρι το τέλος του 2017.

Δείτε ακόμη: Xbox One vs PS4: Ποιος είναι ο νικητής;

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ένα χρόνο μακριά μόνο, από το να έχουμε smartphone και tablet που θα τρέχουν τα ίδια ακριβώς παιχνίδια - από άποψη γραφικών τουλάχιστον - που τρέχουν σε συσκευές που μέχρι τώρα αγοράζαμε ξεχωριστά γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό μπορεί να τραβήξει περισσότερους «hardcore gamers» στην αγορά των 30 δισεκατομμυρίων του mobile gaming. Και επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πλατφόρμα της κινητής εικονικής πραγματικότητας (mobile virtual reality). Η εταιρία συμβουλευτικής επί της τεχνολογίας, Digi-Capital, προβλέπει ότι το VR και AR gaming σε όλες τις πλατφόρμες θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

«Το hardware των κινητών είναι ήδη πανίσχυρο», είπε ο Romdan στην Casual Connect Ευρώπης. «Αν σας αρέσουν τα high-end smartphone ή tablet, τότε να ξέρετε ότι οι επιδόσεις τους είναι ήδη ανώτερες ενός XBOX 360 ή Playstation 3. Και σύντομα θα συναγωνίζεται επάξια αυτές ενός XBOX ΟΝΕ ή Playstation 4

smartphone vs game console 01

Ένα διάγραμμα που δείχνει ότι τα ARM chips πλησιάζουν τα XBOX ΟΝΕ-Playstation 4.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι εκδότες παιχνιδιών όπως η Ubisoft, θα αρχίσουν να εκδίδουν παιχνίδια σαν το Assassin's Creed για τα smartphone. Και αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι το κοινό των smartphone και tablet είναι διαφορετικό, αλλά και ότι το σύστημα διάδρασης των οθονών αφής, απαιτεί ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης όσον αφορά το χειρισμό τους από έναν gamer.

Ο Romdan τονίζει, από την άλλη, ότι η εικονική πραγματικότητα θα εξαλείψει αυτόν τον παράγοντα. Όταν φοράς ένα σύστημα VR στο κεφάλι σου, κάνεις τα ίδια πράγματα είτε συνδέεσαι με κονσόλα, είτε με PC, είτε με κινητό.

Δείτε ακόμη: Το Nintendo 64 και το Playstation έρχονται στο Mac OS X χάρη στο OpenEmu

«Η άποψή μας είναι ότι η κινητή VR είναι το μυστικό που θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των κινητών για τους hardcore gamers», είπε. «Για πρώτη φορά, οι κινητές συσκευές θα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τα PC και τις παιχνιδοκονσόλες από άποψη εμπειρίας. Δε θα έχουμε βέβαια τις ίδιες υπολογιστικές λειτουργίες. Και η μπαταρία θα είναι επίσης ένα πρόβλημα. Αλλά η εμπειρία θα είναι η ίδια. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια τεράστια αλλαγή στο χώρο του mobile gaming».

smartphone vs game console 03

Ένα είναι σίγουρο: ότι βρισκόμαστε σε μια αγορά που «κοχλάζει» στην κυριολεξία και μεγάλες ανακατατάξεις διαφαίνονται στον ορίζοντα. Η εικονική πραγματικότητα, γίνεται όλο και πιο προσιτή στον καθένα, με συσκευές που είναι ολοένα και πιο φθηνές και προσιτές και σίγουρα, το κοινό δε θα μείνει μόνο στο να παρακολουθεί ταινίες με ένα VR headset στο κινητό του. Ο τομέας του gaming σίγουρα θα επηρεαστεί με όλο και περισσότερα παιχνίδια να παρουσιάζονται μέχρι που κάτι τέτοιο να γίνει μια συνήθεια.

Από την άλλη μεριά, είδαμε και το 3D πόσο «καλά» τα πήγε. Και μην ξεχνάμε ότι η απαίτηση για ειδικά γυαλιά ή headsets για την παρακολούθηση ακόμη και μιας ταινίας - πόσο μάλλον παιχνιδιού - μπορεί να γίνει εύκολα μια περαστική μόδα αφότου περάσει η πρώτη «φούρια». Η αλήθεια είναι ότι τα επιπλέον αξεσουάρ που φοριούνται στο κεφάλι, κουράζουν εύκολα. Αυτό το ξέρουμε και για τα μεγάλα hi-fi ακουστικά και για τα 3D γυαλιά και πιθανώς το ίδιο θα συμβεί με τα VR headsets. Οπότε, εδώ έχουμε ένα στοίχημα που δεν είναι και τόσο σίγουρο, αν δούμε το παρελθόν τέτοιων συσκευών.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό που θα κάνει την επανάσταση, είναι τέτοιες τεχνολογίες, να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε χωρίς ειδικά αξεσουάρ, αλλά μάλλον απέχουμε πάρα πολύ ακόμη και από την ιδέα μιας τέτοιας τεχνολογίας που θυμίζει περισσότερο επιστημονική φαντασία. Μέχρι τότε, τα διάφορα επιπλέον αξεσουάρ θα προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες, αλλά μάλλον δε θα γίνουν ποτέ mainstream συσκευές που ο καθένας θα χρησιμοποιεί.

Κακά τα ψέματα, μια τεχνολογία επικρατεί όταν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εύκολα και η γιαγιά μας - που λέει ο λόγος - και κάτι τέτοιο δε μοιάζει να συμβαίνει με την εικονική πραγματικότητα. Μέχρι τότε, βλέπουμε.

Δείτε ακόμη: Το PS4 είναι ο βασιλιάς του Gaming

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status