O CEO της Google υποστηρίζει την Apple στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

O CEO της Google υποστηρίζει την Apple στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
ired.gr

Ενώ το θρίλερ για την κατάργηση της κρυπτογράφησης στα κινητά κορυφώνεται, ένας νέος σύμμαχος προστίθεται στον αγώνα.

Μήνα το μήνα, καθώς οι αποκαλύψεις του Edward Snowden έφεραν στο φως ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για τις παρακολουθήσεις που έκανε η National Security Agency (NSA) - ξεκινώντας έτσι πόλεμο μεταξύ των πολιτών και της ίδιας τους της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της ασφάλειας και του ψηφιακού απορρήτου - ο CEO της Apple, Tim Cook, και άλλοι διευθυντές τεχνολογικών κολοσσών έχουν πάρει θέση υπέρ του απορρήτου και υπερασπίζονται τη χρήση της κρυπτογράφησης στα κινητά.

Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε στο San Bernardino της Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο, με 14 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, το FBI σχεδόν έχει πετύχει να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανάγκη ύπαρξης «προσβάσεων» (backdoors) στα λειτουργικά των κινητών, ξεκινώντας με την Apple, λόγω του iPhone 5C ενός εκ των δραστών, που δεν είναι προσβάσιμο από την υπηρεσία λόγω της κρυπτογράφησης του iOS 9.

Δείτε ακόμη: Ο Tim Cook αρνείται τις «ανατριχιαστικές» εντολές του FBI

Για το λόγο αυτό, ένας ανώτατος δικαστής (U.S. Magistrate Judge), ο Sheri Pym, εξέδωσε δικαστική εντολή, μέσω της οποίας απαιτεί από την Apple να δημιουργήσει λογισμικό που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο εν λόγω iPhone, ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του.

Η Apple όμως, όπως έχει δηλώσει, δεν έχει κάποιο τρόπο πρόσβασης στα δεδομένα ενός iPhone (ή άλλης iOS συσκευής) που έχει την έκδοση του iOS 8 και άνω, λόγω της ισχυρότατης κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται, αφότου ήλθαν στο φως οι αποκαλύψεις του Snowden. Ο Cook άμεσα ανταποκρίθηκε στη δικαστική εντολή, με μια δημόσια επιστολή που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Apple, όπου αρνείται τη δικαστική εντολή και ζητάει από τους χρήστες να πάρουν θέση υπέρ του απορρήτου και της κρυπτογράφησης.

Το FBI ζητάει να φτιάξουμε μια νέα έκδοση του iOS που θα παρακάμπτει τις ασφάλειες και να την εγκαταστήσουμεσε ένα iPhone που χρειάζεται να αποκρυπτογραφηθεί (αυτό του δολοφόνου). Σε λάθος χέρια, αυτό το λογισμικό - που δεν υφίσταται τώρα - θα έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει οποιαδήποτε συσκευή iOS που κάποιος θα έχει στην κατοχή του", δήλωσε ο Cook.

google ceo apple against fbi 01

Αφότου περάσει ο χρόνος που δίνεται στην Apple να κάνει ένσταση επίσημα, η υπόθεση πια θα περάσει στο τοπικό δικαστήριο κι από κει θα πάρει το δρόμο της μέσω δικαστικής οδού.

Το θέμα είναι ότι το εν λόγω iPhone δεν έχει σύστημα δαχτυλικού αποτυπώματος όπως τα επόμενά του μοντέλα. Αν είχε, το FBI θα χρησιμοποιούσε το δάχτυλο του νεκρού για να το κάνει προσβάσιμο.

Δείτε ακόμη: Πώς η NSA παρακολουθούσε το Internet με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ

Η πιο σημαντική τεχνολογική υπόθεση της δεκαετίας

Η υπόθεση έχει ονομαστεί ως η πιο σημαντική υπόθεση τεχνολογίας της δεκαετίας από τον Edward Snowden, που επίσης αναρωτήθηκε για τη μέχρι τώρα σιωπή της Google πάνω στο θέμα.

google ceo apple against fbi 02

Όμως ο CEO της Google, Sundar Pichai, απάντησε άμεσα και μάλιστα υπερασπιζόμενος την Apple. Ο Sundar Pichai τόνισε την σημασία της επιστολής του Cook και δήλωσε ότι

«Η υποχρέωση των τεχνολογικών εταιριών να επιτρέψουν το hacking, θα σήμαινε τον συμβιβασμό του απορρήτου των χρηστών»

google ceo apple against fbi 03

Οι δηλώσεις του Pichai δεν είναι τόσο δυνατές όσο αυτές του Cook, αλλά δεν εκπλήσσουν κιόλας, δεδομένου ότι η Google ήταν μπροστά στο μέτωπο υπέρ της της κρυπτογράφησης και του απορρήτου, μαζί με την Apple και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου του, Josh Earnest, είπε ότι η κυβέρνηση δε ζητάει από την Apple να δημιουργήσει μια νέα κερκόπορτα αλλά ζητάει απλώς να δημιουργηθεί μία μόνο για το συγκεκριμένο iPhone. Συμπληρώνοντας είπε σε δημοσιογράφους ότι «ο πρόεδρος σίγουρα θεωρεί ότι αυτή είναι μια σημαντική εθνική προτεραιότητα.»

Όμως η δικαστική εντολή λέει ότι η Apple πρέπει να φτιάξει λογισμικό που θα δίνει τη δυνατότητα στο FBI (και όχι μόνο) να παρακάμπτει τις δικλείδες ασφαλείας οποιασδήποτε συσκευής. Και ο εμφανής κίνδυνος είναι ότι, στα λάθος χέρια, αυτό το λογισμικό θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Δείτε ακόμη: Η Apple ίσως να μη μπορεί να πουλήσει πια τα iPhone στην Καλιφόρνια

Κι εν τω μεταξύ ορυμαγδός

Εντωμεταξύ, ο υποψήφιος για την προεδρία, Donald Trump, δεν έχασε χρόνο να εκφράσει τα συναισθήματα και τις απόψεις του με τον αμίμητο τρόπο που μόνο αυτός ξέρει, πάνω στο θέμα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής με το κανάλι Fox, στην εκπομπή του Fox and Friends, ο Trump πήρε (φυσικά) το μέρος του δικαστηρίου λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θα έπρεπε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο iPhone. Κι όταν σκέφτεσαι ότι η Apple δε μας αφήνει να μπούμε στο κινητό του τρομοκράτη ... Μα ποια νομίζει πως είναι;»

google ceo apple against fbi 05

Παλιότερα είχε δηλώσει ότι άμα γίνει πρόεδρος θα υποχρεώσει την Apple να φέρει τα εργοστάσια κατασκευής της πίσω στην Αμερική.

Η αλήθεια είναι πως το ίδιο πιστεύουν και οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και φίλοι τους. Η οικογένεια ενός εκ των θυμάτων, της Yvette Velasco, καταφέρθηκε εναντίον της Apple και «δε μπορεί να κατανοήσει γιατί η Apple δε θα άδραχνε την ευκαιρία να βοηθήσει να ανακαλυφθούν οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν στο συγκεκριμένο iPhone».

Όμως υπάρχει εξίσου μεγάλο μέτωπο και από την αντίθετη πλευρά.

Η ομάδα υπεράσπισης Fight for the Future, έκανε διαδήλωση έξω από το Apple Store του Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Τετάρτη, υποστηρίζοντας τη θέση της Apple στο θέμα του απορρήτου. Η οργάνωση θα κάνει πανεθνικές διαμαρτυρίες έξω από τα Apple Stores την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

Δείτε ακόμη: Apple unlock: τεχνικά αδύνατο ακόμη κι από τη «μαμά»-εταιρεία

Σε μια απρόσμενη προσπάθειά του να βοηθήσει την κατάσταση, ο γνωστός John McAfee, που επίσης κατεβαίνει για πρόεδρος, προσφέρθηκε με την ομάδα του να αποκρυπτογραφήσει αυτός τη συσκευή ώστε να μη χρειαστεί η Apple να φτιάξει τέτοιο λογισμικό. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Business Insider, είπε:

«Αυτή λοιπόν είναι η προσφορά μου στο FBI. Θα προσπαθήσω, δωρεάν, να αποκρυπτογραφήσω τις πληροφορίες στη συσκευή του San Bernardino με την ομάδα μου. Θα χρησιμοποιήσουμε κοινωνική μηχανική (social engineering) και θα μας πάρει τρεις βδομάδες. Αν δεχτείτε την προσφορά μου, δε θα χρειαστεί να υποχρεώσετε την Apple να δημιουργήσει κερκόπορτες στο λογισμικό της, κάτι που θα είναι η αρχή του τέλους για την Αμερική».

google ceo apple against fbi 04

Μάλιστα, όλο και περισσότερες εταιρίες και οργανισμοί έχουν προσέλθει σε υποστήριξη της Apple, μεταξύ αυτών, οι Electronic Frontier Foundation, the Tor Project, Mozilla, DuckDuckGo και πολλοί άλλοι. Όπως και κάποιοι άλλοι μεγάλοι έχουν μείνει σιωπηλοί πάνω στο θέμα ή τουλάχιστον έχουν αργήσει να ανταποκριθούν.

Η οργάνωση Global Government Surveillance δήλωσε ξεκάθαρα την υποστήριξή της προς την Apple με επιστολές της προς τη Γερουσία και το Λευκό Οίκο. Κάτω από την ομπρέλα της βρίσκονται εταιρίες όπως οι Facebook, Microsoft, Google, Apple, Yahoo, Twitter, AOL, και Dropbox.

Θα σας ενημερώσουμε και πάλι καθώς η υπόθεση ξεδιπλώνεται.

από Elichord