9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά
ired.gr

Ελέγχουμε τις εφαρμογές που έχουν τα παιδιά μας στο κινητό τους για να τα προστατεύσουμε από κακόβουλους χρήστες.

Το 2013, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι παρασύρθηκε από έναν άντρα 21 χρονών. Όταν συναντήθηκαν, την οδήγησε σε ένα μοτέλ και την κακοποίησε. Πώς συναντήθηκε αυτό το παιδί με ένα μεγαλύτερό του που δε γνώριζε καθόλου από πριν;

Μέσω μιας εφαρμογής που λέγεται Whisper στο κινητό της. Αυτό το ίδιο κινητό που οι γονείς της της αγόρασαν. Και η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μια από τις πολλές επικίνδυνες εφαρμογές που οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Δείτε ακόμη: Ανανέωση της ενότητας παιδικών εφαρμογών από το App Store

Η τρομακτική αλήθεια

Ο «κακός» δεν παραμονεύει πια στις σκοτεινές γωνιές (μόνο). Μπορεί πια να μπει στο υπνοδωμάτιο του παιδιού μας και ενώ εμείς κοιμόμαστε αμέριμνοι δίπλα, χάρη στο κινητό του (ή τάμπλετ). Τα διάφορα «αρπακτικά» παραμονεύουν ακόμη κι όταν εμείς είμαστε απλά στο διπλανό δωμάτιο. Και δε μιλάμε μόνο για σεξουαλικό κίνδυνο εδώ, αλλά και για κυβερνο-επιθέσεις -το γνωστό ως Cyber-bullying - αλλά και κάθε άλλης μορφής κακοποίηση.

Νέες εφαρμογές συνεχώς δημιουργούνται με σκοπό την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας όσον αφορά το τι κάνει το παιδί μας με αυτές. Αν λοιπόν γνωρίζουμε τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα αρπακτικά, θα γνωρίζουμε και σε τι πρέπει να έχουμε το νου μας. Έτσι, σας δίνουμε παρακάτω μια λίστα με κάποιες από τις επικίνδυνες εφαρμογές που υπάρχουν.

1. Whisper

dangerous apps for children 01

Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει να στέλνει κάποιος μυστικά ανώνυμα μηνύματα και επιτρέπει τη συζήτηση (chatting) χρηστών από την ίδια γεωγραφική περιοχή, μεταξύ τους.

Γιατί είναι επικίνδυνη: Πολλά παιδιά παρασύρονται από την ατμόσφαιρα μυστηρίου που δημιουργεί η αίσθηση να μιλάνε με αγνώστους και να νομίζουν ότι τα μυστικά τους δεν τα ξέρει κανείς παρά μόνο άγνωστοι που δεν θα δουν ποτέ. Όμως το ότι οι άνθρωποι που επικοινωνούν είναι από την ίδια στενή γεωγραφική περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες που επιθυμούν σιγά-σιγά να αποκτήσουν επαφή με το παιδί (κι έτσι, η ανωνυμία παύει πια να υπάρχει).

2. YikYak

dangerous apps for children 02

Όλοι οι χρήστες του YikYak είναι ανώνυμοι. Δεν χρειάζονται λογαριασμό για να στείλουν μηνύματα, απλώς τα μηνύματά τους είναι προσβάσιμα στους 500 ανθρώπους που είναι πλησιέστερα σε μια ακτίνα 1,5 ως 8 χιλιομέτρων. Ένας ψυχίατρος αποκαλεί αυτή την εφαρμογή «την πιο επικίνδυνη που υπάρχει γιατί μπορεί να μετατραπεί σε ένα εικονικό δωμάτιο συζητήσεων (chat room) όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει ανώνυμα. Ψευδή, κακόβουλα μηνύματα που σκοπεύουν να αμαυρώσουν την προσωπικότητα του άλλου, δημόσια και χωρίς έλεγχο».

Γιατί είναι επικίνδυνη: Ήδη η εφαρμογή αυτή δημιουργεί προβλήματα σε πολλά σχολεία των ΗΠΑ, καθώς μαθητές «θάβουν» ανελέητα τους καθηγητές τους και ο ένας τον άλλο. Κάποια σχολεία έφτασαν να απαγορέψουν εντελώς τα κινητά λόγω της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Δείτε ακόμη: 12 οδηγίες πριν χαρίσετε στα παιδιά σας ένα iPhone ή iPad

3. Kik

dangerous apps for children 03

Μια δωρεάν υπηρεσία μηνυμάτων που επιτρέπει την αποστολή κειμένου/εικόνας χωρίς αυτό να φαίνεται στο ιστορικό της συσκευής. (Παρόμοιες εφαρμογές: Viber, WhatsApp, TextNow).

Γιατί είναι επικίνδυνη: Κάνει εύκολο στο παιδί το να επικοινωνεί με ξένους χωρίς να το ξέρουμε, εφόσον παρακάμπτει την υπηρεσία SMS του παρόχου. Τα παιδιά επίσης μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για «sexting» (αποστολή προσωπικών πονηρών φωτογραφιών) χωρίς οι γονείς να το μάθουν. Επίσης ένας ξένος μπορεί να στείλει στο παιδί «αίτημα φιλίας».

4. Snapchat

dangerous apps for children 04

Επιτρέπει τη σύλληψη φωτογραφίας ή βίντεο και το κάνει προσβάσιμο σε κάποιον αποδέκτη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με το πέρας του χρόνου, η εικόνα ή το βίντεο εξαφανίζεται αυτόματα (ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται το Snapchat). Παρόμοιες εφαρμογές: Poke, Wire, και Wickr.

Δείτε ακόμη: Δημιουργία Apple id για παιδιά

Γιατί είναι επικίνδυνη: Τα παιδιά μπορούν να στείλουν ή να λάβουν πονηρές φωτογραφίες. Επίσης ο ισχυρισμός περί εξαφάνισης της φωτό/βίντεο μετά από λίγο τα κάνει - ψευδώς - να νιώθουν ασφαλή ότι οι φωτογραφίες τους δε θα χρησιμοποιηθούν. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι τίποτε στο Internet δε χάνεται. Πάντα υπάρχουν τρόποι να αποκτήσει κάποιος αυτό που θέλει.

5. Vine

dangerous apps for children 05

Επιτρέπει σε χρήστες να στέλνουν εξάλεπτα βίντεο.

Γιατί είναι επικίνδυνη: Ενώ τα περισσότερα βίντεο είναι ακίνδυνα, μπορούν (και το κάνουν) να εμφανιστούν και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, που εκθέτουν τα παιδιά σε ακατάλληλο υλικό. Επίσης μπορεί κάποιος εύκολα να ψάξει και να βρει τέτοια βίντεο μέσω της εφαρμογής. Τα αρπακτικά χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή για να ψάξουν και να βρουν παιδιά. Μετά, προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για τα περαιτέρω.

6 & 7. ChatRoulette και Omegle

dangerous apps for children 06

Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν την επικοινωνία μέσω βίντεο με άλλους (video chat).

Γιατί είναι επικίνδυνη: Όχι μόνο μπορεί να μιλάνε τα παιδιά με ξένους, αλλά και με «ψευδο-ξένους». Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες προσπαθούν να προειδοποιήσουν με κάθε τρόπο τους χρήστες όταν κάποιος χρησιμοποιεί ψεύτικη κάμερα για να μη φαίνεται ποιος είναι, ωστόσο, οι κακόβουλοι χρήστες εξακολουθούν να ξεφεύγουν από το «ραντάρ» με όλο και πιο καινούριες τεχνολογίες. Έτσι, ένας πενηντάχρονος, μπορεί να χρησιμοποιήσει λογισμικό ψευδούς κάμερας που να τον κάνει να φαίνεται για δεκαπεντάχρονος που προσπαθεί να πείσει ένα νεαρό κορίτσι να του στείλει πονηρές φωτογραφίες της ή πληροφορίες για την περιοχή που μένει.

Δείτε ακόμη: Όλα όσα κρύβεις από τη μαμά σου σε ένα app

8. Tinder

dangerous apps for children 08

Χρήστες αποστέλλουν φωτογραφίες τους και βλέπουν τις φωτογραφίες άλλων χρηστών. Αν νομίζουν ότι κάποιος-α τους αρέσει, μπορούν να βάλουν «σημαία» (flag) στη φωτογραφία του-της. Αν το άλλο πρόσωπο τους έχει επίσης βάλει σημαία, τότε η επικοινωνία καθίσταται δυνατή μεταξύ τους.

Γιατί είναι επικίνδυνη: Αυτή η εφαρμογή και άλλες παρόμοιες όπως οι Down, Skout, Pure, και Blendr, χρησιμοποιούνται επί τούτου για να βρει κανείς φίλο-φιλενάδα.

9. Poof

dangerous apps for children 09

Κρύβει άλλες εφαρμογές στη συσκευή σας. Επιλέγουμε ποιες εφαρμογές θέλουμε να κρύψουμε και αυτές δε θα φαίνονται πια στην οθόνη του κινητού μας.

Γιατί είναι επικίνδυνη: Αν το παιδί έχει εφαρμογές που θέλει να κρύψει από τους γονείς του, το μόνο που χρειάζεται είναι το Poof. Αν λοιπόν δείτε το Poof στην οθόνη του κινητού του παιδιού σας θα πρέπει να το ρωτήσετε τι προσπαθεί να σας κρύψει.

Δείτε ακόμη: iOS 8 - Περιορισμοί και γονικός έλεγχος

Και τώρα τι;

Ας θυμόμαστε ότι, η ασφάλεια του παιδιού μας είναι σημαντικότερη από την ιδιωτικότητά του. Σα γονείς οφείλουμε να ελέγχουμε τι κάνει με το κινητό του και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Καλό είναι να έχουμε ενεργοποιημένο τον «Γονικό έλεγχο» στο κινητό του παιδιού μας - αν υπάρχει - ή γενικότερα να θέσουμε ως κανόνα το να γνωρίζουμε εμείς και να δίνουμε άδεια για τις εφαρμογές που θέλει να κατεβάσει. Το να έχουμε ένα κοινό φορτιστή σε κοινή θέα ως δικαιολογία για να ελέγχουμε το κινητό του παιδιού μας είναι μια ιδέα.

Ακόμη σημαντικότερο και απαραίτητο, είναι το να μιλήσουμε στο παιδί μας και να του εξηγήσουμε διεξοδικά ξανά και ξανά τους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως θα κάναμε με οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του, γιατί εμείς δε θα μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τα πάντα. Η πληροφόρηση είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Τελικά, η ασφάλεια στο Internet είναι το ίδιο με την ασφάλεια οπουδήποτε αλλού. Όπως δε δείχνουμε στα παιδιά μας μία και μόνο φορά πως να διασχίζουν μια λεωφόρο, έτσι κι εδώ, θα πρέπει να επιμείνουμε προκειμένου τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται. «Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως».

Και σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι οι εφαρμογές οι ίδιες επικίνδυνες. Είναι η λανθασμένη χρήση τους που μπορεί να τις καταστήσει επικίνδυνες όπως και κάθε τι άλλο.

Δείτε ακόμη: Το YouTube σε ασφαλή χέρια με γονικό έλεγχο

Από Elichord