MacBook Air στην Αρχαία Ελλάδα;

MacBook Air στην Αρχαία Ελλάδα;
ired.gr

Έχουμε ακούσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, αλλά αυτή μας ξεπερνά.

Στη Μεγάλη Βρετανία, πριν από λίγες ημέρες, θυμήθηκαν μία θεωρία συνωμοσίας που έγινε “viral” το 2014. Συγκεκριμένα, η DailyMail κάλυψε το θέμα με "υπερβολική σοβαρότητα". Ολόκληρο το θέμα βασίζεται στο βίντεο που ανάρτησε το 2014 στο YouTube, το κανάλι StillSpeakingOut. Εάν πιστεύετε ότι τα έχετε ακούσει/δει όλα, κάντε μία επίσκεψη στο κανάλι τους, από τους τίτλους των βίντεο και μόνο θα αρχίσετε να απορείτε.

Το μήλον της έριδος, είναι ένα επιτύμβιο άγαλμα του 1ου αιώνα π.Χ. (Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant). Το γλυπτό απεικονίζει μία γυναίκα καθισμένη σε μία καρέκλα. Η γυναίκα απλώνει το χέρι της και ακουμπάει ένα αντικείμενο που έχει φέρει μπροστά της ένα κορίτσι. Από τις λεπτομέρειες του γλυπτού καταλαβαίνουμε την υψηλή κοινωνική θέση της γυναίκας. Η καρέκλα στην οποία κάθεται έχει σκαλιστά σύμβολα εξουσίας (πέλματα λιονταριών και αετούς). Το νεαρό κορίτσι είναι πιθανώς υπηρέτρια, σύμφωνα με το φόρεμα και την κόμμωσή της.

Τι είναι αυτό το αντικείμενο που ακουμπάει η εύπορη γυναίκα; Το μυστήριο αντικείμενο που κρατάει στα χέρια της η υπηρέτρια, είναι για τους συνωμοσιολόγους ένας φορητός υπολογιστής. Μάλιστα οι τρύπες στο πλάι είναι θύρες USB.

ancient macbook 02

Δείτε ακόμη: Ένας γρήγορος τρόπος να απελευθερώσετε τη μνήμη του iPhone σας

Πριν να προτείνουμε μία πιο συμβατική εξήγηση, αξίζει να μεταφέρουμε την άποψη του StilSpeakingOut:

Δεν μπορώ να μην σκεφτώ, ότι όλοι αυτοί οι μύθοι, για τα μαγικά αντικείμενα που έδιναν οι θεοί σε συγκεκριμένους ανθρώπους στους αρχαίους πολιτισμούς ήταν υψηλής τεχνολογίας συσκευές παρόμοιες με αυτές που έχουμε σήμερα.

Πρώτα από όλα. Αγαπητοί συνωμοσιολόγοι, οι θύρες USB είναι ορθογώνιες και όχι κυκλικές. Τουλάχιστον μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι είναι η θύρα φόρτισης και μία μεγάλη υποδοχή για αρχαία ακουστικά DJ.

Ο Γουλιέλμος του Όκαμ θα συμφωνούσε μαζί μου, η πιο απλή εξήγηση είναι συνήθως η καλύτερη/σωστή. Ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε τους εξωγήινους και τις αρχαίες θεότητες στην ησυχία τους και να βρούμε μία πιο λογική ερμηνεία για αυτό το άγαλμα.

Ίσως έχετε ακούσει το τραγούδι “diamonds are forever” από την Shirley Bassey. Το μήνυμα είναι απλό, τα διαμάντια ή οποιοδήποτε άλλο κόσμημα έχει σημαντική αξία για τις γυναίκες. Ακόμη και για τους άντρες τα κοσμήματα αποτελούν ένα σύμβολο πλούτου και μερικές φορές, εξουσίας.

Δεν θα ήταν παράλογο λοιπόν το μυστήριο αντικείμενο να είναι απλά μία θήκη για κοσμήματα. Άλλωστε ο σκοπός του αγάλματος είναι να δείξει την υψηλή κοινωνική θέση της γυναίκας. Τι πιο καθολικό και ευνόητο από τα κοσμήματα ως σύμβολο πλούτου;

ancient macbook 01

Δείτε ακόμη: 5 apps για να στείλετε fax από το iPhone

Οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν πως το το κουτί είναι πολύ ρηχό για να μπορέσει να κρατήσει κοσμήματα. Βέβαια κανείς από αυτούς δεν ζούσε εκείνη την περίοδο για να μας επιβεβαιώσει το μέγεθος των αντίστοιχων κουτιών.

Τα αγάλματα αυτά συνήθως είχαν χρώματα, τα οποία δυστυχώς χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Θα κάνω μία τολμηρή εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο θα είχε καφέ χρώμα, γιατί θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από ξύλο και άρα να μην ήταν απαραίτητο να είναι τόσο παχύ όσο απαιτούν οι StillSpeakingOut.

Η θεωρία συνωμοσίας καταγγέλλει τη συμμετοχή του Μαντείου των Δελφών για την κυκλοφορία αυτών των “αρχαίων υπολογιστών” στην “αγορά”. Η Πυθία ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους θνητούς και τα υπερφυσικά όντα, που παρείχαν αυτήν την υψηλή τεχνολογία.

Εάν πραγματικά ερευνούσαν την υπόθεσή τους έστω και για λίγο θα έβρισκαν ότι παρόμοιες απεικονίσεις υπάρχουν από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ταμπλέτες (όχι tablets) κεριού πάνω στις οποίες μπορούσαν να σκαλίσουν τις σημειώσεις τους.

ancient macbook 03

iPad pro με πληκτρολόγιο και Pencil?

Παρόμοιες ταμπλέτες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και έχουν κατασκευαστεί από διάφορα υλικά. Όπως αναφέρουν οι συνωμοσιολόγοι η γυναίκα κοιτάει στο μέσο του αντικειμένου, σαν να υπάρχει εκεί μία οθόνη. Είναι πιο πιθανό όμως να υπάρχει απλά μία επιγραφή και η γυναίκα να την διαβάζει. Ειδικά για την αρχαιότητα αυτό θα ήταν ένα σημαντικό σύμβολο πλούτου. Οποιοσδήποτε ήξερε να διαβάζει θα έπρεπε να ήταν εύπορος.

Όσον αφορά τις τρύπες. Ήταν αρκετά συχνό στα αρχαία μαρμάρινα αγάλματα να υπάρχουν πρόσθετα κατασκευασμένα από ξύλο. Μάλιστα το συγκεκριμένο άγαλμα δεν έχει επιβιώσει αυτούσιο. Λείπουν μερικά κομμάτια του έργου. Τέλος, η αντιγραφή έργων γινόταν από την αρχαιότητα. Μπορεί το συγκεκριμένο άγαλμα να είναι αντιγραφή ενός άλλου επιτύμβιου αγάλματος. Ένας άπειρος τεχνίτης θα μπορούσε να κάνει κάποιο λάθος ή ακόμη και να προσθέσει επιπλέον αντικείμενα στη σκηνή.

Είμαι πλέον πεπεισμένος πως η μοναδική πηγή που επιβεβαιώνει τη θεωρία συνωμοσίας του StilSpeakingOut, είναι το παρακάτω βίντεο του Radio Αρβύλα:





 

Δείτε ακόμη: Μια πρώτη ματιά στο iPhone 7!

από jericho