Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα Windows 10 έρχονται με το ζόρι.

Τα Windows 10 έρχονται με το ζόρι.
ired.gr

Από εδώ και μπρος, τα Windows 10 θα κατεβαίνουν αυτόματα στους υπολογιστές που έχουν Windows 7 και 8!

Αν δε θέλετε τα Windows 10 στον υπολογιστή σας, καλό θα είναι να ελέγξετε τις ρυθμίσεις των Ενημερώσεων των Windows (Windows Update settings). Η Microsoft άρχισε να «σπρώχνει» τα Windows 10 σαν «Προτεινόμενη Ενημέρωση» (Recommended Update). Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα Windows 10 θα κατεβαίνουν αυτόματα στον υπολογιστή σας με Windows 7 ή 8 είτε σας αρέσει, είτε όχι!

Η Microsoft, στην (απέλπιδα;) προσπάθειά της να διαδώσει τα Windows 10 σε όσους περισσότερους υπολογιστές γίνεται, έδινε - ως γνωστόν - δωρεάν τα Windows 10 σε όλους όσους είχαν υπολογιστές με Windows 7 και 8-8.1. Αλλά πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο της, αποφάσισε ότι δεν έφτανε να προσφέρει απλώς τη δωρεάν αναβάθμιση. Κι έτσι αποφάσισε να επιμείνει ευγενικά(;). Οι χρήστες που δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί, ενοχλούνταν ως τώρα με επίμονα διαφημιστικά αναδυόμενα παράθυρα (pop-ups), αλλά από εδώ και στο εξής, θα ξυπνάνε ένα ωραίο πρωί, ανακαλύπτοντας την νέα εγκατάσταση των Windows 10 να τους περιμένει στους υπολογιστές τους.

windows 10 forces upgrade 01

Δείτε ακόμη: Windows 10: ελευθερώστε χώρο στο δίσκο σας

Η επιθετική αυτή πολιτική της Microsoft, όσον αφορά τα Windows 10, είχε ήδη δημιουργήσει αντιφατικές αντιδράσεις και με τη νεότερη αυτή τακτική της, μάλλον θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Αν λοιπόν έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή των «Προτεινόμενων Ενημερώσεων» στον υπολογιστή σας, ο εγκαταστάτης των Windows 10 δε θα προσφέρεται απλά σαν επιλογή, αλλά θα κατεβαίνει αυτόματα και θα αρχίζει την εγκατάσταση. Κι αυτό δεν είναι έκπληξη: η Microsoft είχε περιγράψει αυτή τη μετάβαση που θα γινόταν, από τον Οκτώβριο, όπως είχε αναφέρει το PC World.

«Ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχετε στις «Ενημερώσεις των Windows», αυτό μπορεί να προκαλέσει την εκκίνηση της αυτόματης εγκατάστασης στον υπολογιστή σας,» έγραφε ο Terry Myerson, Microsoft VΡ, στο τμήμα Windows και Συσκευές. «Πριν από την αναβάθμιση που θα γίνει στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας, θα σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε αν θέλετε να συνεχίσετε ή όχι.»

Έτσι, τα Windows 10 θα κατεβαίνουν και η εγκατάσταση θα εκκινεί αυτόματα χωρίς ο χρήστης να κάνει κάτι, αλλά δε θα προχωράει η τελική εγκατάσταση, αν ο χρήστης δεν συμφωνεί (πάλι καλά). Αλλά κι αν ακόμη κάτι δεν πάει καλά, και η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας: ο χρήστης μπορεί να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση του λειτουργικού του (Windows 7, 8-8.1) μέσα σε 31 μέρες με μερικά μόλις κλικ του ποντικιού.

windows 10 forces upgrade 03

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10

«Αυτό το επιτυγχάνουμε, φυλάσσοντας ένα πλήρες αντίγραφο της προηγούμενης εγκατάστασης μαζί με τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις του χρήστη, για 31 μέρες μετά την αναβάθμιση,» έγραψε ο Myerson. «Οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο διάστημα των 31 ημερών, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις > Ενημερώσεις και Ασφάλεια > Επαναφορά και να απεγκαταστήσετε τα Windows 10 για να επιστρέψετε στην προηγούμενη κατάσταση του υπολογιστή σας.»

Τώρα το ότι συνήθως με κάτι τέτοια ο υπολογιστής γίνεται ρημαδιό και θέλει φορμάτ και επανεγκατάσταση στα πάντα από την αρχή, είναι μια άλλη ιστορία.

Γενικότερα, όσοι έκαναν χρήση των Windows 10 για καιρό, συμφωνούν ότι είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να μη θέλει να αναβαθμιστεί (όπως το να έχει «σπασμένα» Windows στον υπολογιστή του ... αχέμ). Άλλοι λόγοι είναι η εξοικείωση που μπορεί κάποιος να έχει με το υπάρχον λειτουργικό και το να μη θέλει να μάθει κάτι νέο, ή το να έχει εφαρμογές που χρησιμοποιεί απαραίτητα και ξέρει ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μη λειτουργούν σωστά (ή και καθόλου) στα Windows 10. Η γνωστή μας ασυμβατότητα.

Όπως και να ‘χει, είναι σίγουρο ότι θα δούμε πολύ κόσμο δυσαρεστημένο από αυτή την πρακτική της Microsoft και προβλέπονται πολλές διαμαρτυρίες για μια τέτοια επιθετική πρακτική από μέρους της.

Δείτε ακόμη: Δε βλέπετε το εικονίδιο αναβάθμισης των Windows 10;

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status