Γιατί ένα μικρό iPhone θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο μεγάλο για την Apple;

Γιατί ένα μικρό iPhone θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο μεγάλο για την Apple;
ired.gr

Το φημολογούμενο iPhone 5se, ίσως βρει τη χρυσή τομή στο μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και την τιμή.

Ένα από τα πιο «μπερδεμένα» προϊόντα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η Apple ήταν το iPhone 5c, το 2013. Το πλαστικό smartphone παρουσιάστηκε ως μια φθηνή εναλλακτική λύση, μια πρόταση της Apple στην αγορά της μεσαίας κατηγορίας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με το iPod nano.

Διαβάστε επίσης: «iPhone 6C: Όλα όσα ξέρουμε»

Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το iPhone 5c, στην ουσία, δεν διέφερε πολύ από το 5s. Οι αλλαγές στο εσωτερικό ήταν ελάχιστες: ελαφρώς μεγαλύτερη μπαταρία, ήσσονος σημασίας βελτιώσεις στην κάμερα και η τιμή του παρόμοια με του iPhone 5, παρά του ότι δεν είχε μεταλλικά εξαρτήματα.

Η συσκευή αποσύρθηκε πέρυσι αλλά από ότι φαίνεται το πνεύμα της πρόκειται να αναστηθεί! Το πολυαναμενόμενο iPhone 5se, που θα συνδυάζει το μέγεθος του 5s και τη δύναμη του 6s, φαίνεται ότι θα είναι ό,τι δεν κατάφερε να είναι το 5c.

Το μέγεθος μετράει

small iphone big deal 01

Σε έναν κόσμο με ολοένα μεγαλύτερες οθόνες, η τεσσάρων ιντσών οθόνη του iPhone 5s είναι εξαιρετικά μικρή. Αλλά αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του δεν ακυρώνει εντελώς ένα smartphone. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Tim Cook στη δημοσιότητα, το 60% των χρηστών iPhone δεν διαθέτει τις μεγάλες συσκευές 6 και 6s. Αυτό φυσικά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι μεταπήδησαν σε Android, κάποιοι αποθαρρύνονται από το κόστος των νέων συσκευών, κάποιοι είναι απλώς αναβλητικοί, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι από όσους παραμένουν με μικρότερες συσκευές iPhone, δεν ενδιαφέρονται καν για το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης.

Διαβάστε επίσης: «Υπάρχει χώρος για συσκευές iPhone 6c και iPhone 6c Plus κατά την επόμενη αναβάθμιση συσκευών;»

 

Η επιλογή του κοινού

small iphone big deal 02

Όταν ξεκίνησε η μεγάλη επιτυχία του iPod, η Apple πήρε μια πολύ μεγάλη απόφαση. Αντί να επικεντρωθεί σε υψηλού επιπέδου χρήστες που μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα σε high end προϊόντα, δημιούργησε συσκευές για όλα τα πορτοφόλια, κάνοντας προσιτό το iPod σε όλο τον κόσμο με το iPod Mini, Shuffle και Nano.

Παρόμοια τακτική ακολούθησε και με το iPhone 6 Plus αλλά αντί να προσεγγίσει το “κάτω” μέρος της αγοράς, στόχευσε μόνο στα ψηλά. Ήταν μια έξυπνη κίνηση που οδήγησε σε ρεκόρ πωλήσεων και σταθεροποίησε το iPhone ως το κορυφαίο smartphone της αγοράς.

Ένα νέο iPhone, τεσσάρων ιντσών, θα δώσει έναν λόγο στους κατόχους iPhone 4 και 5 να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους αλλά θα επεκτείνει την αγορά και σε όσους δίσταζαν μέχρι τώρα να αγοράσουν ένα smartphone που κοστίζει περισσότερο από ένα tablet.

Διαβάστε επίσης: «Πόσο “αξίζει” το iPhone 5s εν έτει 2015»

Όλα τα μάτια στο iOS 10

small iphone big deal 03

Η ετήσια κυκλοφορία μιας νέας συσκευής iPhone κάθε Σεπτέμβρη συμπίπτει και με παρουσίαση ενημερώσεων του λογισμικού iOS. Όμως, με κάθε αναβάθμιση, κάποια παλαιότερα μοντέλα δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Η νέα συσκευή θα λύσει τέτοιου είδους προβλήματα αφού το τελευταίο πράγμα που θέλει η Apple είναι να υπάρχουν εκατομμύρια iPhones που δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τις τελευταίες δυνατότητες του λογισμικού. Και αν το iOS 10 πρόκειται να είναι τόσο σημαντικό όσο ακούγεται ότι θα είναι, το να υπάρχουν τρία διαφορετικού μεγέθους iPhones που να το υποστηρίζουν, θα βοηθήσει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

C ή SE;

Το νέο smartphone της Apple φημολογείται ότι θα έχει το εμπορικό σήμα 5se, ως μια special edition του vintage πλέον iPhone, με τις 4 ίντσες και ως μια ενισχυμένη έκδοση του iPhone 5s.

Το σύστημα αρίθμησης της Apple έχει σχεδιαστεί για να γίνεται πάντα σαφής η διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών συσκευών, αλλά όσο προχωρημένο κι αν είναι το 5se, υπάρχει ο κίνδυνος να σχετιστεί από το κοινό με ξεπερασμένη τεχνολογία. Οπότε, γιατί να μην ονομαστεί iPhone 6c ή 6 mini, αφού το εσωτερικό του δεν θα έχει καμία ομοιότητα με το iPhone 5;

Φυσικά, όλα αυτά είναι θέμα marketing και ο τρόπος που θα το διαχειριστεί η Apple θα κρίνει τα πάντα. Το νέο τεσσάρων ιντσών iPhone, όπως κι αν λέγεται, θα φέρει ενθουσιασμό στα πλήθη, λίγο πριν την έλευση και του iPhone 7. Και όπως ακριβώς έγινε και με το iPod, ίσως πλησιάζει η ημέρα όπου θα υπάρχει ένα iPhone για τον καθένα.

Από mirelen.