Έρχεται το LTE-U: Ξεκίνησαν οι δοκιμές ενός ταχύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας

Έρχεται το LTE-U: Ξεκίνησαν οι δοκιμές ενός ταχύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας
ired.gr

Η αμερικανική επιτροπή FCC έδωσε το πράσινο φως στην περαιτέρω διερεύνηση της νέας τεχνολογίας.

Η σημερινή τεχνολογία δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στηρίζεται σε δύο πρωτόκολλα στο Wi-Fi και το LTE. Η Verizon και η Qualcomm όμως, θέλουν να εκπέμπουν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σε συχνότητες οι οποίες τυπικά ανήκουν ανήκουν στο Wi-Fi.

lte u wi fi 01

Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται LTE-U, το U βγαίνει από το Unlicensed (μη αδειοδοτημένη). Η αμερικανική επιτροπή επικοινωνιών έδωσε την έγκρισή της στην περαιτέρω διάρρευση αυτού του νέου πρωτοκόλλου.

Εδώ και αρκετούς μήνες η Qualcomm και η Verizon προσπαθούν να προωθήσουν αυτό το νέο πρωτόκολλο. Υποστηρίζουν πως θα επιτρέψει την πιο αποδοτική αξιοποίηση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από τις συσκευές smartphone και tablet.

Δείτε ακόμη: Πως θα είναι το επερχόμενο iPad Air 3;

Βέβαια, οι δύο εταιρίες θα πρέπει να αποδείξουν ότι το LTE-U δεν επηρεάζει την λειτουργία των δικτύων Wi-Fi. Αντίπαλοι αυτής της τεχνολογίας είναι η Google και αρκετές εταιρίες παροχής καλωδιακών υπηρεσιών. Αυτές υποστηρίζουν πως το LTE-U μπορεί να υπερφορτώσει τις ασύρματες επικοινωνίες και να μπλοκάρει τη χρήση του Wi-Fi και άλλων ασύρματων δικτύων.

Και οι δύο πλευρές έχουν μία σειρά από επιστημονικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την θέση τους. Η FCC έδωσε την άδεια στην Qualcomm να δοκιμάσει το νέο hardware στις εγκαταστάσεις της Verizon, για να αποδείξει ότι το LTE-U δεν εμποδίζει την λειτουργία των δικτύων Wi-Fi.

lte u wi fi 02

Η Qualcomm ήταν ικανοποιημένη από την έγκριση που έλαβε από την FCC και από το γράμμα “υποστήριξης” που της απέστειλε το Wi-Fi Alliance.

Συνεργαζόμαστε με το Wi-Fi Alliance για να αναπτύξουμε ένα σχέδιο συμβίωσης. Aναμένουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σχέδιο για να πραγματοποιήσουμε δοκιμές στο εργαστήριο και σε πραγματικές συνθήκες, για να επιβεβαιώσουμε πως το LTE-U δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην λειτουργία του Wi-Fi.

Το Wi-Fi Alliance παραμένει σκεπτικό και ελπίζει πως η FCC θα ελέγξει τα αποτελέσματα των δοκιμών και θα δώσει έγκριση χρήσης στο LTE-U, μόνο αφού επιβεβαιωθεί πως μπορεί να συνυπάρξει δίκαια με τα υπόλοιπα δίκτυα.

Δείτε ακόμη: Ένας γρήγορος τρόπος να απελευθερώσετε τη μνήμη του iPhone

από jericho