Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στην Samsung και την Apple;

Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στην Samsung και την Apple;
ired.gr

Η Samsung κυριαρχεί ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια αγορά smartphones, μάλλον.

Η είδηση:

Οι τελευταίες μετρήσεις από την εταιρία Strategy Analytics έδειξαν πως η Samsung αύξησε την διαφορά της από την Apple, για τον τίτλο της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας smartphone. Το τέταρτο τρίμηνο του 2015 η Samsung έκανε διανομή 81,3 εκατομμυρίων συσκευών.

Η Apple ανακοίνωσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πως έκανε ρεκόρ πωλήσεων, με 74,8 εκατομμύρια συσκευές iPhone, κατά την διάρκεια της δραστήριας περιόδου των εορταστικών αγορών.

Οι παγκόσμιες διανομές smartphone αυξήθηκαν από τα 1.28 δις το 2014 σε 1.44 δις το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εταιρίας. Πριν βγάλετε τα κομπιουτεράκια, αυτό σημαίνει αύξηση περίπου 12%.

Η Samsung και η Apple είχαν πωλήσεις ύψους 317 και 192 εκατομμυρίων τεμαχίων αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Huawei, Lenovo-Moto και Xiaomi. Όλες οι υπόλοιπες εταιρίες έκαναν συνολικά 637 εκατ. διανομές smartphone το 2015.

Η Samsung έκλεισε το τελευταία τρίμηνο του 2015 κατακτώντας το 20.1% της αγοράς, με μικρή άνοδο από το 19.6% που κατείχε την ίδια περίοδο το 2014. Αντίστοιχα η Apple την ίδια περίοδο το 2015 είχε ποσοστό μόλις 18.5%, μειωμένο από το 19.6% που πέτυχε το 2014.

apple samsung global sales 03

Ο πίνακας με τα στοιχεία από την Strategy Analytics

Η ανάλυση:

“Η Samsung μεγαλώνει την διαφορά από την Apple στην Παγκόσμια αγορά Smartphone”

Αυτή ήταν η είδηση που κυκλοφόρησε στα τεχνολογικά blogs. Φυσικά οι περισσότεροι αρθρογράφοι θέλησαν να κλείσουν τα κείμενα τους με το αγαπημένο θέμα της εσχατολογίας, το τέλος της Apple.

Ναι, σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσίασε η Strategy Analytics, η Samsung αύξησε την διαφορά από την Apple για το 4o τρίμηνο του 2015, αλλά έχω δύο αντιρρήσεις.

apple samsung global sales 01

Αρχικά βλέπω στο “Global Smartphone Vendor Market Share”, ότι η Samsung το 2014 κατείχε ποσοστό 24,7 %, ενώ το 2015 έπεσε στο 22,2%. Αντίστοιχα η Apple από 15% το 2014 έφτασε στο 16.1% το 2015.

Τελικά ανοίγει ή κλείνει η ψαλίδα; Πράγματι εάν κάποιος ενδιαφέρεται μόνο για τα στατιστικά που αφορούν το πιο πρόσφατο τρίμηνο φαίνεται η διαφορά να αυξάνεται. Αλλά στην περίπτωση της Apple, η οποία κυκλοφορεί νέες συσκευές μόνο μία φορά τον χρόνο, δεν θα ήταν πιο δίκαιο η σύγκριση να γίνεται στο σύνολο των πωλήσεων κάθε χρονιάς;

Τα στοιχεία πράγματι έχουν μία αξία. Δείχνουν αυτό που βλέπουμε όλοι, το iPhone 6 είχε μεγάλη επιτυχία και συνέχισε να προσφέρει πωλήσεις όλη την διάρκεια του 2015. Το iPhone 6s αν και ήταν επιτυχημένο δεν προσέφερε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των πωλήσεων. Μάλιστα στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2016 η Apple για πρώτη φορά ανακοίνωσε πως η αύξηση των πωλήσεων ήταν η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από την κυκλοφορία του iPhone το 2007.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το iPhone 6s δεν κάνει σημαντικό αριθμό πωλήσεων, απλά σημαίνει ότι κάνει αντίστοιχες πωλήσεις με το iPhone 6. Η Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα μία νέα συσκευή με οθόνη 4” ιντσών για να τονώσει τις πωλήσεις.

Το ποσοστό πωλήσεων της Apple για το 2015 αυξήθηκε κατά 7% από το 2014, ενώ η Samsung την ίδια περίοδο είχε πτώση ύψους 10%.

apple samsung global sales 02

Η τελευταία παρατήρηση είναι ότι η Strategy Analytics δεν χρησιμοποιεί στοιχεία απευθείας από την Samsung, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα των ερευνών της.

Τα στοιχεία της Samsung αφορούν τον αριθμό διανομών, σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και λιανικούς πωλητές, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες από αυτές τις συσκευές τελικά πωλήθηκαν. Τα στοιχεία της Apple αποτελούν αριθμό πωλήσεων και όχι μία εκτίμηση για τις διανομές των iPhone.

Οπότε, εάν δείτε κάπου παρόμοια στατιστικά και αναλύσεις, ελέγξτε τις πηγές που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρία και δεχτείτε τα συμπεράσματα των αναλυτών “with a pinch of salt”.

από jericho