Οι εφαρμογές που... "σκότωσε" η Apple!

Οι εφαρμογές που... "σκότωσε" η Apple!
ired.gr

Στον χώρο της τεχνολογίας ο κύκλος ζωής μιας εφαρμογής είναι πολύ ευάλωτος. Αν η εφαρμογή βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη εταιρία, δεν έχει ελπίδες επιβίωσης. Άλλες φορές η εφαρμογή παύει να είναι χρήσιμη ή γίνεται τόσο χρήσιμη, που προκαλεί το ενδιαφέρον εταιριών όπως η Apple και η Google.

Μερικοί δημιουργοί εφαρμογών είναι τυχεροί καθώς καταφέρνουν να πουλήσουν την εφαρμογή τους σε μία από τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας και τουλάχιστον βγάζουν κάποιο κέρδος.

Με τη σειρά τους οι μεγάλες εταιρείες ενσωματώνουν τις καλές λειτουργίες της εφαρμογής στις υπηρεσίες τους και συνήθως εξαφανίζουν την αυτόνομη εφαρμογή για πάντα από την αγορά.

F.lux

Κόπηκε το 2016

apple killer 02

To F.lux είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ξεκίνησε το 2009 προσφέροντας στους χρήστες υπολογιστών ένα πιο φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου. Η εφαρμογή ελέγχει τα χρώματα που αναπαράγει η οθόνη και μειώνει το μπλε χρώμα, το οποίο προκαλεί αϋπνίες.

Η mobile εφαρμογή δεν είχε την ίδια επιτυχία. Οι δημιουργοί κατάφεραν να την βάλουν στο κλειστό οικοσύστημα της Apple, αλλά αυτή εξαφανίστηκε εν μια νυκτί. Παρά την παράκληση των δημιουργών για την επιστροφή της εφαρμογής στο iOS, η Apple έχει απομακρύνει την εφαρμογή μόνιμα. Επιπρόσθετα, στο επερχόμενο iOS 9.3 η Apple θα προσθέσει στο λειτουργικό σύστημα ακριβώς την ίδια τεχνολογία, μέσω του Night Shift.

Flux: σώστε τα μάτια σας στο Mac

Boxcar

Κόπηκε το 2011

apple killer 03

Το Boxar ήταν μία απαραίτητη εφαρμογή για το iPhone. Σκοπός της ήταν να μας μεταφέρει έξυπνα τις ειδοποιήσεις. Ειλικρινά το iOS θα έπρεπε από μόνο του να προσφέρει αυτή την υπηρεσία. Δεν το έκανε όμως μέχρι το iOS 5. Με κάθε νέα αναβάθμιση από τότε, η εφαρμογή γινόταν όλο και λιγότερο χρήσιμη. Το 2012 τα περιθώρια στένεψαν ακόμη περισσότερο και δεν έχουμε ακούσει άλλα νέα για την Boxcar από τότε.

HopStop

Κόπηκε το 2015

apple killer 04

H συγκεκριμένη εφαρμογή είναι από τις τυχερές. Η Apple την κράτησε ζωντανή για περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εξαγορά της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως η εφαρμογή σταμάτησε επίσημα να λειτουργεί.

To HopStop προσέφερε οδηγίες για την μετακίνηση στις μεγάλες πόλεις με την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Ήταν η πιο χρήσιμη εφαρμογή πλοήγησης προτού κυκλοφορήσει παρόμοια λειτουργία στο Google Maps. Το HopStop δεν υπάρχει πια, αλλά μερικές λειτουργίες του έχουν εισαχθεί στο Apple Maps.

Όλες οι εφαρμογές “Φακοί”

Κόπηκαν το 2013

apple killer 05

Μέχρι την κυκλοφορία του iOS 7, πολλοί είχαν βγει κερδισμένοι προσφέροντας εφαρμογές που απλά ενεργοποιούσαν τον φακό του iPhone. Το κέντρο ελέγχου έβαλε τέλος σε όλες αυτές τις “εφαρμογές”.

Bump

Κόπηκε το 2013

apple killer 06

Η εφαρμογή αυτή βοηθούσε την μεταφορά αρχείων. Η Apple το 2013 ανακοίνωσε την δική της εφαρμογή που εξυπηρετούσε ακριβώς τον ίδιο σκοπό, το AirDrop. Δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το iOS 7, η εταιρία εξαγοράστηκε από την Google. O στόχος της Google ήταν να προστατέψει τη δική της λειτουργία μεταφοράς αρχείων, Android Beam, μειώνοντας τον ανταγωνισμό. Τρεις μήνες αργότερα το Bump εξαφανίστηκε.

iFlow Reader

Κόπηκε το 2011

Το iFlow Reader αποτέλεσε ένα από τα πολλά “θύματα”, όταν η Apple άλλαξε την πολιτική πώλησης βιβλίων και άλλων μέσων από τις εφαρμογές iOS. Η Apple ζήτησε το 30% των εσόδων για κάθε πώληση. Η συγκεκριμένη εταιρεία όμως, όπως και πολλές άλλες, δεν είχε κέρδος που να φτάνει το 30%. Αυτό σημαίνει ότι το iFlow Reader θα έχανε χρήματα με κάθε του πώληση, οπότε αναγκαστικά διέκοψε την λειτουργία του.

Τα επόμενα θύματα

Spotify

Το Beats και το Rdio έχουν ήδη εξαφανιστεί, μόνο το Spotify βρίσκεται εμπόδιο στον δρόμο για την κατάκτηση της κορυφής στις υπηρεσίες streaming μουσικής. Προς στιγμή το Spotify έχει μεγάλο προβάδισμα από το Apple Music και δεν έχει λόγο να ανησυχεί.

Apple Music VS Spotify

DropBox

Το DropBox διαβαίνει μία δύσκολη περίοδο. Βρίσκεται αντιμέτωπο με το iCloud, το Google Drive ακόμη και το OneDrive της Microsoft. Δεν είναι εύκολο για μία εταιρεία να ανταγωνιστεί τους τρεις γίγαντες της τεχνολογίας.

Skype

Όταν συμμετέχεις σε μία βίντεο-κλήση, πραγματικά νιώθεις ότι ζεις “στο μέλλον”, που εδώ και πολλά χρόνια μας έχουν υποσχεθεί οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το Skype κατάφερε να μεταφέρει αποτελεσματικά αυτή την υπηρεσία, από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα.

Η Apple έχει το FaceTime. Υπάρχει ένας σχετικός ανταγωνισμός μεταξύ τους, αλλά το Skype έχει μερικά πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα να καλέσεις ακόμη και τους φίλους σου που δεν έχουν iPhone.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εφαρμογή FaceTime

από jericho