Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Apple ίσως να μη μπορεί να πουλήσει πια τα iPhone στην Καλιφόρνια

Η Apple ίσως να μη μπορεί να πουλήσει πια τα iPhone στην Καλιφόρνια
ired.gr

Ο πόλεμος για την κρυπτογράφηση μαίνεται. Ο νέος νόμος που θα περάσει στην πολιτεία της Καλιφόρνια μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα για την Apple.

Μια βδομάδα μετά την νομοθεσία που πέρασε στην πολιτεία της Ν. Υόρκης ενάντια στην κρυπτογράφηση, ακολουθεί και η πολιτεία της Καλιφόρνια με το δικό της παρόμοιο νόμο, που υποχρεώνει τους κατασκευαστές smartphone να περιλαμβάνουν «κερκόπορτες» στο λογισμικό τους, που θα επιτρέπουν στις νομικές υπηρεσίες της πολιτείας να τα ξεκλειδώνουν και αποκρυπτογραφούν το περιεχόμενό τους.

Ο νόμος παρουσιάστηκε από το μέλος του συμβουλίου της πολιτείας, Jim Cooper, και είναι σχεδόν ακριβές αντίγραφο του νόμου της Ν. Υόρκης. Απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphone και τους δημιουργούς λειτουργικών συστημάτων, να συμπεριλαμβάνουν μεθόδους ξεκλειδώματος σε όλα τα smartphone, ώστε να είναι προσβάσιμα από την πολιτεία εφόσον αυτό ζητηθεί. Εφόσον ο νόμος περάσει και από το συμβούλιο και από τη γερουσία της πολιτείας, τότε, όλα τα smartphone που θα κατασκευάζονται από την 1 Ιανουαρίου του 2017, θα πρέπει να περιλαμβάνουν κερκόπορτες πρόσβασης για το ξεκλείδωμά τους, προκειμένου να επιτρέπεται η πώλησή τους στην πολιτεία. Ο νόμος επίσης προβλέπει πρόστιμο της τάξεως των 2.500$ ανά συσκευή που δε θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του.

Δείτε ακόμη: O CEO της Apple, Tim Cook, συγκρούεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα του απορρήτου

Ο νόμος μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη διακοπή των πωλήσεων iPhone από την Apple στην ίδια της την «πατρίδα» (το Cupertino είναι στην Καλιφόρνια), εφόσον δεν συμμορφωθεί. Ο CEO της Apple, Tim Cook, πρόσφατα αμφισβήτησε τη στάση του προέδρου Ομπάμα πάνω στο θέμα της άρσης του απορρήτου και έχει μιλήσει επανειλημμένως σε διάφορες περιστάσεις ενάντια σε αυτήν, και στην Αμερική και στην Αγγλία. Φαίνεται πιθανότατο ότι και η Apple αλλά και η Google θα πολεμήσουν ενάντια στη συγκεκριμένη νομοθεσία, αν και καμία από τις δύο προς το παρόν δεν έχει κάνει δηλώσεις περί αυτού.

apple vs nsa 02

Παρόλη τη σθεναρή υποστήριξη του Tim Cook στην κρυπτογράφηση, ένα πρόστιμο της τάξεως των 2.500$ ανά συσκευή που δε συμμορφώνεται, μπορεί να πιέσει την Apple να αλλάξει «σκοπό» - εκτός βέβαια, κι αν η Apple αποφασίσει να μποϋκοτάρει την Καλιφόρνια και να διακόψει τις πωλήσεις iPhone στη συγκεκριμένη πολιτεία, μέχρις ότου ο νόμος αναθεωρηθεί.

Μοιάζει να είναι μεγάλο το «στοίχημα» για την πολιτεία της Καλιφόρνια, αν σκεφτούμε ότι οι μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας έχουν την έδρα τους εκεί - στην περίφημη Silicon Valley. Η Apple και η Google έχουν τις βάσεις τους εκεί, αλλά και ξένοι κατασκευαστές, όπως οι Samsung, LG και Huawei έχουν εργαστήρια εκεί. Ο εξοστρακισμός των κρυπτογραφημένων συσκευών από την Καλιφόρνια, μπορεί να πυροδοτήσει πολύ μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των χρηστών και των εταιριών κατασκευής smartphone.

Θα περιμένουμε νεότερα.

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10

Ο διευθυντής της NSA αντιτίθεται στην κατάργηση της κρυπτογράφησης

apple vs nsa 01

Ο διευθυντής της NSA (National Security Agency), ναύαρχος Michael Rogers, αντιθέτως ισχυρίζεται ότι η κρυπτογράφηση είναι κάτι το «θεμελιώδες για το μέλλον» και το απόρρητο δε θα έπρεπε να θυσιαστεί για χάρη της ασφάλειας.

Η δήλωσή του προκάλεσε έκπληξη με δεδομένη τη στάση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα που είναι υπέρ των «παραθύρων» στο λογισμικό και που έχει δημιουργήσει μεγάλο ξεσηκωμό μεταξύ των ομάδων πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

«Οι ανησυχίες για το απόρρητο ποτέ ως τώρα δεν ήσαν πιο μεγάλες», δήλωσε ο ναύαρχος σε ένα λόγο του στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, με θέμα την ισορροπία μεταξύ απορρήτου και ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι θα πρέπει «να ταχτοποιήσουν όλο αυτό θέμα ώστε η πλάστιγγα να μη γέρνει υπέρ του ενός και κατά του άλλου».

Μάλιστα προχώρησε το θέμα τόσο πολύ, ώστε να δηλώσει επιπλέον ότι η συζήτηση ενάντια στο απόρρητο είναι «χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ακόμη ότι επιθέσεις μεγάλης κλίμακας όπως αυτής της περυσινής ΟΡΜ, θα συμβούν και πάλι, αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει σύντομα προστατεύοντας την κρυπτογράφηση.

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο iPhone

Δήλωσε μάλιστα ότι, ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί η Εθνική Ασφάλεια, δεν είναι η άρση του απορρήτου, αλλά η παρακολούθηση των τρομοκρατικών ομάδων. Το θέμα είναι το πώς αυτό θα επιτευχθεί και αυτός είναι και ό λόγος που γίνεται η όλη φασαρία.

Δείτε την ομιλία του ναυάρχου εδώ.

Οι παρατηρήσεις του Rogers είναι η άλλη όψη του νομίσματος σε σχέση με αυτές του διευθυντή του FBI, James Comey, που επανειλημμένως έχει ζητήσει την άρση της κρυπτογράφησης των smartphone.

apple vs nsa 03

Οι δηλώσεις του ναυάρχου Rogers έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι είναι ο διευθυντής της NSA (ανώτερη ακόμη κι απ’ τη CIA), όμως δεν είναι ο μόνος κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει κάνει δηλώσεις υπέρ της κρυπτογράφησης. Και ο προηγούμενος διευθυντής της NSA, ο Michael Hayden, είχε δηλώσει ότι η άρση του απορρήτου μέσω «παραθύρων» στο λογισμικό «είναι εσφαλμένη θέση για την ασφάλεια», και η κυβέρνηση πρέπει να την αποφύγει.

Όπως βλέπουμε ο πόλεμος μαίνεται με την κυβέρνηση από τη μία να βγάζει νόμους άρσης του απορρήτου και τις εταιρίες, τις οργανώσεις πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, αλλά και επιφανείς αξιωματούχους να αντιτίθενται σε κάτι που, αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, θα οδηγήσει στην Οργουελική κοινωνία που πολλοί από μας φοβούνται. Και ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να πέσουν σε λάθος χέρια τέτοιες δυνατότητες.

Για να πάρετε μια ιδέα δείτε το άρθρο μας για το λειτουργικό σύστημα της Β. Κορέας.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status