Πρώην Hackers υπόσχονται να κάνουν το iOS πιο ασφαλές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

Πρώην Hackers υπόσχονται να κάνουν το iOS πιο ασφαλές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις
ired.gr

Το iOS από το ξεκίνημά του έχει προσελκύσει πολλές ομάδες χάκερ, οι οποίες προσπαθούσαν να σπάσουν τον κώδικα του λειτουργικού συστήματος και να προσθέσουν νέες λειτουργίες, εφαρμογές και γραφικά.

Αυτές οι ομάδες κυκλοφορούν κατά καιρούς τις εκδόσεις Jailbreak του iOS.

Δύο γνωστοί προγραμματιστές jailbreak, ο Chronic και ο P0snixnja ηγούνται μίας ομάδας, που έχει αναλάβει να προσφέρει ασφάλεια στο iOS. Η ομάδα των προγραμματιστών έχει καταλήξει σε μία πλατφόρμα με την ονομασία “Apollo”.

Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί επίσημο προϊόν της Sudo Security Group.

Είναι λογικό να αναρωτηθείτε, ποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μία τέτοια εφαρμογή. Ναι, η ασφάλεια είναι σημαντική για όλους τους χρήστες, αλλά μπορούμε να εμπιστευτούμε μία εφαρμογή ασφάλειας, την οποία κατασκεύασαν πρώην jailbreakers;

Η αλήθεια είναι ότι οι γνωστοί jailbreakers γνωρίζουν καλύτερα το iOS από κάθε άλλον, με εξαίρεση τους προγραμματιστές της Apple. Η ενασχόλησή τους τόσα χρόνια με το jailbreak τους έχει κάνει ειδήμονες.

ios iphone hackers 01

Η εφαρμογή “Apollo” ελέγχει την ασφάλεια μία συσκευής, συγκεκριμένα μερικοί από τους ελέγχους που κάνει είναι οι εξής:

  • Διαρροή πολύτιμων δεδομένων.
  • Επικοινωνία με αποκλεισμένους servers.
  • Χρήση πειρατικών APIs.
  • Απόπειρες download από μη ασφαλείς πηγές.
  • Ύποπτες συμπεριφορές εφαρμογών.

Βέβαια η “Apollo” προσφέρει ακόμη περισσότερη ασφάλεια σε συσκευές που ανήκουν σε επιχειρήσεις. Μερικές από τις λειτουργίες που μπορεί να προσθέσει στο iOS είναι οι ακόλουθες:

  • Αυστηρός έλεγχος εφαρμογών (Blacklist).
  • Κλείδωμα των συσκευών στο επίπεδο που απαιτείται από την εκάστοτε ομάδα χρηστών.
  • Απενεργοποίηση εφαρμογών συστήματος, όπως το App Store και τα Μηνύματα.
  • Απενεργοποίηση λειτουργιών συστήματος, όπως screenshot και συγχρονισμός δεδομένων.
  • Φίλτρο πλοήγησης στο διαδίκτυο.
  • Αδυναμία αφαίρεσης του “Apollo” ακόμη και με DFU mode.
  • Δυνατότητα διαγραφής των περιεχομένων οποιαδήποτε στιγμή.

Το επίπεδο της “ασφάλειας” θυμίζει Μεγάλο Αδελφό. Ένας από τους συμβούλους της Sudo Security υποστηρίζει ότι παρά την συνεχόμενη παρακολούθηση των συσκευών που έχουν εγκατεστημένο το “Apollo”, ο διαχειριστής του συστήματος δεν έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε περισσότερα τεχνικές λεπτομέρειες, η εφαρμογή αυτή έχει δημιουργηθεί για μεγάλες εταιρίες και δεν θα προσελκύσει τους απλούς χρήστες, κυρίως γιατί η εφαρμογή για ιδιώτες δεν προσφέρει τόσες πολλές λειτουργίες, παρά μόνο μερικούς ελέγχους.

ios iphone hackers 02

Ένας έλεγχος που μας φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμος είναι ο εξής:

Κάθε λίγες μέρες, εμφανίζεται ένα μήνυμα στην οθόνη το οποίο απαιτεί από τον χρήστη να χρησιμοποιήσει το Touch ID, για να πιστοποιήσει πως είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της συσκευής. Εάν δεν είναι ο αρχικός ιδιοκτήτης, τότε η συσκευή παραμένει κλειδωμένη.

Αυτή η λειτουργία θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά εάν στην οθόνη της συσκευής γινόταν εμφάνιση των στοιχείων επικοινωνίας του ιδιοκτήτη.

Η εφαρμογή “Apollo” αναμένεται να κυκλοφορήσει για μεγάλες επιχειρήσεις μέσα στο 2016, αναμένουμε να δούμε τι θα μπορούν να μας προσφέρουν οι εκδόσεις για τους ιδιώτες καθώς και αυτές για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όσο οι συσκευές μας γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, τόσο πιο σοβαρά αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το πρόβλημα της ασφάλειας.

από jericho