Το νέο τετράπορτο ψυγείο της Samsung έχει μια οθόνη αφής 21,5 ιντσών

Το νέο τετράπορτο ψυγείο της Samsung έχει μια οθόνη αφής 21,5 ιντσών
ired.gr

Το νέο «έξυπνο» ψυγείο της Samsung έχει όλες τις συνδέσεις που χρειάζονται στην πόρτα του.

Εδώ και κάποια χρόνια, η Samsung προσπαθεί να κάνει το ψυγείο να είναι κάτι παραπάνω από ψυγείο, προσθέτοντας οθόνες αφής στην πόρτα. Το προηγούμενό της μοντέλο, του 2014, έχει ενσωματωμένο Wi-Fi και μια οθόνη αφής 8 ιντσών. Έχει ημερολόγιο και καιρό σε widgets και λειτουργεί με την εφαρμογή Epicurious που σας επιτρέπει να βρίσκετε συνταγές. Διασκεδαστικό και χρήσιμο, αλλά όχι κατ’ ανάγκη κάτι που θα πήγαινε κάποιος να αγοράσει - ιδιαίτερα στην τιμή των 3000$ τουλάχιστον (στην Αμερική). Γι’ αυτό, η Samsung ελπίζει ότι, το καινούριο της τετράπορτο μοντέλο Flex Refrigerator με τη μεγαλύτερη οθόνη των 21,5 ιντσών και το Family Hub, θα έχει μεγαλύτερη επίδραση και θα κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στο κοινό.

samsung smart fridge 01

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας CES 2016, και σκοπεύει να φέρει περισσότερα από απλή βοήθεια στην κουζίνα. Η Samsung λέει ότι έχει βελτιώσει την εφαρμογή του ημερολογίου με τη βοήθεια της Sticki. Θα μπορεί ο κάτοχος να το συγχρονίζει με τα υπόλοιπα ημερολόγιά του και να επιλέγει επίσης τι θα εμφανίζεται (π.χ. γεύμα με τους γείτονες αντί για το κανονικό μεσημεριανό). Εκεί που τα κλασικά ψυγεία δεν έχουν καν θέση για φωτογραφίες και άλλα αντίστοιχα, το Family Hub θα μπορεί να απεικονίζει στην τεράστια οθόνη του τις φωτογραφίες του κινητού σας ή κάποια υπενθύμιση (π.χ. γεύμα στις 8μμ).

samsung smart fridge 03

«Δεν υπάρχει πια αυτός ο κενός χώρος», είπε ο Justin Reinke, Διευθυντής του Τμήματος Μάρκετινγκ Προϊόντων Ψύξης της Samsung σε μια συνέντευξή του. Και πρόσθεσε ότι η οθόνη επιτρέπει να προσθέσουμε ένα είδος προσωποποίησης στην μονότονη ασημί επιφάνεια της πόρτας.

Αυτές οι λειτουργίες δε διαφέρουν και πολύ από τα παλιότερα μοντέλα με οθόνες αφής, αλλά η τεράστια οθόνη του νέου μοντέλου, το κάνει πιο κατάλληλο για μέσο διασκέδασης (ίσως του προσθέσουν και είσοδο τηλεοπτικής κεραίας, οπότε η ξεχωριστή τηλεόραση στην κουζίνα θα είναι πια άχρηστη). Η εφαρμογή Instacart θα είναι διαθέσιμη και στο νέο μοντέλο και μαζί της μια νεότερη, η Groceries από την MasterCard. Μέσω του FreshDirect ή του ShopRite οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν το φαγητό τους (μέσω delivery) παραγγέλνοντας από το ψυγείο τους. Το πλεονέκτημα που υπάρχει είναι ότι θα μπορεί κανείς να συγκρίνει καταστήματα και να επιλέγει από πού θα ψωνίσει. Η συσκευή θα παρουσιαστεί στην αγορά της Αμερικής γύρω στο Μάιο.

Δείτε ακόμη: Παρανοήσεις για την Τεχνολογία

Η συνοδευτική εφαρμογή θα μπορεί να διαβάζει και γραμμοκώδικα (barcode) προκειμένου να προσθέτει προϊόντα στο καλάθι μας καθώς θα κάνουμε τα ψώνια μας μέσω της οθόνης. Κι αν το παιδί σας πάει και προσθέσει μια κούτα σοκολάτες, εσείς σαν κεντρικός διαχειριστής της εφαρμογής, θα μπορείτε να απορρίψετε μια τέτοια αγορά. Και ακόμη κι αν το παιδί σας δεν το «πάρει το μάθημα» θα το πάρει όμως το «έξυπνο καλάθι» (intelligent cart). Και θα αρχίσει να μαθαίνει τις προτιμήσεις σας ώστε να σας προτείνει χρήσιμα προϊόντα με βάση αυτές. Αυτά είπε η Betty DeVita υπεύθυνη του τμήματος εμπορίου της MasterCard Labs.

samsung smart fridge 02

Με μια τιμή πάνω από 5000$ (στην Αμερική), η Samsung ήθελε να συνδυάσει κάτι περισσότερο από απλά ένα ψυγείο με ένα tablet. «Δε θέλαμε απλά να πάρουμε ένα tablet και να το κολλήσουμε σε ένα ψυγείο», είπε ο Reinke. «Θέλαμε να το κάνουμε χρήσιμο ώστε να υπάρχει λόγος να βρίσκεται σε ένα ψυγείο (το tablet)».

Δείτε το βίντεο:

Ο αντίλογος (ή «Γιατί τα ψυγεία πρέπει να μείνουν για πάντα χαζά»)

Χρειαζόμαστε πράγματι έξυπνα ψυγεία (και άλλες έξυπνες συσκευές); Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά η συσκευή αυτή καθεαυτή, αλλά το λογισμικό της. Πόσο συχνά αλλάζει κανείς ψυγείο; Κάθε 15 χρόνια; Περισσότερο; Συνήθως το κρατάμε όσο αντέξει. Όμως κάθε πότε αλλάζουμε λογισμικό σε μια συσκευή; Εδώ είναι η «καυτή πατάτα».

Αν αγοράσει κάνεις ένα smartphone, smartwatch ή άλλη «έξυπνη συσκευή», το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστεί να την αλλάξει σε δύο με τρία χρόνια μάξιμουμ. Κι αυτό, όχι γιατί θα σταματήσει να λειτουργεί το hardware, αλλά γιατί θα πάψει σιγά-σιγά να είναι συμβατό το software. Πάρτε για παράδειγμα την εφαρμογή YouTube. Πέρυσι, η Google σταμάτησε να υποστηρίζει την παλαιότερη έκδοσή της, που έτρεχε σε συσκευές προ του 2013 (τριών χρόνων πριν), όπως είναι τα παλιότερα μοντέλα της Apple TV και κάποιες άλλες συσκευές παρόμοιες. Οι κάτοχοι αυτών των συσκευών - που κατά τα άλλα λειτουργούν άψογα - έχασαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή επειδή η Google αποφάσισε να εστιαστεί σε μια νεότερη έκδοση της εφαρμογής της.

samsung smart fridge 04

Δείτε ακόμη: Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης

Και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό συνέβη ήδη σε ένα «έξυπνο» ψυγείο της Samsung. Το 2014 το Samsung RF4289HARS έχασε τη δυνατότητα να συνδέεται στο Google Calendar εκτός κι αν οι χρήστες έκαναν αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση. Εδώ γελάμε (ή κλαίμε αν είστε κάτοχος μιας τέτοιας συσκευής). Οι άνθρωποι έπρεπε να αναβαθμίσουν το λειτουργικό στα ψυγεία τους για να μπορούν να δουν το ημερολόγιό τους - πιο τρελός πεθαίνεις.

Όμως δεν είναι τόσο αστείο τελικά, αν σκεφτούμε πόσο συχνά οι εταιρίες λογισμικού αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους. Όλοι ξέρουμε ότι έτσι οι κατασκευαστές smartphone (π.χ.), μας εξαναγκάζουν στην αγορά νέου μοντέλου. Βγαίνει νέα έκδοση, είτε δεν είσαι καν συμβατός, είτε είσαι, και όταν την εγκαθιστάς, η συσκευή σέρνεται σα σαλιγκάρι που τραβάει καραβάνι σε ανηφόρα. Άρα τελικά πας για νέα αγορά. Κι αν δεν κάνεις αναβάθμιση για να γλιτώσεις, σύντομα θα έλθει η ώρα που βασικές εφαρμογές δε θα λειτουργούν, οπότε είσαι χαμένος όπως και να το δεις.

Και κάτι ακόμη. Οι συσκευές που συνδέονται στο Internet έχουν πάντα τον κίνδυνο από ιούς, κακόβουλο λογισμικό και χάκινγκ. Φαντάζεστε να πρέπει να ασχολείστε με την αγορά και αναβάθμιση antivirus στο ... ψυγείο σας; Για να μη με περνάτε για τρελό, πέρυσι ένα «έξυπνο» ψυγείο της Samsung έθεσε σε κίνδυνο την αλληλογραφία του κατόχου του στο Gmail.

samsung smart fridge 05

Και στην τελική, η τιμή ενός τέτοιου ψυγείου είναι υπερβολική και μοιάζει μάλλον γελοίο το να συγχρονίζω το smartphone μου με τη συσκευή που κρατάει παγωμένο το γιαούρτι (!) μου.

Ίσως όμως τελικά θέλουμε αυτές τις συσκευές κι ας μην τις χρειαζόμαστε. Οι άνθρωποι γυμνάζονταν και πριν το Apple Watch και επικοινωνούσαν και πριν το iPhone. Παρόλα αυτά τα αγοράζουν σαν τρελοί. Και μια πρόσφατη έρευνα της Gartner, προβλέπει ότι κάπου 6,4 δισεκατομμύρια δικτυωμένες συσκευές θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως μέσα στο 2016.

Όμως οι καταναλωτές πρέπει να σκεφτούν πολύ όταν φτάσουν στο κατώφλι της αγοράς τέτοιων συσκευών. Το λιγότερο που χρειάζεται να γνωρίζουν, είναι ότι η συσκευή που αγοράζουν σήμερα, θα συνεχίζει να λειτουργεί σωστά και μετά από αρκετά χρόνια.

Δείτε ακόμη: After Dark - 5 Πρακτικές που η τεχνολογία εξαφάνισε για πάντα!

από Elichord