O CEO της Apple, Tim Cook, συγκρούεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα του απορρήτου

O CEO της Apple, Tim Cook, συγκρούεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα του απορρήτου
ired.gr

 

Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, έχει αναφέρει της λέξη “cyber” («κύβερ» - από το ελληνικό «κυβερνητική») στους λόγους του προς την πολιτεία. Και, παρόλο που άγγιξε θέματα τεχνολογίας, ο φετινός του λόγος ήταν διαφορετικός.

Η παράληψη του θέματος αυτή τη χρονιά, δικαιώνει τους ελάχιστους (δυστυχώς) CEO εταιριών πληροφορικής, που διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέτρων από μέρος της Αμερικάνικης κυβέρνησης, όσον αφορά το απαράβατο του ιδιωτικού απορρήτου. Ο CEO της Apple, Tim Cook, πάντοτε δήλωνε ότι η κρυπτογράφηση δεδομένων και το ιδιωτικό απόρρητο του εκάστοτε χρήστη, θα είναι προτεραιότητα για την εταιρία του. Και πρόσφατα επιτέθηκε κυριολεκτικά στη διοίκηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ζητώντας τους να κάνουν μια έντονη δημόσια δήλωση, που να υπερασπίζονται αυτό το απόρρητο και να εναντιώνονται στην πολιτική της «πίσω πόρτας».

tim cook 01

Σε μια συνάντηση κορυφής με θέμα την αντιτρομοκρατική δράση, όπου συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ο Tim Cook επέμεινε σθεναρά στη θέση του, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να υπερασπισθεί τη χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης δεδομένων και ότι οι εταιρίες τεχνολογίας δε θα έπρεπε να υποχρεούνται να προσθέτουν ειδικές «θύρες πρόσβασης» στις συσκευές και το λογισμικό τους, προκειμένου να έχει πρόσβαση ο νόμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιπρόσωπος της κυβέρνησης, Γενική Εισαγγελέας Loretta Lynch, ανταπάντησε συζητώντας πάνω στο θέμα των ισορροπιών που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση μεταξύ ιδιωτικού απορρήτου και εθνικής ασφάλειας.

Αντιπρόσωποι των Facebook, Twitter, Google, Microsoft και άλλων τεχνολογικών γιγάντων ήταν παρόντες στη συνάντηση.

tim cook 02

Η κρυπτογράφηση «από άκρου εις άκρον» (end-to-end encryption), δε δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους (και άρα ούτε στην κυβέρνηση) να παρεισφρήσουν σε μια συνομιλία και να την παρακολουθήσουν, και είναι αυτή που χρησιμοποιεί η Apple σε υπηρεσίες της όπως το iMessage. Οι κλειδωμένες συσκευές επίσης αποτελούν πρόβλημα στην επιβολή του νόμου σε περίπτωση που θέλει να ελέγξει μια συσκευή χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Ο διευθυντής του FBI, James Comey, ζητάει εδώ και πολύ καιρό από τους γίγαντες της τεχνολογίας, να προσθέσουν μια θύρα πρόσβασης στις συσκευές τους, ούτως ώστε να μπορεί ο νόμος να έχει πρόσβαση σε μηνύματα, φακέλους και λοιπές πληροφορίες. Και ενώ αρχικά ο Λευκός Οίκος είχε υποσχεθεί ότι δε θα ζητήσει να δημιουργηθεί νομοθεσία ενάντια στο απόρρητο, ένας κορυφαίος δικηγόρος στην κοινωνία πληροφοριών, ο Robert Litt, ακούστηκε να δηλώνει ότι η κεντρική διοίκηση έχει αποφασίσει να κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά για την ώρα.

Η αντίδραση του Cook δεν είναι η πρώτη όσον αφορά το θέμα του απορρήτου και της κρυπτογράφησης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «The Telegraph» είπε ότι, για να προστατευτεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί προϊόντα τεχνολογίας, η κρυπτογράφηση είναι αναγκαία και η επιβολή μιας «τρύπας» για πρόσβαση από την αστυνομία, μπορεί να έχει «τρομακτικές συνέπειες».

Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; «Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google»

από Elichord