Εκτύπωση αυτής της σελίδας

12 οδηγίες πριν χαρίσετε στα παιδιά σας ένα iPhone ή iPad

12 οδηγίες πριν χαρίσετε στα παιδιά σας ένα iPhone ή iPad
ired.gr

Πριν δώσετε σε ένα παιδί ένα iPhone ή iPad, ακολουθήστε τις οδηγίες μας και θα είστε ασφαλείς και εσείς και εκείνα.

Με τις σπουδαίες δυνατότητές του στο παιχνίδι, την πλοήγηση στο Internet και τα πολυμέσα, το iPhone (και το iPod Touch) είναι το όνειρο των περισσότερων παιδιών του κόσμου και πολλά ζητούν ένα σαν δώρο - ειδικά στις γιορτές. Οι γονείς δε θέλουν να δυσαρεστήσουν το παιδί τους από τη μία μεριά, αλλά, από την άλλη, πολλοί έχουν τις ανησυχίες τους όσον αφορά την ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αν λοιπόν έχετε μια παρόμοια περίπτωση, παρακάτω είναι 12 βήματα που σας προτείνουμε ώστε να ετοιμάσετε ένα iPhone ή iPad πριν το κάνετε δώρο σε ένα παιδί.

1. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό Apple για το παιδί

iphone gift to kid 01

Το πρώτο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός Apple για το παιδί (ή αλλιώς iTunes λογαριασμός). Έτσι θα αποθηκευτούν τα δεδομένα, οι προσωπικές του πληροφορίες, οι ρυθμίσεις που θα κάνει και θα μπορεί να κατεβάζει εφαρμογές, παιχνίδια, μουσική, ταινίες, βιβλία κλπ. Επίσης χρειάζεται ο λογαριασμός για λειτουργίες όπως το iMessage, το Facetime και Find My iPhone. Επίσης, καλό θα είναι να έχει το παιδί το δικό του λογαριασμό (χωρίς κάρτα) για να μη χρεώνει την κάρτα σας.

Δείτε ακόμη: Δημιουργία Apple id για παιδιά

2. Ρυθμίστε το iPhone (ή iPod Touch)

iphone gift to kid 02

Αφού δημιουργήσετε το λογαριασμό, θα πρέπει να ρυθμίσετε το iPhone (ή iPod Touch). Πέρα από τις συνήθεις ρυθμίσεις που γίνονται κατά την εκκίνηση, θα πρέπει να του φτιάξετε ένα ξεχωριστό λογαριασμό email για να μην ανακατεύεται με τον δικό σας. Το καλύτερο θα είναι να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν iCloud λογαριασμό που προσφέρει η Apple. Αν το παιδί σας έχει ήδη email, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε κατά τη δημιουργία του λογαριασμού (1ο βήμα) και να χρησιμοποιεί αυτόν.

Δείτε ακόμη: Γρήγορα Tips για iPhone - Ρυθμίσεις #1

3. Ορίστε ένα συνθηματικό εισόδου στη συσκευή

iphone gift to kid 03

Καλό είναι η συσκευή που δίνετε στο παιδί σας να είναι προστατευμένη από τον οποιονδήποτε θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Ορίστε λοιπόν ένα συνθηματικό 4ψήφιο ή 6ψήφιο (iOS 9 και μετά) για να μη μπορεί ο καθένας να τη χρησιμοποιεί. Και σε περίπτωση που το παιδί σας χάσει ή ξεχάσει κάπου τη συσκευή, θα μακαρίζετε τον εαυτό σας που το κάνατε. Χρησιμοποιείστε ένα συνθηματικό που να μπορείτε να το θυμάστε κι εσείς και το παιδί σας. Αν τυχόν κάνετε δώρο ένα iPhone με δυνατότητα Touch ID, τότε, ακόμη καλύτερα, ρυθμίστε και το δαχτυλικό αποτύπωμα, το δικό του και το δικό σας, ώστε να προσθέσετε ένα ακόμη επίπεδο ασφαλείας.

Δείτε ακόμη: Πώς να ορίσετε αλφαριθμητικό συνθηματικό για το iPhone/iPad;

4. Ρυθμίστε το Find My iPhone

iphone gift to kid 04

Αν λοιπόν τύχει το παιδί σας να χάσει ή ξεχάσει τη συσκευή κάπου (πράγμα που απευχόμαστε), ή - χειρότερα ακόμη - την κλέψουν, με το Find My iPhone θα μπορείτε να την εντοπίσετε και (σε περίπτωση κλοπής) να ειδοποιήσετε την αστυνομία. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορείτε να την κλειδώσετε εκ του μακρόθεν, ή να διαγράψετε όλα της τα περιεχόμενα.

Δείτε ακόμη: Εύρεση iPhone: Απλές Οδηγίες χρήσης και διαμόρφωσης

5. Ενεργοποιείστε την οικογενειακή κοινή χρήση

iphone gift to kid 05

Η οικογενειακή κοινή χρήση είναι πολύ βολική ώστε να διαμοιράζεστε τις αγορές σας με άλλους στην οικογένειά σας ώστε να μην κάνετε τις ίδιες αγορές εκ νέου. Για να την ρυθμίσετε θα πάτε στις Ρυθμίσεις > iCloud > Οικογένεια και θα κάνετε προσκλήσεις στα μέλη της οικογένειάς σας ώστε να γίνει η σύνδεση. Μετά θα πρέπει να απαντήσουν στις προσκλήσεις εκείνοι στις δικές τους συσκευές.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το Family Sharing και ποια η διαδικασία ενεργοποίησης του;

6. Εγκατάσταση νέων εφαρμογών

iphone gift to kid 06

Υπάρχουν δύο ειδών εφαρμογές που μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε στο iPhone/iPod του παιδιού σας: αυτές που είναι για διασκέδαση κι αυτές που είναι για ασφάλεια.

Το App Store είναι γεμάτο από εξαιρετικές εφαρμογές όπως ίσως θα ξέρετε. Ανάλογα με τα γούστα - και λογικά θα ξέρετε τα γούστα του παιδιού σας μέχρι ένα σημείο - μπορείτε να βρείτε, ό,τι θέλετε και χρειάζεστε. Βέβαια, το παιδί σας θα αποφασίσει τι θέλει από μόνο του εκ των υστέρων, αλλά δε θα ήταν άσχημα να του φορτώσετε κάποιες εκπαιδευτικές εφαρμογές ή παιχνίδια που θα θέλατε να έχει.

Επίσης υπάρχουν και κάποιες εφαρμογές που μπορούν να παρακολουθούν τη χρήση που κάνει το παιδί σας στο Internet και να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου.

Δείτε ακόμη: Οι 100 καλύτερες εφαρμογές για iPhone. Top 100 apps iPhone - iPad

7. Περιορίστε την πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενηλίκους

iphone gift to kid 07

Η Apple έχει ενσωματώσει, στο iOS, εργαλεία που επιτρέπουν στους γονείς να ελέγχουν το περιεχόμενο και τις εφαρμογές που θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους. Χρησιμοποιείστε τον Έλεγχο Περιεχομένου για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από ανάρμοστο περιεχόμενο και από ενέργειες όπως η συνομιλία με βίντεο (κάτι το αθώο με φίλους, αλλά επικίνδυνο με ξένους). Χρησιμοποιήστε βέβαια διαφορετικό συνθηματικό από αυτό που βάλατε για την είσοδο στη συσκευή.

Αν το παιδί σας έχει δικό του υπολογιστή, θα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε το γονικό έλεγχο στο iTunes για να εμποδίσετε και από εκεί την πρόσβασή του σε ενήλικο περιεχόμενο μέσω του iTunes Store.

Δείτε ακόμη: iOS 8 - Περιορισμοί και γονικός έλεγχος

8. Σκεφθείτε το ενδεχόμενο μιας οικογενειακής συνδρομής στο Apple Music

iphone gift to kid 08

Η οικογενειακή συνδρομή στο Apple Music σας επιτρέπει να κάνετε streaming σε πάνω από 30 εκατομμύρια τραγούδια που υπάρχουν στο iTunes Store και ακόμη και να τα αποθηκεύσετε στη συσκευή σας. Αυτός είναι ένας καλό τρόπος να προσφέρετε μουσική στο παιδί σας χωρίς να πληρώνετε ένα κόσμο λεφτά. Με δεδομένο ότι μέχρι 6 άτομα μπορούν αν μοιραστούν μια οικογενειακή συνδρομή (με κόστος ~15€ το μήνα), ίσως να είναι κάτι που σας συμφέρει.

Δείτε ακόμη: Έχω Apple Music. Χρειάζομαι το iTunes Match;

9. Δημιουργήστε ένα «επίδομα» iTunes για το παιδί σας

iphone gift to kid 09

Αν θέλετε να μπορεί το παιδί σας να αγοράζει ό,τι θέλει από το iTunes χωρίς να χρεώνει το λογαριασμό σας και μέχρι ενός ορίου, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα «Επίδομα» iTunes γι’ αυτό. Μέσω αυτού μπορείτε να του παρέχετε ένα προκαθορισμένο ποσό μηνιαία (από 15-50€) που θα χρησιμοποιεί στο iTunes Store για μουσική, εφαρμογές κλπ.

Δείτε ακόμη: iTunes - Ακύρωση αγοράς και αποζημίωση εντός 14 ημερών

10. Πάρτε μια προστατευτική θήκη

iphone gift to kid 10

Τα παιδιά δε φημίζονται ως προσεκτικά πλάσματα. Έχουν την τάση να μην πολυδίνουν σημασία στα πράγματά τους για να μην πούμε ότι τους πέφτουν συχνά. Με μια συσκευή του κόστους ενός iPhone ή iPod, δε θέλετε να ... τρέχετε. Γι’ αυτό, μια προστατευτική θήκη είναι απαραίτητη. Μπορεί να μη γλιτώσετε το iPod Touch από την πτώση, αλλά τουλάχιστον θα το γλιτώσετε από τη ζημιά (και την τσέπη σας).

Δείτε ακόμη: 5 + 1 εντυπωσιακές θήκες για όλα τα iPhone. Ποια είναι η καλύτερη;

11. Πάρτε μια προστασία οθόνης

iphone gift to kid 11

Οι περισσότερες θήκες δεν προφυλάσσουν την οθόνη του iPhone από ζημιές. Υπάρχουν όμως πολύ λεπτά - και φθηνά - φύλα γυαλιού που κάνουν αυτή τη δουλειά. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε τις γρατζουνιές, ραγίσματα, σπασίματα και άλλα ατυχήματα στην ακριβή οθόνη του iPhone / iPad του παιδιού σας.

Δείτε ακόμη: Tempered Glass για iPhone

12. Ενημερωθείτε για τη βλάβη ακοής

iphone gift to kid 12

Η ανορθολογική χρήση του iPhone ή iPod (με τα ακουστικά) από το παιδί σας, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή του. Καλό είναι να είστε ενήμεροι γι’ αυτό. Η ορθολογική και σωστή χρήση δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε το παιδί σας και να επιμείνετε σε αυτό. Και ιδιαίτερα με το δεδομένο ότι η ακοή του είναι και αυτή σε φάση ανάπτυξης.

Δείτε ακόμη: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αγοράσετε ένα iPhone

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status