Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wi-Fi Halow: Το νέο μεγάλης εμβέλειας, χαμηλής ισχύος ασύρματο δίκτυο για τα σπίτια

Wi-Fi Halow: Το νέο μεγάλης εμβέλειας, χαμηλής ισχύος ασύρματο δίκτυο για τα σπίτια
ired.gr

Το Wi-Fi Halow είναι το νέο στάνταρ που σκοπεύει να βοηθήσει στην επικοινωνία των έξυπνων συσκευών των σπιτιών του (κοντινού) μέλλοντος.

Η Συνομοσπονδία Wi-Fi (Wi-Fi Alliance), ο οργανισμός πιστοποίησης που ασχολείται με τα στάνταρ της δικτύωσης στα οποία πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι υπολογιστές, router, smartphone και κάθε είδους συσκευή που δικτυώνεται, επικύρωσε πρόσφατα ένα νέο πρωτόκολλο δικτύωσης, ασύρματο, χαμηλής ισχύος και μεγάλης εμβέλειας, που αποσκοπεί στη διασύνδεση των συσκευών του μελλοντικού «έξυπνου» σπιτιού (smart home).

Εν συντομία αναφερόμενο ως «Halow» και οριζόμενο ως επέκταση του επερχόμενου 802.11ah πρωτοκόλλου, το νέο ασύρματο δίκτυο θα λειτουργεί στη χωρίς απαίτηση αδειών συχνότητα των 900MHz. Θεωρητικά μπορεί να καλύψει εύρος συχνοτήτων διπλάσιο από αυτό, φθάνοντας και μέχρι τα 2.4GHz που πιθανόν να έχουμε στα σπίτια μας ήδη και μπορεί να διαπεράσει με μεγαλύτερη ευκολία τοίχους και άλλα εμπόδια με μεγάλο πάχος ή πολλαπλές στρώσεις. Ίσως, το πιο σημαντικό, είναι ότι χρησιμοποιεί κατά πολύ μικρότερη ισχύ από τα συνήθη ασύρματα δίκτυα - κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σαν χαρακτηριστικό για θερμοστάτες, αισθητήρες κίνησης και κλειδαριές (μεταξύ άλλων) που βασίζονται σε μπαταρίες για τη λειτουργία τους.

wi fi hallow 01

Δείτε ακόμη: Γιατί επιβάλλεται να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία "Βοήθεια Wi-Fi"

Οι χαμηλές απαιτήσεις ισχύος του Halow οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του. Δεν στέλνει δεδομένα συνεχώς και με ταχύτητα, αλλά, αντίθετα, στέλνει δεδομένα σε περιοδικές συμπυκνωμένες ριπές. Οι κατασκευαστές συσκευών μπορούν να ανεβάσουν την ταχύτητα και συχνότητα αυτών των ριπών αλλά με κόστος στη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Η συγκριτικά μεγάλη αποτελεσματικότητα του Halow, στον τομέα της χαμηλής ισχύος, έχει οδηγήσει τη Συνομοσπονδία Wi-Fi να σκέφτεται και άλλες χρήσεις του πέρα από τις συσκευές «έξυπνου» σπιτιού και τις κάμερες ασφαλείας. Τελικά, η Συνομοσπονδία βλέπει αυτό το πρωτόκολλο να συμπληρώνει (αν όχι να αντικαθιστά) το Bluetooth σε «φορετές» (wearable) συσκευές, όπως τα smartwatch και τα fitness trackers.

«Το Halow μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στο ‘Internet των Συσκευών’ (Internet of Things)», είπε ο υπεύθυνος marketing της Συνομοσπονδίας Kevin Robinson. «Το Halow θα παρέχει παρόμοια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη ζωή της μπαταρίας, με τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν σήμερα.»

Δείτε ακόμη: Μαζικές μηνύσεις στην Apple για το Wi-Fi Assist

wi fi hallow 02

Η παρουσίαση του Halow στις αγορές φαίνεται πως θα καθυστερήσει. Η Συνομοσπονδία δεν θα αρχίσει να πιστοποιεί συσκευές Halow μέχρι το 2018 - αλλά όταν τα προϊόντα αρχίσουν να διατίθενται. Οι περισσότερες θα είναι τριπλής μπάντας, καλύπτοντας έτσι και τα 900MHz του Halow, αλλά και τα 2.5GHz και 5GHz των συσκευών που υπάρχουν ήδη. Όμως η συμβατότητα είναι συνήθως μονόδρομος - λάπτοπ και smartphone με τα τσιπ δικτύωσης του σήμερα δεν θα μπορούν να συνδεθούν.

Αντίθετα με την βραδεία εξάπλωση του Halow και την ανάγκη για νέο hardware στον τομέα της δικτύωσης, ο CEO της Συνομοσπονδίας Edgar Figueroa είναι πεπεισμένος ότι και το Halow - όπως και όλα τα πρωτόκολλα δικτύωσης πριν από αυτό - θα γίνει μια μέρα καθεστώς. «Το Halow είναι πολύ καλά διαμορφωμένο ώστε να καλύψει τις ανάγκες του έξυπνου σπιτιού, της έξυπνης πόλης, και των βιομηχανικών αγορών», είπε σε δήλωσή του. «Το Halow επεκτείνει την απαράμιλλη ευχρηστία του Wi-Fi στην κάλυψη συσκευών, από πολύ μικρές μέχρι τεράστιας βιομηχανικής χρήσης και οτιδήποτε βρίσκεται ενδιάμεσα».

Δείτε ακόμη: Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status