Πώς γίνεται το «root» στο Android εύκολα

Πώς γίνεται το «root» στο Android εύκολα
ired.gr

Πώς να κάνετε «root» σε μια Android συσκευή με εύκολο τρόπο και χωρίς να χρειάζεστε PC.

Το Android είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο, το πιο εύκολα τροποποιούμενο και ανοιχτό λογισμικό που υπάρχει σε φορητές συσκευές. Όλα τα smartphone που έχουν Android, είτε έχουν μια έκδοσή του προεγκατεστημένη, ή είναι βασισμένο το λειτουργικό τους σε αυτό. Άρα, αν έχετε ένα Android smartphone, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει κάπου τη λέξη «root».

ired root android 01

Δείτε ακόμη: Αποκτήστε το Android 6 χωρίς το Android 6

Τι είναι το root

Το rooting στο Android αντιστοιχεί με το jailbrake στο iOS. Η έννοια είναι ότι μπορούμε να προσπελάσουμε όλες τις ασφάλειες του λειτουργικού και να αποκτήσουμε δικαιώματα «υπέρ-χρήστη» για τη συσκευή μας χωρίς κανένα περιορισμό. Με αυτό τον τρόπο, αποκτούμε δικαιώματα να εγκαταστήσουμε λογισμικό που, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απαγορευμένο λόγω των κλειδωμάτων ασφαλείας του λειτουργικού.

Και, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που δίνουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στο smartphone μας αν κάνουμε root ή jailbrake γι’ αυτό και είναι πολλοί οι χρήστες που καταφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία. Μέσω του root μπορούμε να απεγκαταστήσουμε τις διάφορες υποχρεωτικές εφαρμογές που έρχονται προεγκατεστημένες στο smartphone μας και που, αν δεν τις θέλουμε, απλά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ...

Πώς γίνεται το root;

Υπό κανονικές συνθήκες, το root είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία για να επιτευχθεί και γι’ αυτό πολλοί χρήστες την αποφεύγουν. Όμως υπάρχουν και τρόποι να το επιτύχουμε με απλό και εύκολο τρόπο - στην ουσία με ένα «κλικ» - και αυτό θα σας δείξουμε εδώ. Θα συζητήσουμε λοιπόν για δύο εφαρμογές που μπορούν να κάνουν «root» και «unroot» στο smartphone σας κατά βούληση με μία κίνηση.

Σημείωση: να θυμάστε ότι το «root» μπορεί να αναιρέσει την εγγύηση της συσκευής σας.

1. Framaroot

Το Framaroot είναι η νούμερο 1 εφαρμογή που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να κάνουμε «root» με ένα κλικ στο Android smartphone μας και λειτουργεί στις περισσότερες συσκευές. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από τον @alephzain μέλος του φόρουμ Xda, και επιτρέπει σε ένα χρήστη να κάνει root και unroot στη συσκευή του στην κυριολεξία με ένα κλικ.

Δείτε τον κατάλογο με τις υποστηριζόμενες συσκευές εδώ

Κατεβάστε πρώτα το Framaroot από εδώ. Θα πρέπει να κυλήσετε τη σελίδα προς τα κάτω για να βρείτε το σύνδεσμο και επιλέξτε τον τελευταίο (Framaroot-1.9.3.apk) που είναι η νεότερη έκδοση.

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια του smartphone σας και επιλέξτε το «να επιτρέπεται η εγκατάσταση από άγνωστες πηγές»

ired root android 02

Εγκαταστήστε το Framaroot-1.9.3.apk που κατεβάσατε. Αν δείτε την προειδοποίηση των παρακάτω εικόνων επιλέξτε να εγκατασταθεί όπως και να έχει (install anyway) και, όταν τελειώσει η εγκατάσταση, εκκινήστε την εφαρμογή.

ired root android 03

Θα δείτε τώρα δύο επιλογές. Η μία λέει: ‘select an action to execute after root’ και από κάτω έχει συμπληρωμένο το ‘install supersu’, και η άλλη λέει: ‘select an exploit in the list above to potentially root your device’.

ired root android 04

Επιλέγετε το «Install supersu» και το πρώτο «exploit» από τη λίστα και θα αρχίσει η διαδικασία του «rooting» της συσκευής σας. Αν λάβετε το μήνυμα: “Success.. Superuser and SU binary installed. You have to reboot your device”, όλα πήγαν καλά και πρέπει απλά να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας για να εφαρμοστούν οι αλλαγές. Αν λάβετε το μήνυμα: “Failed ... Try another exploit if available”, τότε πρέπει να βρείτε ένα άλλο τρόπο για root της συσκευής σας.

ired root android 05

2. Kingroot

Και το Kingroot μοιάζει με το Framaroot - θα κάνει root τη συσκευή σας με ένα κλικ. Παλιότερα, η εφαρμογή υπήρχε μόνο στα κινέζικα, αλλά τώρα υπάρχει και η αγγλική έκδοσή της. Τα πρώτα βήματα είναι τα ίδια με πριν: Κατεβάζετε την εφαρμογή και την εκκινείτε για να εγκατασταθεί. Μετά την εγκατάσταση ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

  • Αφού εκκινήσει η εφαρμογή κάνετε κλικ στο «try to root». Θα αρχίσει η διαδικασία rooting της συσκευής σας. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιλογή. Αν όλα πάνε καλά, θα δείτε το μήνυμα που λέει ότι το root επέτυχε.

ired root android 06

Θα βρείτε το Kingroot εδώ

Άλλες εφαρμογές για την ίδια δουλειά είναι:

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα towelroot και cf auto root αν έχετε κινητό Samsung και οι παραπάνω δύο μέθοδοι δεν λειτούργησαν για σας.

Δείτε ακόμη: 7 κόλπα για Android

Πώς να ελέγξετε αν το root πέτυχε όντως

Εφόσον κάποια από τος παραπάνω εφαρμογές ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία (σύμφωνα με τα λεγόμενά της), καιρός είναι να ελέγξετε αν όντως έκανε αυτό που υποσχέθηκε. Γι’ αυτό το σκοπό, θα χρειαστεί να κατεβάσετε την εφαρμογή «root checker».

Αφού την εγκαταστήσετε, εκκινήστε την και πατήστε το «Verify Root». Αν όλα έχουν πάει καλά, θα δείτε το μήνυμα ‘congratulations! Root access is properly installed on this device’.

ired root android 07

Αυτά για το εύκολο root της Android συσκευής σας. Να ξέρετε βέβαια, ότι χωρίς τις ασφάλειες που προσφέρει μια συσκευή χωρίς root, διακινδυνεύετε πολλά, οπότε, καλό είναι να ξέρετε τι κάνετε.

Δείτε ακόμη: Cyanogen: Android με εφαρμογές της Microsoft 

από Elichord