iHunch: κυρτή πλάτη, λυγισμένος λαιμός και κακή διάθεση.

iHunch: κυρτή πλάτη, λυγισμένος λαιμός και κακή διάθεση.
ired.gr

Έχει γίνει επιδημία. Περπατώντας, στο λεωφορείο, στις σχολικές τάξεις, στη δουλειά, όλοι σκύβουν για να κοιτάξουν στις οθόνες των smartphones τους. Εσείς έχετε iHunch; (και όχι, δεν είναι νέα συσκευή της Apple).

Υπάρχουν πολλά άρθρα στο internet, στα περιοδικά και στις εφημερίδες που παραθέτουν πολλούς λόγους για να αφήσετε το κινητό σας από τα χέρια σας. Αλλά αυτή τη φορά, θα μιλήσουμε για έναν λόγο που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί. Τα smartphones καταστρέφουν τη στάση του σώματός μας. Και κακή στάση του σώματος δεν σημαίνει μόνο μια απλή δυσκαμψία στον αυχένα. Είναι μια συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ψυχολογία μας.

ired iphone posture 01

Αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, κοιτάξτε γύρω σας. Πόσοι άνθρωποι βρίσκονται πάνω από ένα τηλέφωνο; Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που στεκόμαστε και το πώς στηρίζουμε το σώμα μας, κάτι που ο φυσιοθεραπευτής Steve August, από την Νέα Ζηλανδία, το ονομάζει iHunch.

Πριν από τριάντα χρόνια, το πρόβλημα εντοπιζόταν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που καμπούριαζαν, “παγώνοντας” την πλάτη τους σε μια καμπύλη. Σήμερα, οι φυσικοθεραπευτές εντοπίζουν παρόμοια ευρήματα σε εφήβους και νέους.

ired iphone posture 02

Γνωρίζατε ότι ένα μεσαίου μεγέθους κεφάλι ζυγίζει περίπου 4-5 κιλά; Όταν, λοιπόν, λυγίζουμε τον λαιμό μας προς τα μπροστά σε κλίση 60 μοιρών για να χρησιμοποιήσουμε το smartphone μας, η πίεση στο λαιμό μας αυξάνεται σε 27 κιλά.

Διαβάστε επίσης: «Τα πορτοκάλια, τα δαμάσκηνα και το 3D Touch»

Όμως πώς αυτό μπορεί να συνδέεται και με την ψυχολογία μας; Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη υιοθετούν μια στάση που μοιάζει με το iHunch: λυγίζουν το λαιμό τους προς τα εμπρός, ρίχνουν τους ώμους και πλησιάζουν τα χέρια κοντά στο σώμα τους. Η στάση του σώματος όμως δεν αντανακλά μόνο τις συναισθηματικές καταστάσεις αλλά μπορεί και να τις προκαλέσει.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές ζήτησαν από μερικούς μη καταθλιπτικούς να καθίσουν σε παρόμοια στάση και κάποιους άλλους σε όρθια στάση. Στη συνέχεια, τους έδωσαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σαν εκείνες που γίνονται σε ένα επαγγελματικό ραντεβού για πρόσληψη. Όσοι ήταν σε καμπουριασμένοι στάση ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και διάθεση και πολύ μεγαλύτερο φόβο. Αλλά και στις απαντήσεις τους, ήταν αρνητικοί σε ό,τι είχαν να πουν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να καθόμαστε σε όρθια θέση είναι μια απλή στρατηγική συμπεριφοράς για να δημιουργήσουμε αντοχή στο στρες.

ired iphone posture 03

Η κακή στάση θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει τη μνήμη μας, τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ του μεγέθους της συσκευής που χρησιμοποιούμε και του βαθμού στον οποίο μας επηρεάζει: όσο μικρότερη είναι μια συσκευή, τόσο πιο συρρικνωμένη θα είναι η στάση μας και τόσο πιο υποχωρητική θα γίνει η διάθεσή μας.

Διαβάστε επίσης: «Γιατί θέλουμε συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη;»

Κάτι τέτοιο, φυσικά, ακούγεται ειρωνικό αφού οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ώρες χρησιμοποιώντας τις μικρές, αγαπημένες μας φορητές συσκευές για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά και την αποτελεσματικότητά μας. Όμως στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνουν ακριβώς το αντίθετο: να μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας και να υπονομεύουν την παραγωγικότητά μας.

Διαβάστε επίσης: «Αναπάντεχες επιπτώσεις της τεχνολογίας στο σώμα και την υγεία μας»

Από mirelen.