Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μυστικό λειτουργικό της Β. Κορέας είναι αντίγραφο του OS X

Το μυστικό λειτουργικό της Β. Κορέας είναι αντίγραφο του OS X
ired.gr

Η Βόρειος Κορέα έφτιαξε λειτουργικό σύστημα που είναι ολόιδιο με το Mac OS X.

Δεδομένου ότι είναι η πιο κλειστή χώρα στον πλανήτη, η Βόρειος Κορέα, δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ανέπτυξε το δικό της λειτουργικό σύστημα με σκοπό να παρακολουθεί τους πολίτες της.

north korean os 01

Ωθούμενη από ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο παράνοιας και την επιθυμία να κρατάει τους πολίτες της αποκλεισμένους από τον έξω κόσμο, η Βορειοκορεάτικη κυβέρνηση έχει απαγορεύσει κάθε είδους πρόσβαση στο Internet. Και στη θέση της; Ένα πανεθνικό intranet (εσωτερικό δίκτυο) που ελέγχεται απόλυτα και παρακολουθείται από την κρατούσα εξουσία. Και το όνομα του μυστηριώδους λειτουργικού συστήματος που είναι εγκατεστημένο στους περισσότερους υπολογιστές της χώρας είναι Red Star OS.

north korean os 02

Πρόσφατα, οι Γερμανοί ερευνητές Florian Grunow και Niklaus Schiess κατάφεραν να κατεβάσουν μια κόπια του Red Star OS, παρέχοντάς μας με πλήθος από πληροφορίες όσον αφορά το μυστηριώδες λειτουργικό σύστημα της χώρας. Βασισμένο σε μια έκδοση του Linux που λέγεται Fedora, το Red Star OS, χωρίς να μας εκπλήσσει, γέρνει υπερβολικά προς τον τομέα της παρακολούθησης.

Δείτε βίντεο:

«Ανακαλύψαμε ότι τα χαρακτηριστικά που έχουν ενσωματωθεί στο Red Star OS είναι το απαγορευμένο όνειρο του κάθε δικτάτορα μιας παρακολουθούμενης κοινωνίας», είπαν οι Grunow και Schiess. «Παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης όπως το να ενσωματώνει watermark σε διαφορετικού είδους αρχεία προκειμένου να βοηθήσει στην παρακολούθησή τους όσον αφορά το πώς διανέμονται και ιδιαίτερα τα αρχεία πολυμέσων».

north korean os 03

Από την αρχή κιόλας της εγκατάστασης, βλέπουμε ότι το λειτουργικό της Β. Κορέας έχει μια ξεκάθαρη αίσθηση «Aqua» όπως ακριβώς και το OS X. Η μόνη διαφορά είναι στα χρώματα. Υπάρχει ακόμη και η περιστρεφόμενη πολύχρωμη μπάλα-κλεψύδρα του OS X. Ο δείκτης του ποντικιού είναι μαύρος όπως του OS X (και ίδιος με αυτόν), οι μπάρες που γεμίζουν σταδιακά δείχνοντας την πρόοδο μιας εγκατάστασης είναι οι ίδιες μπλε «υδάτινες» όπως αυτές του OS X, και πάει λέγοντας.

Φθάνοντας στην επιφάνεια εργασίας, είναι σαν να βλέπουμε το OS X στα ... πράσινα. Η ίδια γραμμή μενού υπάρχει στο άνω τμήμα της οθόνης και - το πιο διασκεδαστικό είναι - το αστεράκι που έχει αντικαταστήσει το μηλαράκι της Apple. Τα μενού και οι επιλογές τους βρίσκονται στις ίδιες ακριβώς θέσεις, και ο Finder του OS X έχει μετονομαστεί σε ΚFinder. Βλέπω την Apple να κάνει μήνυση στη Β. Κορέα για πνευματικά δικαιώματα.

north korean os 04

Συνεχίζοντας την ... αντιγραφή, βλέπουμε το Βορειοκορεάτικο QuickTime που είναι ίδιο με αυτό της Apple, οι Προτιμήσεις Συστήματος είναι εκεί που θα τις περιμέναμε και είναι ολόιδιες, το Calculator, επίσης ίδιο, και ονομάζεται kCal, το Photos λέγεται kPhotos και πάει λέγοντας (κάποιο θεματάκι έχουν με το «Κ» εκεί στην Β. Κορέα). Πάντως από πρωτοτυπία όσον αφορά την ονοματοδοσία πάσχουν. Είναι να απορεί κανείς που δεν ονόμασαν το λειτουργικό τους «K OS X». Παρεμπιπτόντως το Mail παραμένει Mail.

Α, και το Dock έχει τη μορφή του παλαιότερου 3D Dock που ξέρουμε από την εποχή του OS X Lion.

Δείτε το δεύτερο μέρος του βίντεο:

Υπάρχει μια παροιμία που λέει: «Αν δε μπορείς να τους πολεμήσεις ακολούθα τους». Στη Β. Κορέα τη μετατρέψανε σε «Αν δε μπορείς να τους πολεμήσεις, αντέγραψέ τους». Δεν ξέρω αν η Apple πρέπει να νιώθει κολακευμένη ή όχι.

Δείτε ακόμη: Hackintosh: Εγκατάσταση Mac OS X σε ένα PC

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status