Πώς να φωτογραφίζετε σωστά το φαγητό σας

Πώς να φωτογραφίζετε σωστά το φαγητό σας
ired.gr

Πριν δοκιμάσετε τα υπέροχα εδέσματα του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, θυμηθείτε να βγάλετε μια ωραία φωτογραφία με βάση τις «συνταγές» που σας δίνουμε.

Η περίοδος των διακοπών είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι οικογένειες μαζεύονται στα σπίτια για να μιλήσουν και φυσικά να ...φάνε. Από επιδόρπια μέχρι μεγάλες κατσαρόλες και πολυτελή μαγειρευτά πιάτα, υπάρχουν τόσες συνταγές με υπέροχη διακόσμηση που είναι κρίμα να μην απαθανατιστούν σε μια φωτογραφία για να θυμάστε αυτές τις οικογενειακές στιγμές. Όμως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τραβήξετε αυτές τις φωτογραφίες;

Διαβάστε επίσης: «Πώς μπορώ να διαγράψω μαζικά φωτογραφίες από το iPhone;»

Φωτισμός

ired food photos 01

Το πιο σημαντικό πράγμα στην φωτογραφία είναι ο φωτισμός αφού τίποτα δεν φαίνεται ωραίο όταν βρίσκεται στο σκοτάδι. Ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα πάντα μέσα στο πλαίσιο είναι καλά φωτισμένα είναι να φέρετε το πιάτο κοντά στο παράθυρο, από όπου έρχεται το φυσικό φως.

Το φως από την πίσω πλευρά λειτουργεί επίσης καλά γιατί γεμίζει το φόντο με μια ονειρική λάμψη, τονίζοντας την υφή και τη διάσταση του φαγητού που το κάνουν ελκυστικό. Η γωνία της φωτογράφισης επίσης αναδεικνύει τυχόν ρεύματα ατμού που προέρχονται από ένα πολύ ζεστό φαγητό.

Έκθεση

ired food photos 02

Φυσικά, το φως του ήλιου δεν πρόκειται να λειτουργήσει, όταν έρθει η ώρα του φαγητού και είναι βράδυ, ή όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ασχοληθείτε με την έκθεση. Ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, θα θέλετε να ρυθμίσετε την κάμερα του κινητού σας. Θα σας περιγράψουμε ένα εύκολο τρόπο για το iPhone αλλά σχεδόν οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για κάμερες άλλων συσκευών.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή της κάμερας πάνω από αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε.
  • Πατήστε οπουδήποτε στην οθόνη στη ζωντανή προεπισκόπηση για να θέσετε το σημείο εστίασης.
  • Κρατήστε πατημένο το εικονίδιο με τον ήλιο.
  • Θα εμφανιστεί μια ρύθμιση για την έκθεση.
  • Σύρετε με το δάκτυλό σας προς τα αριστερά ή προς τα κάτω για να κάνετε τη φωτογραφία πιο σκοτεινή.
  • Σύρετε με το δάκτυλό σας δεξιά ή επάνω για να ανεβάσετε την έκθεση και να κάνετε την φωτογραφία πιο φωτεινή.

Ισορροπία του λευκού

ired food photos 03

Το iPhone ανιχνεύει αυτόματα τη θερμοκρασία του χρώματος του φωτός και προσπαθεί να την εξουδετερώσει. Έτσι αν η κάμερα ανιχνεύει δροσερό φως, αντισταθμίζει τα χρώματα κάνοντάς τα ελαφρώς θερμότερα. Σε ζεστό φως, τα κάνει πιο δροσερά. Η κάμερα του iPhone κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στην αυτόματη ρύθμιση της ισορροπίας του λευκού. Ωστόσο, μερικές φορές, χρειάζεται και χειροκίνητη ρύθμιση ώστε να εξαλειφθεί το ζεστό ή δροσερό χρώμα και τα λευκά να μη φαίνονται κίτρινα, μπλε ή πορτοκαλί.

Γωνίες λήψης

ired food photos 04

Μετά τις βασικές οδηγίες, θα πρέπει να ασχοληθείτε με κάτι πιο διασκεδαστικό όπως οι γωνίες λήψης. Το πιο απλό είναι απλά να πλησιάσετε το κινητό σας και να τραβήξετε μια φωτογραφία από επάνω αλλά καλό θα ήταν να σκεφτείτε μια διαφορετική προοπτική.

Τα εναέρια πλάνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείξετε όλη την ποικιλία των τροφίμων, αν πρόκειται π.χ. για έναν μπουφέ με εδέσματα. Εναλλακτικά, αν έχει κάποια στοίβα από τηγανίτες ή μια ψηλή τούρτα, γιατί να μην τονίσετε το ύψος κάνοντας τη λήψη από πλάι; Ανεβείτε σε καρέκλες, ξαπλώστε στο τραπέζι, μην αφήσετε καμιά ιδέα να πάει χαμένη, μέχρι το τέλειο πλάνο.

Κάντε κοντινά

ired food photos 05

Ένα κοντινό πλάνο είναι ένας βασικός κανόνας της φωτογραφίας και είναι απόλυτα λογικός όταν φωτογραφίζετε φαγητά. Αυτό θα σας δώσει μια προσεκτική εικόνα σε όλα τα νόστιμα στοιχεία του πιάτου. Αν θολώσετε την περιφερειακή εικόνα και δώσετε έμφαση στο κέντρο, θα δημιουργήσετε μια εικόνα με πραγματική «γεύση».

Φωτογραφίστε τη διαδικασία

ired food photos 06

Αν θέλετε να πείτε μια ιστορία με τις φωτογραφίες σας για το φαγητό, κάντε μερικές λήψεις από τη διαδικασία δημιουργίας των πιάτων. Η σύλληψη της διαδικασίας δείχνει τον μετασχηματισμό των πρώτων υλών σε μαγειρική τέχνη και αυτό είναι ένας έξοχος τρόπος παρουσίασης της ιστορίας πριν το τελικό πιάτο. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα ξύλο κοπής των λαχανικών ή μια σάλτσα που σιγοβράζει στην κατσαρόλα.

Μισοτελειωμένο πιάτο

ired food photos 07

Η εικόνα ενός τέλειου πιάτου είναι το συνηθισμένο. Γιατί όμως να μην κάνετε τη φωτογραφία πιο ρεαλιστική, τρώγοντας πρώτα λίγες μπουκιές για να το δοκιμάσετε; Ενώ τα άθικτα πιάτα κάνουν υπέροχες φωτογραφίες, υπάρχει κάτι ακόμη πιο ζεστό και άμεσο σε ένα πιάτο με διάσπαρτα κομμάτια κοτόπουλου, μπουκιές από ψωμί με ψίχουλα και σάλτσα στην άκρη.

Διαβάστε επίσης: «Μεταφέρετε εύκολα φωτογραφίες και video από το iPhone στον υπολογιστή σας»

Από mirelen.