16 πράγματα που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας

16 πράγματα που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας
ired.gr

Ένας υπολογιστής είναι αρκετά ευαίσθητος και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι υπολογιστές έγιναν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πολλοί από εμάς μπορεί να περνάμε αρκετές ώρες μπροστά σε έναν ενώ εργαζόμαστε, μόνο για να επιστρέψουμε σπίτι και να συνεχίσουμε μπροστά σε έναν άλλο. Δυστυχώς, πολλές φορές ακολουθούμε κάποιες πρακτικές που μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Κι επειδή είναι καλό να «προσέχουμε για να έχουμε», συγκεντρώσαμε εδώ 16 από τα συνηθέστερα λάθη που γίνονται και που μπορεί να αποβούν μοιραία για έναν υπολογιστή.

Δείτε ακόμη: 9 απλά βήματα για να ασφαλίσετε τον υπολογιστή σας

1. Μπλοκάρισμα των διόδων εξαερισμού

ired pc damage 01

Στην προσπάθειά μας να γλιτώσουμε χώρο, μπορεί να τοποθετήσουμε τον υπολογιστή μας κατά τέτοιο τρόπο που να εμποδίσουμε τον εξαερισμό του καθώς μπλοκάρουμε τις διόδους του. Τοποθέτηση πολύ κοντά ή κολλητά σε τοίχους που να φράζουν τις γρίλιες εξαερισμού, λάπτοπ που λειτουργούν για ώρες πάνω σε ένα τραπέζι χωρίς μια βάση με ανεμιστήρες ψύξης, κουρτίνες που πέφτουν πάνω στο πίσω μέρος χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, είναι κοινά παραδείγματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν απάγονται, αργά ή γρήγορα θα κάνουν ζημιά και μάλιστα μεγάλη (είδα τροφοδοτικό να παίρνει φωτιά), γι’ αυτό, καλό θα είναι να προσέχουμε πολύ ώστε ο υπολογιστής μας να εξαερίζεται καλά και να παραμένει δροσερός.

2. Διαγραφή αρχείων συστήματος

Είναι σύνηθες με τον καιρό να μαζεύονται κάθε είδους αρχεία στον υπολογιστή μας. Φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κλπ, και ξαφνικά ο σκληρός δίσκος γεμίζει. Και όταν γεμίζει, τότε ο υπολογιστής «δυσανασχετεί», η λειτουργία του καθυστερεί και γενικά ο δίσκος ταλαιπωρείται και η διάρκεια ζωής του μειώνεται. Το λογικό είναι λοιπόν, να θέλουμε να διαγράψουμε άχρηστα αρχεία. Και η ζημιά γίνεται όταν, χρήστες με απειρία διαγράφουν αρχεία που τους φαίνονται άχρηστα, αλλά δυστυχώς είναι αρχεία χρήσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή. Μετά, πάμε να τον ξανανοίξουμε κάποια στιγμή, αλλά δεν ανοίγει. Γι’ αυτό, προσοχή σε αρχεία τύπου .SYS,.DLL, ή .EXE, και μην πειράζετε αρχεία στους φακέλους Program Files, System32, Windows, Users (Windows). Αν θέλετε να απεγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, χρησιμοποιείστε τον Πίνακα Ελέγχου (Προγράμματα και Δυνατότητες) και μη διαγράφετε προγράμματα χειροκίνητα. Όσον αφορά τους χρήστες Mac, μην πειράζετε το φάκελο Library (αν και συνήθως είναι κρυφός).

3. Καθάρισμα οθόνης με υγρά τζαμιών κλπ

Όταν θέλετε να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας, το ΑΖΑΧ δεν είναι η καλύτερη λύση. Τα χημικά που υπάρχουν στα υγρά καθαρισμού, μπορεί να καταστρέψουν την ειδική επίστρωση της οθόνης του υπολογιστή. Αν περάσει (πράγμα εύκολο) το υγρό στο εσωτερικό της οθόνης, μπορεί να δημιουργήσει επίσης σκουριά, βραχυκυκλώματα και άλλα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό πανάκι όπως αυτά των γυαλιών ή τα ειδικά καθαριστικά που πουλιούνται στα καταστήματα υπολογιστών, ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

4. Κλείσιμο του CD/DVD με ... σπρώξιμο

ired pc damage 02

Είναι κάτι που το κάνουμε συχνά δυστυχώς γιατί είναι πιο εύκολο από το να πατάμε το σχετικό πλήκτρο. Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι το ίδιο, αλλά όταν επιβάλλουμε δύναμη στο «tray» του CD/DVD, μπορεί να σπάσουμε τελικά το μηχανισμό που είναι πολύ ευαίσθητος. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τον στραβώσουμε ελαφρά - χωρίς να φαίνεται - και μετά να μη διαβάζει τα CD/DVD γιατί δε θα κεντράρει σωστά η δέσμη του λέιζερ. Γι’ αυτό, καλύτερα να χρησιμοποιείτε το πλήκτρο. Αυτός είναι ένας λόγος που οι συσκευές «slot-in» (χωρίς tray, αυτές που «ρουφάνε» το δισκάκι) είναι πολύ πιο ευαίσθητες και χαλάνε πιο εύκολα.

5. Η χρήση του ίδιου συνθηματικού παντού

Ναι, μπορεί να είναι εύκολο να το θυμόμαστε, αλλά ένας χάκερ ή κακοποιός που θα βρει το συνθηματικό, έχει ξεκλειδώσει αυτόματα τα πάντα. Όπως δε χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για το σπίτι, το αυτοκίνητο, το μηχανάκι ή τη θυρίδα της τράπεζας, έτσι και δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα κοινό συνθηματικό για τα πάντα. Αν δε μπορείτε να θυμάστε συνθηματικά, χρησιμοποιείστε απλά κάποιες εφαρμογές που θα το κάνουν για σας όπως οι 1Password, LastPass ή LogMeOnce.

Δείτε ακόμη: Η αποκάλυψη του password

6. Η μη επανεκκίνηση όταν εγκαθίσταται ένα πρόγραμμα που το ζητάει

Όταν εγκαθιστούμε καινούρια προγράμματα, θα δούμε κάποια από αυτά να ζητούν την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας στο τέλος της εγκατάστασης. Ίσως νιώθετε ότι είναι χάσιμο χρόνου, αλλά δεν είναι. Κάποιες εφαρμογές χρειάζεται να ξεκινούν μαζί με τον υπολογιστή μας για να λειτουργούν σωστά, άρα η επανεκκίνηση είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία τους κι έτσι, η μη χρήση της οδηγεί στην κακή ή καθόλου λειτουργία τους (ή και σε άλλα προβλήματα). Γι’ αυτό, ακολουθείτε τους κανόνες για να αποφύγετε τις εκπλήξεις.

7. Σερφάρισμα στο Web χωρίς antivirus ενημερωμένο

Αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας είναι ένα antivirus. Η πλοήγηση στο Internet σας εκθέτει σε κακόβουλα προγράμματα. Άλλα προσπαθούν να συλλέξουν τα δεδομένα σας, άλλα θέλουν να σας πάρουν λεφτά, άλλα θέλουν να καταλάβουν τον υπολογιστή σας κι ο κατάλογος συνεχίζεται. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιο καλό antivirus εγκατεστημένο και ότι αυτό ενημερώνεται συχνά.

Δείτε ακόμη: Top 5 free antivirus για Windows

8. Το να αφήνετε τα κατοικίδιά σας να πλησιάζουν πολύ τον υπολογιστή σας

ired pc damage 03

Αν έχετε κάποιο κατοικίδιο (ειδικά γάτα) ίσως δείτε να θέλει να χρησιμοποιήσει το λάπτοπ σας σαν μαξιλάρι. Ή να παίξει με το ποντίκι. Βέβαια δε φταίνε αυτά (τα ζωάκια). Η θερμότητα που εκπέμπει ο υπολογιστής σας είναι πόλος έλξης για ένα κατοικίδιο (ιδιαίτερα γάτα, επαναλαμβάνω). Ίσως το βρείτε πολύ όμορφο, γουστόζικο, γραφικό σαν την παραπάνω φωτογραφία. Όμως ο υπολογιστής σας δεν έχει την ίδια άποψη. Τρίχες από τη γούνα τους μπορούν να αχρηστεύσουν το πληκτρολόγιο, να φράξουν τις εξόδους εξαερισμού και άλλα ωραία. Μετά θα κλαίτε τον υπολογιστή. Γι’ αυτό, κρατάτε τους τριχωτούς σας φίλους μακριά από αυτόν. Α ναι... και τα μικρά παιδιά επίσης (κάτω των 5 ετών).

Δείτε βίντεο: 


  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »