Τι μάθαμε για το 5G μέσα στο 2015;

Τι μάθαμε για το 5G μέσα στο 2015;
ired.gr

Θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε ένα μικρό σύμβολο 5G, στην οθόνη του smartphone μας, αλλά ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εργάζονται για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

Η πολυαναμενόμενη ασύρματη τεχνολογία 5G δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, όμως οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτό προσπαθούσαν όλο το 2015 να δώσουν έναν ικανοποιητικό ορισμό. Ένα από τα πράγματα που είναι ήδη σαφή είναι ότι το 5G δεν θα είναι όπως το 4G. Αντί να κάνει απλώς τα τηλέφωνα και τα tablets πιο γρήγορα, η νέα γενιά κινητής τεχνολογίας θα κληθεί να εξυπηρετήσει πολλές χρήσεις, καθεμία με διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, προσφέροντάς τους ακόμη πιο φουτουριστικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: «Q&A: Διαφορές iPad Wi-Fi only και iPad 4G. Τι είναι το 4G;»

Τι είναι το 5G;

ired 5g 01

Το G στο 3G, 4G και 5G σημαίνει γενιά. Αυτό σημαίνει ότι το 5G θα είναι η πέμπτη γενιά της τεχνολογίας ασύρματου δικτύου. Τα πρότυπα για το 5G δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και αυτά είναι που θα καθορίσουν ποιες ασύρματες τεχνολογίες θα μπορούν να λέγονται έτσι και επίσης ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν αλλά και το πόσο γρήγορα θα είναι. Σύμφωνα με τον Bill Smith, Πρόεδρο της ΑΤ&Τ, τα πρότυπα αυτά θα οριστούν το 2018, θα κωδικοποιηθούν το 2019 από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών και το 5G θα βγει στην αγορά το 2020.

Πόσο γρήγορο θα είναι το 5G;

ired 5g 02

Οι εξαιρετικά υψηλές συχνότητες, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύνατες στις υπηρεσίες κινητών υπηρεσιών. θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες.

Το 5G θα είναι σίγουρα ταχύτερο από το 4G.

  • Η Ericsson ανακοίνωσε ότι έχει επιτύχει 5Gbps σε πεδίο δοκιμών για 5G, ξεπερνώντας τα δίκτυα LTE κατά περίπου 50 φορές.
  • Η Samsung παρουσίασε την τεχνολογία 5G να λειτουργεί με 7.5Gbps και σημείωσε ένα σταθερό σήμα 1.2Gbps σε ένα φορτηγάκι που ταξίδευε με υψηλή ταχύτητα.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος Υποδομής Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα 5G PPP, έθεσε ως στόχο για το νέο πρότυπο να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G.
  • Ο ιαπωνικός φορέας ΝΤΤ DoCoMo ανακοίνωσε ότι στα σχέδιά του είναι η επίτευξη των 10Gbps, σε συνεργασία με την Ericsson, Alcatel, Nokia και Samsung.

Δυστυχώς, για τους καταναλωτές, υπάρχει πάντα μια διαφορά μεταξύ των εργαστηριακών πειραμάτων και της πραγματικότητας. Οι πραγματικές ταχύτητες είναι πάντα πιο αργές από τις υποσχέσεις των εταιρειών.

Πώς θα λειτουργεί το 5G;

ired 5g 03

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του 5G θα είναι ότι θα έχει εξαιρετικά χαμηλή απόκριση, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το χρόνο που χρειάζεται το δίκτυο για να ανταποκριθεί στις εντολές σας. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τις ιστοσελίδες, τα βίντεο, τις εφαρμογές και τα μηνύματα να φορτώνονται πιο εύκολα.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το 5G;

ired 5g 04

Κανείς δεν ξέρεις ακριβώς. Κάποια πειράματα θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Κορέα, κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, ενώ η μαζική ανάπτυξη θα ξεκινήσει κάποια στιγμή το 2020. Μέχρι τότε, οι κατασκευαστές smartphone θα πρέπει να αναπτύξουν chips που θα είναι ικανά να στέλνουν και να λαμβάνουν σήμα 5G χωρίς υψηλότερο κόστος.

Διαβάστε επίσης: «Ελέγξτε την κατανάλωση δεδομένων παρόχου, από την εφαρμογή FaceTime»

Από mirelen.