Αλγόριθμος του ΜΙΤ βλέπει αν οι φωτογραφίες σας είναι αξιομνημόνευτες

Αλγόριθμος του ΜΙΤ βλέπει αν οι φωτογραφίες σας είναι αξιομνημόνευτες
ired.gr

Αν θέλετε να μάθετε πόσο οι άλλοι θα θυμούνται τις φωτογραφίες σας, δοκιμάστε αυτό το εργαλείο του ΜΙΤ.

Όταν λέμε ότι μια εικόνα έχει χαραχτεί στη μνήμη μας δεν υπερβάλλουμε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες του ΜΙΤ, κάποιες συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν μια παράξενη δύναμη να μένουν χαραγμένες στο μυαλό μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ομάδα των επιστημόνων, δημιούργησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να υπολογίσει πόσο καλά θα εντυπωθεί στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη φωτογραφία και ποια στοιχεία της είναι αυτά που θα μας κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Όλα αυτά, χάρη σε μια ευρεία έρευνα εκμάθησης και ένα προχωρημένο αλγόριθμο, που επιτρέπει σε ένα υπολογιστή να αναγνωρίσει μια φωτογραφία και να εξετάσει πόσο αξιομνημόνευτη είναι, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει κι ο εγκέφαλός μας.

 ired photo memory 01

Για να δοκιμάσετε την τεχνολογία από μόνοι σας, απλά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της LaMem Demo, όπου μπορείτε να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας και να δείτε πόσο αξιομνημόνευτη είναι (σύμφωνα με τον αλγόριθμο και κατ’ επέκταση και με τον εγκέφαλό σας). Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε, μετά από έρευνα που έγινε με τη βοήθεια ενός πλήθους 5000 ανθρώπων, που συμμετείχαν online. Στον καθένα δόθηκε ένα σετ από φωτογραφίες προς ανάλυση και μετά τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα πλήκτρο κάθε φορά που έβλεπαν μια φωτογραφία που τους ήταν οικεία. Αυτά τα δεδομένα, καθώς και οι συγκεκριμένες ιδιότητες των οικείων φωτογραφιών, μεταφράστηκαν σε μία κλίμακα όσον αφορά το πόσο αξιομνημόνευτες είναι, από 0 μέχρι 1.

Η κατανόηση της δυνατότητας απομνημόνευσης, μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε συστήματα που θα συλλαμβάνουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες, ή, αντίθετα, θα αποθηκεύουν πληροφορίες που οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν», είπε ο διευθύνων την έρευνα Aditya Khosla. «Είναι σαν να έχεις μία ομάδα άμεσης εστίασης που θα σου λέει πόσο πιθανόν είναι να θυμάται κάποιος ένα οπτικό μήνυμα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν από αυτή την έρευνα, μπορεί να βοηθήσουν μια μέρα στην καλύτερη κατανόηση και ίσως την ενίσχυση της ικανότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου στο σχηματισμό αναμνήσεων.

ired photo memory 02

Πιστευόταν ότι, η ευρεία και εις βάθος εκμάθηση βοήθησε πολύ στην αναγνώριση αντικειμένων και την κατανόηση των συνολικών σκηνών, η πρόβλεψη της ανθρώπινης απομνημόνευσης θεωρείται σαν μια διαδικασία υψηλότερου επιπέδου εκμάθησης, που οι επιστήμονες της πληροφορικής δε θα μπορέσουν ποτέ να αγγίξουν», είπε ένας από τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα, ο Aude Oliva, που ήταν και ένας από τους κύριους συμμετέχοντες. «Ε, λοιπόν, μπορέσαμε και το καταφέραμε!

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε κατά πόσον οι φωτογραφίες σας είναι αξιομνημόνευτες, τότε ίσως αυτή η ιστοσελίδα σας λύσει τα χέρια.

Δείτε ακόμη: 9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες

από Elichord