Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 λόγοι για την Apple να κατασκευάσει μια επαγγελματική κάμερα

5 λόγοι για την Apple να κατασκευάσει μια επαγγελματική κάμερα
ired.gr

Η τεχνογνωσία της Apple είναι ικανή για την κατασκευή μιας επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής. Δείτε τους λόγους που θα έπρεπε να το κάνει.

Ό,τι και να πει κανείς για την Apple - είτε φίλος, είτε εχθρός - οφείλει να παραδεχθεί ότι αυτή η εταιρία έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει την επανάσταση ή τουλάχιστον να αναζωογονεί τις περισσότερες αγορές υλισμικού (hardware) όπου «βάζει το χεράκι της». Δείτε τι έγινε με τα MP3 players, τα smartphones, τα tablets, τα smartwatches για να πούμε μερικά από αυτά.

Αν και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο επόμενος τομέας θα είναι τα αυτοκίνητα, είναι οπωσδήποτε δύσκολο να προβλέψουμε με τι θα ασχοληθεί στη συνέχεια. Αλλά μπορώ να σας πω με τι θα ήθελα εγώ να ασχοληθεί σαν χομπίστας και φαν του συγκεκριμένου χώρου: με τις επαγγελματικές DSLR φωτογραφικές μηχανές εναλλασσόμενου φακού. Και παρακάτω δίνω πέντε λόγους που στηρίζουν τη θέση μου.

Προσοχή: ξέρω ότι θα με πείτε πωρωμένο και αθεράπευτο οπαδό της Apple, αλλά έχω αρκετά προϊόντα που δεν είναι δικά της (υπολογιστών και tablet συμπεριλαμβανομένων) και είμαι εξίσου ευχαριστημένος μαζί τους. Μιλάω από καθαρά τεχνική άποψη.

Δείτε ακόμη: Έρχεται το Apple Car;

1 Οι φωτογραφικές μηχανές πρέπει να γίνουν «εξυπνότερες»

Η τεχνολογία της φωτογράφισης έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι φωτογραφικές μηχανές - επαγγελματικές και μη - ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Ο τρόπος που οι φωτογράφοι αντιμετωπίζουν τη φωτογραφία και τη φωτογράφιση, ελάχιστα έχει αλλάξει από την εμφάνιση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Όλοι σχεδόν φωτογραφίζουν με τη μηχανή, αλλά η επεξεργασία γίνεται κάπου αλλού (συνήθως στον υπολογιστή). Εντάξει, κάποιες κάμερες τώρα έχουν Wi-Fi, αλλά και πάλι πιο πολύ φασαρία είναι παρά καλό και καμία σχέση δεν έχουν με το άμεσο sharing που έχουμε συνηθίσει από τα smartphone μας.

ired apple camera 01

Αυτά όλα πρέπει να αλλάξουν. Οι πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών πέφτουν συνεχώς εδώ και χρόνια, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος προτιμά το smartphone του για φωτογραφίες. Οι καθεαυτού εταιρίες φωτογραφικών μηχανών μοιάζουν συνεχώς να μένουν πίσω σε εξέλιξη. Στην καλύτερη περίπτωση, οι φωτογραφικές μηχανές χρειάζονται τουλάχιστον ένα δικό τους πρόγραμμα για τον υπολογιστή, ώστε να μπορούμε να επεξεργαστούμε τα αρχεία τους που σε πολλές περιπτώσεις δε διαβάζονται καν από τους υπολογιστές χωρίς ειδικούς οδηγούς.

Και ναι ξέρω ότι η Sony έχει κάποιες καλές εφαρμογές για τη σειρά «Α» των μηχανών της και η Samsung επίσης δυο εφαρμογές για Android, αλλά αυτό είναι σα να λέμε ότι το T-Mobile Sidekick είχε δικό του AppStore πριν από αυτό της Apple.

Εντάξει, δε χρειάζεται να είναι η Apple αυτή που θα φέρει τις φωτογραφικές μηχανές στην επόμενη εποχή τους, αλλά καμιά άλλη εταιρία δε μπορεί να τη συναγωνιστεί σε κάτι τέτοιο.

Δείτε ακόμη: «Shot on iPhone 6», έξυπνο marketing από την Apple

2 Ο Jony Ive έχει ήδη σχεδιάσει μια φωτογραφική μηχανή

Και δεν εννοώ αυτήν του iPhone. Πίσω στο 2013, ο Jony Ive και ο Marc Newson συνεργάστηκαν για τη σχεδίαση μιας ειδικής έκδοσης της γνωστής Leica camera για φιλανθρωπικούς σκοπούς, άρα ο αρχι-σχεδιαστής της Apple «κάτι σκαμπάζει» από φωτογραφικές μηχανές και από τη σχεδίασή τους.

ired apple camera 02

Παρεμπιπτόντως, εκείνο το μοντέλο της Leica, πουλήθηκε για 1,8 εκατομμύρια δολάρια!

3 Το πιθανότερο είναι ότι η Apple σχεδιάζει ένα αυτοκίνητο, άρα στη φωτογραφική θα κωλώσει;

Η Apple έχει πάντα συγκεκριμένα σχέδια όσον αφορά την παραγωγή της και αρκετά σφιχτό διάγραμμα ροής. Όμως δε θα μπορούσε να «ξεφύγει» λίγο;

Εδώ που τα λέμε, όλο και πληθαίνουν οι φήμες ότι η εταιρία σχεδιάζει αυτοκίνητο. Η Apple τείνει να ασχολείται με συσκευές που ο μέσος άνθρωπος θα τις χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Και εφόσον πολλές φορές μας έχει καταπλήξει με την επόμενη συσκευή που θα αποφασίσει να ασχοληθεί, δε βλέπω γιατί αυτή να μην είναι μια φωτογραφική μηχανή.

Δείτε ακόμη: Γιατί ένα αυτοκίνητο από την Apple μπορεί να αποβεί πολύ καλή ή πολύ κακή ιδέα

4 Ξέρει πώς να κάνει τα πράγματα να είναι και να φαίνονται καλά

Παρόλο που χαρακτηριστικά όπως τα megapixel, το διάφραγμα, ο φακός κλπ βοηθούν στην πώληση μιας φωτογραφικής έναντι μιας άλλης, ο επεξεργαστής γραφικών και η μηχανή γενικότερα που τα κινεί όλα αυτά, συνήθως μένουν στην αφάνεια. Η Apple είναι πάντα κοντά στην κορυφή όσον αφορά τις κάμερες των smartphone (και όχι μόνο), λόγω της καταπληκτικής «μηχανής» που υποστηρίζει την κάμερα, από τη μεριά της επεξεργασίας γραφικών και του εξαιρετικού λογισμικού κι όχι τόσο από τη μεριά του hardware. Δείτε το παρακάτω 4Κ βίντεο από ένα iPhone 6S για παράδειγμα:

Από την εποχή του iPhone 4 τουλάχιστον, οι κάμερες των smartphone της Apple είναι ανάμεσα στις κορυφαίες όσον αφορά τη χρωματική πιστότητα και η εταιρία ήταν η πρώτη που παρουσίασε το auto-HDR που βοηθάει στο να αφαιρεί κάποια αρνητικά στοιχεία των αισθητήρων της, αλλά και της απειρίας του χρήστη.

5 Οι φωτογράφοι αγαπούν την Apple

Σύμφωνα με το Flickr τουλάχιστον. Μια γρήγορη ματιά στο camera-finder (που δείχνει ποια κάμερα χρησιμοποιήθηκε σε κάθε φωτογραφία), δείχνει ότι τον τελευταίο χρόνο τα iPhone 6, iPhone 5S, iPhone 5 και iPhone 6 Plus ήταν τα τέσσερα ποιο χρησιμοποιούμενα smartphone για φωτογραφίσεις. Το επόμενο στην κατάταξη ήταν το Samsung Galaxy S5. Ανάμεσα σε μάρκες μάλιστα και όχι απλά σε μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, η Apple είναι στην κορυφή ακολουθούμενη από τη Samsung και μετά τις Canon και Nikon αντίστοιχα.

ired apple camera 03

Αυτά τα αποτελέσματα μάλιστα, δείχνουν ότι τα smartphone προτιμώνται όλο και περισσότερο έναντι των κλασικών φωτογραφικών μηχανών, κάτι που φαίνεται και στα Facebook και Instagram.

Η Apple έχει τραβήξει την προσοχή σοβαρών φωτογράφων και πέραν της κατηγορίας των κινητών επίσης. Στα επιτραπέζια μηχανήματα, το Aperture ήταν ένα από τα πιο εύχρηστα και δυνατά προγράμματα (σε σχέση τιμής προς απόδοση), ακόμη και ανάμεσα σε επαγγελματίες φωτογράφους. Και ακόμη και το νεότευκτο Photos προσφέρει μπόλικη επεξεργαστική ισχύ για δωρεάν εφαρμογή - πολύ περισσότερη από άλλα που θέλουν χρήματα.

ired apple camera 04

Δείτε ακόμη: Εφαρμογή "Φωτογραφίες" για Mac

Ανάμεσα στους χρήστες του ανταγωνιστικού Lightroom, ανεπίσημα κυκλοφορεί ότι η πλάστιγγα για τους επαγγελματίες φωτογράφους έχει αρχίσει και γέρνει προς τη μεριά της Apple. Ακόμη κι αυτοί που χρησιμοποιούν PC με Windows θα σκέφτονταν να αγοράσουν μια φωτογραφική μηχανή της Apple χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η Apple έχει μια δυνητική αγορά που είναι τεράστια, στο χώρο της φωτογραφίας, και, αν εισβάλει σε αυτήν, θα φέρει πραγματικά την επανάσταση και την αληθινή αναζωογόνηση στο χώρο της επαγγελματικής φωτογράφισης, χάρη στην τεχνογνωσία της και στον τρόπο που υλοποιεί τις συσκευές της. Και για μια εταιρία που φροντίζει όσο τίποτε άλλο την «εικόνα» της, η επαγγελματική φωτογράφιση θα της «ερχόταν γάντι».

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status