Γιατί 37 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς Internet την 1/1/2016

Γιατί 37 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς Internet την 1/1/2016
ired.gr

Από την πρωτοχρονιά σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς πρόσβαση στο Web.

Μόλις έλθει η πρωτοχρονιά, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με συσκευές κάθε είδους που είναι άνω των 5 χρόνων παλιές, θα αποκοπούν από τον παγκόσμιο ιστό λόγω της νέας κρυπτογράφησης του Internet.

 ired no internet 01

Τα νέα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία στο Internet, με κυριότερο την κρυπτογράφηση, θα τεθούν σε ισχύ την Ιανουαρίου του νέου έτους. Αυτά περιλαμβάνουν ιστοτόπους όπως το Google, το Facebook και το Twitter. Αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - ειδικά τον αναπτυσσόμενο κόσμο - η νέα μορφή κρυπτογράφησης δε θα υποστηρίζεται από της παλαιάς τεχνολογίας συσκευές τους, αποκόπτοντάς τους έτσι από τον υπόλοιπο κόσμο - διαδικτυακά μιλώντας.

Το CA/Browser Forum, που υπαγορεύει τους νόμους για το σύστημα βιομηχανικής κρυπτογράφησης, αποφάνθηκε ότι ο υπάρχων αλγόριθμος SHA-1, δεν είναι πια ασφαλής για την πρόσβαση στο Internet.

ired no internet 02

Δείτε ακόμη: Το Facebook είναι το ...internet για εκατομμύρια χρήστες

Πίσω στον Οκτώβριο του 2015, οι ερευνητές του κέντρου Centrum Wiskunde & Informatica, προειδοποίησαν ότι ο SHA-1 μπορούσε εύκολα να διαρραγεί από χάκερ και άλλους κυβερνο-εγκληματίες. Τα νέα μέτρα που πάρθηκαν, δηλαδή ο αλγόριθμος SHA-2, θα διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά μόνο για όσους έχουν την τελευταία τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει τον SHA-2 και τους αντίστοιχα κρυπτογραφημένους με αυτόν ιστοτόπους.

Σύμφωνα με την εταιρία υπολογισμού κυβερνο-απειλών Cloudflare, περίπου 37 και παραπάνω εκατομμύρια χρηστών ανά τον κόσμο, θα χάσουν την πρόσβασή τους στο Web λόγω παλαιού υλικού (κινητά, υπολογιστές κλπ). Ο Matthew Price, CEO της Cloudflare, είπε στο Buzzfeed:

Το πρόβλημα είναι ότι, χρήστες σε όλο τον κόσμο - οι περισσότεροι από αυτούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο - χρησιμοποιούν παλιές συσκευές που δεν αναβαθμίζονται. Και δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Internet.

ired no internet 03

Δείτε ακόμη: Στο μέσο της παγκόσμιας κατάταξης στις ταχύτητες του Internet η Ελλάδα

Ο υπεύθυνος του τμήματος ασφαλείας του Facebook, Alex Stamos, επίσης δήλωσε την επερχόμενη αλλαγή σε ένα blog post που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα.

Δε νομίζουμε ότι είναι σωστό το να αποκοπούν δεκάδες εκατομμύρια χρηστών από τα οφέλη του κρυπτογραφημένου Internet, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης συσκευών που είναι γνωστό ότι είναι ασύμβατες με το πρωτόκολλο SHA-256. Πολλές από αυτές τις συσκευές χρησιμοποιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες από χρήστες που είναι καινούριοι στο Internet, όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, όταν βγάλαμε στην κυκλοφορία την κρυπτογράφηση TLS, σε χρήστες που χειρίζονται τη Δωρεάν Βασική Πλατφόρμα μας. Θα έπρεπε να επενδύουμε στην ιδιωτικότητα και στην ασφάλεια, σαν λύσεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, και όχι να τους κάνουμε δυσκολότερη την πρόσβαση στο Internet.

από Elichord