ReactOS: τα Windows σε Open Source

ReactOS: τα Windows σε Open Source
ired.gr

Υπάρχουν πάμπολλες εκδόσεις του Linux σε Open Source, αλλά μία και μοναδική για τα Windows.

Η ιδέα ή το όνειρο ενός λειτουργικού όπως τα Windows βασισμένου στην άδεια χρήσης Open Source, μπορεί να φαίνεται σε άλλους «υπερβατική» και σε άλλους «ιερόσυλη», ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας. Εξακολουθεί όμως να είναι ζωντανή μετά από 17 χρόνια από την πρωταρχική της σύλληψη και εξέλιξη.

ired reactos 01

Σημείωση: Open Source - είναι η άδεια χρήσης που συνοδεύει κάποιο λογισμικό και επιτρέπει τη χρήση του αρχικού κώδικά του από οποιονδήποτε, όπως και την τροποποίησή του προκειμένου να παραχθούν άλλα βασισμένα σε αυτό ή να αυξηθούν οι δυνατότητές του. Είναι η άδεια χρήσης που συνοδεύει το Linux και όλα τα συνοδευτικά του προγράμματα.

Δείτε βίντεο από το παιχνίδι «Plants vs Zombies» για Windows στο ReactOS.

Έτσι λοιπόν, «εγένετο» ReactOS, ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε κώδικα συμβατό με τα Windows ΝΤ (όλα τα Windows μετά τα Windows 2000, όπως ΧΡ, Vista, 7, 8, 10, είναι βασισμένα στα Windows ΝΤ). Το ReactOS έχει φτιαχτεί από το μηδέν και ο σκοπός του είναι να είναι απόλυτα συμβατό με τα προγράμματα που τρέχουν στα Windows καθώς και με τους οδηγούς των διαφόρων υποσυστημάτων που έχει ένα Windows PC. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκδοση 0.4 και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

ired reactos 02

ired reactos 03

Δείτε ακόμη: Τρέξτε εφαρμογές των Windows, χωρίς τα Windows στο Mac με το Crossover

Ως γνωστόν, υπάρχουν μπόλικα λειτουργικά συστήματα βασισμένα σε Open Source, με τα περισσότερα από αυτά να είναι διαφορετικές εκδόσεις του Linux. Γι’ αυτό το λόγο, το ReactOS ήταν πάντα μια εξαιρετική περίπτωση, γιατί ο σκοπός του ήταν η πλήρης συμβατότητα με τα Windows και τα προγράμματα που τρέχουν σ’ αυτά. Στη θεωρία βέβαια, όλα αυτά ακούγονται μαγευτικά, αλλά στην πράξη, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

ired reactos 04

ired reactos 05

Ως απόδειξη δε χρειάζεται κάτι άλλο, από το να κοιτάξετε στη λίστα συμβατών μέχρι τώρα προγραμμάτων Windows με το ReactOS (https://www.reactos.org/wiki/Tests_for_0.4.0). Θα βρείτε ότι οι εκδόσεις πολλών γνωστών Open Source προγραμμάτων για Windows - όπως το Firefox και το Libre Office - λειτουργούν μια χαρά. Επίσης κάποια βοηθήματα που υπάρχουν μόνο στα Windows - όπως το WinRAR - επίσης τρέχουν.

ired reactos 06

ired reactos 07

Όμως το ReactOS δεν είναι ακόμη έτοιμο για να γίνει το κύριο ή και μοναδικό λειτουργικό σας σύστημα. Και δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Η ιστοσελίδα του πρότζεκτ λέει ξεκάθαρα ότι «προτείνεται μόνο για δοκιμές και πειραματισμό.» Πολλοί χρήστες το έχουν δοκιμάσει και έχουν ανεβάσει στο Internet βίντεο με προγράμματα που λειτουργούν άψογα - ή που δε λειτουργούν καθόλου.

ired reactos 08

ired reactos 09

Μπορεί να φαίνεται «δονκιχοτικό» και εντελώς ρομαντικό, αλλά η ομάδα του ReactOS προσπαθεί συνέχεια μέχρι να πετύχει τη δημιουργία μιας εντελώς ελεύθερης έκδοσης των Windows ... χωρίς τα Windows που λέει και το ανέκδοτο. Ακόμη κι αν δεν πετύχουν την πλήρη συμβατότητα με την κάθε εφαρμογή για Windows (εδώ που τα με ούτε τα ίδια τα Windows δεν την έχουν), ωστόσο, το ReactOS θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο σε κάποιους που θέλουν να δουλεύουν με παλιές εφαρμογές που χρειάζονται παλιές εκδόσεις των Windows και που σήμερα δεν υπάρχουν.

ired reactos 10

ired reactos 11

Η έκδοση 0.4 είναι μια ακόμη alpha έκδοση που έχει αυξήσει τη συμβατότητα με τις USB συσκευές, έχει απλοποιήσει τη σύνδεση σε δίκτυα Wi-Fi και έχει βελτιώσει την υποστήριξη ήχου. Τελική πρώτη επίσημη έκδοση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά, όσοι πιστοί (και γενναίοι) προσέλθετε.

Δείτε βίντεο 

Δείτε ακόμη: Τρέξτε τα Windows μέσα στο Mac με το Parallels Desktop

από Elichord