Η Microsoft στέλνει το HOLOLENS στον ISS για τους αστροναύτες

Η Microsoft στέλνει το HOLOLENS στον ISS για τους αστροναύτες
ired.gr

Το Microsoft Hololens θα πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να μπορούν οι αστροναύτες να εμπειριστούν την επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα.

Λες και το να αιωρείσαι στο διάστημα δεν είναι αρκετά φοβερό, η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έστειλε το επαναστατικό Hololens της Microsoft στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την προηγούμενη βδομάδα. Με το επιχειρησιακό όνομα Project Sidekick, η «κουμπαριά» αυτή δεν είναι απλά ένα δοκιμαστικό για τη μονάδα επαυξημένης πραγματικότητας της Microsoft, αλλά και ένας ιδιοφυής τρόπος που θα βοηθήσει τους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους αποτελεσματικότερα. Μαζί με μια αποστολή τροφοδοσίας, στάλθηκαν την προηγούμενη βδομάδα οι συσκευές πάνω στο διαστημόπλοιο Cygnus.

ired microsoft hololens 01

Αν και υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση που πήγε πίσω το πρόγραμμα τον περασμένο Ιούνιο, η απόφαση της NASA να προχωρήσει στη συνεργασία της με τη Microsoft, ενισχύθηκε από τα φοβερά πλεονεκτήματα που μπορούσε να έχει η συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας για τους αστροναύτες. Όπως δηλώθηκε παραπάνω, το Hololens έχει τη δυνατότητα να κάνει την εργασία στο διάστημα πολύ ευκολότερη για τους αστροναύτες. Ενώ μια συσκευή όπως το Oculus Rift της Samsung, δημιουργεί ένα ξεχωριστό περιβάλλον, η τεχνολογία της Microsoft συνδυάζει τα ψηφιακά δημιουργούμενα αντικείμενα με αυτά που οι αστροναύτες βλέπουν στην πραγματικότητα χωρίς να τους αποκόπτει από το περιβάλλον τους.

Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα που σε αποκόπτει από το περιβάλλον σου, το Hololens συνεργάζεται αρμονικά με τον πραγματικό κόσμο χωρίς να σε ξεκόβει από αυτόν. «Προσθέτουμε φωτογραφίες στο πίσω μέρος του ματιού σου. Μοιάζουν αγκιστρωμένες στον πραγματικό κόσμο, αλλά είναι και διαπερατές ταυτόχρονα», είπε ο Alex Kipman της Microsoft.

ired microsoft hololens 02

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10

Χρησιμοποιώντας τις διάφορες λειτουργίες της συσκευής, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορούν να εργάζονται με αυτούς που είναι στη γη σε πραγματικό χρόνο. Με τη συσκευή σε «remote expert mode» (προχωρημένη χρήση εξ’ αποστάσεως), οι ομάδες εδάφους μπορούν να βλέπουν ό,τι βλέπει ο αστροναύτης, να σχεδιάζουν εξ’ αποστάσεως ή να δίνουν οδηγίες, και να μιλούν απευθείας στον αστροναύτη μέσω Skype. Επιπλέον, αυτή η λειτουργία, επιτρέπει στους αστροναύτες να συμβουλεύονται πολλούς ειδικούς ή επιστήμονες, ενώ εργάζονται σε κάποιο πρότζεκτ.

ired microsoft hololens 03

«Το HoloLens και άλλες συσκευές εικονικής ή επαυξημένης μικτής πραγματικότητας, είναι τεχνολογίες αιχμής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελλοντική εξερεύνηση και να παράσχουν νέες δυνατότητες στους άνδρες και γυναίκες του ΔΔΣ», είπε ο διευθυντής του προγράμματος του ΔΔΣ, Sam Sciemi το καλοκαίρι. «Αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τους μελλοντικούς εξερευνητές ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στο ταξίδι τους στον Άρη.»

Επειδή το Project Sidekick περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό δυσκολιών και επιπλοκών προς εξερεύνηση, η Microsoft και η NASA εργάστηκαν πολύ σκληρά ώστε να εξασφαλίσουν ότι το όλο εγχείρημα δε θα πήγαινε χαμένο. Πέρα από θέματα μικρο-βαρύτητας και εκτεταμένων δοκιμών στη συσκευή, οι δύο οργανισμοί πέρασαν ατέλειωτες ώρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το HoloLens δε θα δημιουργούσε προβλήματα αποπροσανατολισμού σε όσους το φορούσαν.

ired microsoft hololens 04

Δείτε ακόμη: Η Microsoft παρουσιάζει το PHOTODNA - εφαρμογή ενάντια στην παιδική πορνογραφία

Κάτι που είναι σύνηθες με συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, είναι ότι, σε μερικούς ανθρώπους, δημιουργούνται αισθήματα ναυτίας και πονοκέφαλοι σε παρατεταμένη χρήση. Για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο, ένας ειδικός παράγων σταθεροποίησης ενσωματώθηκε, που κρατάει σταθερό το ολόγραμμα στο χώρο και στο χρόνο. Αυτό που επιτυγχάνει, είναι ότι δίνει στον αστροναύτη την αίσθηση ότι είναι συνδεδεμένο με τον πραγματικό κόσμο (το ολόγραμμα), ελαττώνοντας το τρεμόπαιγμα της εικόνας και κάνοντας έτσι τη συσκευή άνετη στη χρήση για περισσότερη ώρα.

Η χρήση του HoloLens στο Project Sidekick, είναι η κορυφή του παγόβουνου στη συνεργασία της Microsoft με τη NASA. Επίσης υπό εξέλιξη και από τις δύο, βρίσκεται ένα επαναστατικό λογισμικό, ονόματι OnSight, που επίσης συνεργάζεται με το HoloLens. Με την καθοδήγηση του Jet Propulsion Laboratory, της NASA, το OnSight θα επιτρέπει στους επιστήμονες στη Γη, να εργάζονται ταυτόχρονα με τους αστροναύτες που θα ταξιδεύουν για τον Άρη, παίρνοντάς τους εικονικά μαζί στον κόκκινο πλανήτη, ενώ στην ουσία θα παραμένουν στη Γη.

ired microsoft hololens 05

Την περασμένη Τρίτη η αποστολή τροφοδοσίας που θα μετέφερε τις συσκευές στο ΔΔΣ, εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και παρουσιάστηκε online στο κανάλι της NASA, το NASA TV.

Δείτε το βίντεο εδώ:

από Elichord