10 ωραία κόλπα για το Android smartphone σας

10 ωραία κόλπα για το Android smartphone σας
ired.gr

Γνωρίζατε ότι το Android smartphone σας μπορούσε να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες;

Σίγουρα γνωρίζετε όλες τις στάνταρ λειτουργίες του Android smartphone σας: στέλνετε email, μηνύματα, τηλέφωνα, βλέπετε τα κοινωνικά δίκτυα και άλλα πολλά. Όμως υπάρχουν μερικές προχωρημένες και πολύ βολικές λειτουργίες που ίσως δεν γνωρίζετε για τη συσκευή σας. Εδώ λοιπόν, έχουμε μια λίστα με δέκα «υπερδυνάμεις» που έχει το Android κινητό σας και που θα αλλάξουν τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε.

Δείτε ακόμη: 10 πολύ ωραία κόλπα για Android

1 Αναζήτηση με τη φωνή ενώ η οθόνη είναι σβηστή

Αυτό δεν το ξέρουν οι περισσότεροι (και δεν το έχουν όλες οι συσκευές), αλλά πολλά Android smartphone επιτρέπουν την φωνητική αναζήτηση με το “OK Google”, ακόμη και με σβηστή οθόνη. Τα πιο πολλά επιτρέπουν αυτή τη λειτουργία από οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν βρισκόμαστε, αλλά η οθόνη πρέπει να είναι ανοιχτή. Υπάρχουν όμως μερικές συσκευές με ειδικό σύστημα ακρόασης που επιτρέπουν την φωνητική αναζήτηση και με σβηστή οθόνη.

ired 10 tips android 02

Για να βρείτε αν το δικό σας κινητό Android είναι ένα από αυτά, πηγαίνετε στο Google settings > Search and Now > Voice > OK Google Detection > Always on (Ρυθμίσεις Google> Αναζήτηση>Φωνή>Αναγνώριση ΟΚ Google>Πάντα ενεργοποιημένο). Απλά πατήστε τον αντίστοιχο διακόπτη ώστε να είναι ενεργοποιημένος. Θα πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσετε το Google να αναγνωρίζει τη φωνή σας (οι επιλογές γι’ αυτό βρίσκονται στην ίδια οθόνη). Οι συσκευές που δε μπορούν να το κάνουν αυτό, θα έχουν το From any screen (Από οποιαδήποτε οθόνη) στη θέση του Always on (πάντα ενεργοποιημένο).

2 Κλειδώστε απομακρυσμένα ή διαγράψτε εντελώς τη συσκευή σας

Μια από τις χειρότερες εμπειρίες είναι το να χάσετε το τηλέφωνό σας και το ακόμη χειρότερο, είναι το να ξέρετε ότι κάποιος μπορεί να το βρει και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Πέρα από άσχημο είναι και επικίνδυνο. Ξέρατε ότι η Google έχει μια εξαιρετική δυνατότητα που λέγεται Android Device Manager και που σας επιτρέπει να ελέγξετε τη συσκευή σας από μακριά, ακόμη κι αν τη χάσετε;

ired 10 tips android 03

Ο Android Device Manager, πέρα από την ανακάλυψη της τοποθεσίας του κινητού σας, σας δίνει επιπλέον τις εξής δυνατότητες: να χτυπήσει το κουδούνι του τηλεφώνου, να το κλειδώσετε εκ του μακρόθεν, ή να το επαναφέρετε σε εργοστασιακά δεδομένα και να διαγράψετε τα πάντα, αν νομίζετε ότι δεν θα το ξαναδείτε. Ενεργοποιείστε τον από το Settings > Security > Device Administrators (Ρυθμίσεις>Ασφάλεια>Διαχειριστές συσκευής) και μετά έχετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα του μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή σε περίπτωση που γίνει το κακό.

3 Αποκτήστε ένα χειροποίητο σκούρο σύνολο (dark theme) για τη συσκευή σας

Στο Android Marshmallow, μπορεί να έχει εξαφανίστηκε το σκούρο θεματικό σύνολο για την ώρα, αλλά υπάρχει τρόπος να το επαναφέρετε χειροκίνητα αν το θέλετε. Απλά πηγαίνετε στο Settings > Accessibility > Color inversion (Ρυθμίσεις>Προσβασιμότητα>Αντιστροφή χρωμάτων) ή, σε συσκευές που έχουν το Invert colors στα Quick Settings πατήστε το, και θα αναστραφούν τα χρώματα στην οθόνη σας.

ired 10 tips android 04

Τα Screenshots θα συνεχίσουν να βγαίνουν κανονικά σε χρώματα και τα εικονίδια των εφαρμογών θα είναι κάπως παράξενα χρωματικά, αλλά αν έχετε κάποιο ανοιχτόχρωμο θέμα και θέλετε υψηλότερη αντίθεση και ευκρίνεια, θα την έχετε εύκολα με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε ακόμη: 7 κόλπα για Android

4 Πρόσβαση των Chrome tabs από άλλες συσκευές

Αν χρησιμοποιείτε τον Google Chrome σαν browser για τη συσκευή σας - και εδώ που τα λέμε, θα ’πρεπε - ξέρατε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα Chrome tabs από τις άλλες σας συσκευές;

ired 10 tips android 05

Από τη στιγμή που είστε «μέσα» στον Chrome (logged-in) σε οποιαδήποτε συσκευή σας με τον ίδιο λογαριασμό Google, μόλις ανοίξετε ένα καινούριο tab, θα δείτε την επιλογή Recent tabs κάτω δεξιά. Πατήστε την για να δείτε τις url (διευθύνσεις) που έχετε ανοιχτές στις άλλες σας συσκευές και να έχετε πρόσβαση σε αυτές.

5 Αν το βρείτε, επιστρέψτε το στον ...

Άλλο ένα χρήσιμο κόλπο γι’ αυτούς που έχουν την τάση να ξεχνούν πού άφησαν τη συσκευή τους. Αν λοιπόν την ξεχάσατε χωρίς να θυμάστε πού και ίσως κάποιος τη βρήκε, μπορείτε να έχετε ένα μήνυμα στην οθόνη κλειδώματος που θα λέει πώς θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

ired 10 tips android 06

Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με τον Android Device Manager που είπαμε παραπάνω, αλλά η επιλογή αυτή προσθέτει ένα ακόμη μέτρο ασφαλείας. Πηγαίνετε στο Settings > Security > Lock screen message (Ρυθμίσεις>Ασφάλεια>Μήνυμα οθόνης κλειδώματος) και προσθέστε το τηλέφωνο σας, το email, ή οδηγίες για την επιστροφή του κινητού σας. Η προσφορά ανταμοιβής για την επιστροφή του, ίσως να είναι μια ακόμη καλή ιδέα, αν σημαίνει πολλά για σας.

6 Σαρωτής εγγράφων

Όλοι ξέρουμε τους μεγάλους επιτραπέζιους σαρωτές που χρησιμεύουν για την ψηφιοποίηση εγγράφων, φωτογραφιών κλπ. Σήμερα όμως, μπορούμε πια να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα του κινητού μας για την ίδια δουλειά. Και αν η ποιότητα μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο σε ένα μεγάλο σαρωτή, η ευκολία που προσφέρει είναι πολύ μεγαλύτερη.

ired 10 tips android 07

Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε την κάμερα του κινητού σας για την παραπάνω εργασία, έχετε έναν αριθμό επιλογών. Ο ένας είναι να σώσετε το έγγραφο σαν εικόνα και να το ανεβάσετε στο Google Drive που έχει τη δυνατότητα μετατροπής εγγράφων σε PDF και μπορεί να κάνει και αναγνώριση κειμένου (OCR, αλλά όχι για ελληνικά κείμενα). Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα CamScanner και Evernote για την ίδια δουλειά.

Δείτε ακόμη: Android: 5 μυστικά που θα κάνουν το smartphone σας ακόμη καλύτερο