Ένα app εντοπίζει τις διαρροές personal data σε τρίτους.

Ένα app εντοπίζει τις διαρροές personal data σε τρίτους.
ired.gr

Η εφαρμογή Recon κατασκοπεύει τις άλλες εφαρμογές που κατασκοπεύουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

Πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο smartphone μας, μερικές φορές, χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στη γεωγραφική μας θέση ή να ζητήσουν κάποια προσωπικά δεδομένα όπως ή ηλικία, το φύλο κλπ. Αλλά γνωρίζετε πότε συμβαίνει αυτό και πόσο συχνά;

Μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται Recon παρακολουθεί στενά τις άλλες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας, καταγράφοντας όλες τις φορές που στέλνουν αναγνωρίσιμες πληροφορίες και αφήνουν εσάς να αποφασίσετε πόσο είναι το πάρα πολύ.

Διαβάστε επίσης: «Η Samsung φέρνει τον Μεγάλο Αδελφό στο σαλόνι μας»

Το Recon είναι ένα έργο του επίκουρου καθηγητή David Choffnes στο Κολέγιο της Πληροφορικής και Επιστήμης της Πληροφόρησης, στο Northeastern University. O καθηγητής πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε μια μελέτη όπου δείχνει ότι περίπου οι μισές από τις 100 κορυφαίες εφαρμογές, σε iOS και Android, διαρρέουν πληροφορίες και δεκάδες στοιχεία του χρήστη σε τρίτους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να παρακολουθεί κανείς αυτή τη ροή δεδομένων ή να την αποτρέψει.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ

ired recon app 01

Για να πούμε την αλήθεια, η εφαρμογή Recon δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για να εγκαταστήσετε ή να χρησιμοποιήσετε. Το λογισμικό δεν βρίσκεται στο App Store αλλά θα πρέπει να το κατεβάσετε από αλλού, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπιστευτείτε τους ερευνητές που το έφτιαξαν.

ired recon app 02

Θα βρείτε το link για iOS εδώ με τις οδηγίες

Αν διαθέτετε Android το link είναι εδώ

Διαβάστε επίσης: «Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10»

Αφού το εγκαταστήσετε, μπορείτε να δείτε ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές που ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες και τις διαβιβάζουν σε τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Μόλις ενημερωθείτε, μπορείτε να δώσετε το πράσινο φως να συνεχίσουν αν το θέλετε. Για παράδειγμα, ίσως το Facebook να θέλει να στείλετε τη θέση σας στη Microsoft για να ζητήσετε ένα χάρτη. Όμως μπορείτε να απαγορεύσετε τη διαρροή πληροφοριών, αν το επιθυμείτε. Μια άλλη εφαρμογή μπορεί να στείλει την ηλικία και το φύλο σας σε μια διαφημιστική εταιρεία για καλύτερη στόχευση. Μπορείτε ακόμη να ορίσετε την αποστολή ψεύτικων πληροφοριών της επιλογής σας. Φυσικά, μπορείτε να διαγράψετε το app, όποτε το θελήσετε.

Διαβάστε επίσης: «Οι χρήστες διστάζουν στα πολλά App permissions»

Προς το παρόν, το Recon δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη αλλά βρίσκεται ακόμη σε beta version. Οι νέες εκδόσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν πολύ τα πράγματα. Και όταν οι άνθρωποι ανακαλύψουν ότι μπορούν να ασκήσουν αυτό το είδος ελέγχου επί των προσωπικών τους δεδομένων, θα είναι δύσκολο να τους σταματήσουμε.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: