Νέος τύπος οθόνης υπόσχεται μειωμένη κατανάλωση ενέργειας

Νέος τύπος οθόνης υπόσχεται μειωμένη κατανάλωση ενέργειας
ired.gr

Μια νέα οθόνη υπόσχεται να κάνει τα προβλήματα κατανάλωσης της μπαταρίας παρελθόν.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την κατανάλωση της ενέργειας της μπαταρίας σε μια φορητή συσκευή (από κινητό μέχρι λάπτοπ) είναι η οθόνη. Γι’ αυτό, όλοι οι χρήστες μειώνουν τη φωτεινότητά της, χειροκίνητα ή αυτόματα. Όμως όταν είμαστε έξω στον ήλιο, αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τη φωτεινότητα πάλι στο μέγιστο για να δούμε, και αυτό μας κοστίζει σε κατανάλωση της μπαταρίας.

ired new display 01

Η εταιρία Bodle Technologies σκοπεύει να το αλλάξει αυτό. Προερχόμενη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η εταιρία, δημιούργησε ένα τύπο οθόνης που χρησιμοποιεί υλικό αλλαγής φάσης, το οποίο δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μέγιστη φωτεινότητα σε άμεσο ηλιακό φως. Η τεχνολογία δημιουργεί ώθηση σε ηλεκτρικούς παλμούς στα διάφορα διαφανή στρώματα της οθόνης, προκειμένου να επιτύχει υψηλής ποιότητας γωνίες θέασης, ακόμη και σε έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως.

Δείτε ακόμη: Κατανόηση της χρήσης μπαταρίας από τις εφαρμογές σε συσκευές iPhone ή iPad

Μιλώντας στην the Telegraph, ο Dr. Peiman Hosseini, ιδρυτής της Bodle Technologies, είπε ότι οι οθόνες αυτού του είδους μπορούν να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα αγορά.

Πρέπει να φορτίζουμε ένα smartwatch κάθε βράδυ, κάτι που είναι κουραστικό. Αν όμως το smartwatch είχε μια τέτοια οθόνη, θα χρειαζόταν φόρτιση μια φορά την εβδομάδα - είπε.

ired new display 02

Η εταιρία, αναζητά τρόπο να φέρει την οθόνη στο εμπόριο για πρωταρχική χρήση σε «έξυπνα» παράθυρα. Το υλικό της μπορεί να φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες που θερμαίνουν ένα κτίριο και να το διατηρούν δροσερό χωρίς την ανάγκη αιρ-κοντίσιον. Ωστόσο, η Bodle τηρεί «σιγήν ασυρμάτου» όσον αφορά το με ποιες εταιρίες βρίσκεται σε συνομιλίες για την εμπορευματοποίηση της οθόνης. Η οθόνη αυτή θα έκανε μια νέα τομή στη βιομηχανία των κινητών αν έκοβε τόσο πολύ την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία της σε ένα smartphone. Επίσης θα ήταν μια επανάσταση και για τη βιομηχανία των «φορετών» συσκευών, δεδομένου ότι όλα τα smartwatch χρειάζονται φόρτιση κάθε μία με δύο μέρες το πολύ. Με αυτή τη νέα τεχνολογία μπορεί να χρειάζεται να φορτίζουμε τις συσκευές μας μια φορά τη βδομάδα μόνο.

ired new display 03

Η εταιρία έχει λάβει μεγάλα ποσά σε χρηματική στήριξη από το Oxford Sciences Innovation fund, σύμφωνα με την Telegraph και η Bodle περιμένει ότι θα έχει έτοιμα τα πρώτα πρωτότυπά της σε 12 μήνες.

Δείτε ακόμη: Εξοικονόμηση μπαταρίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

από Elichord

Δείτε περισσότερα: