Ευκαιρίες στο Ebay: Σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης για 99 $

Ευκαιρίες στο Ebay: Σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης για 99 $
ired.gr

Οι Ακαδημαϊκοί δεν γνώριζαν την ύπαρξη του πάπυρου 1700 ετών

Εάν σας αρέσει το online shopping κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για σπάνιες ευκαιρίες. Όσο απίστευτο και να ακούγεται, μπορεί να βρείτε αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο Geoffrey Smith, επίκουρος καθηγητής Χριστιανισμού στο πανεπιστήμιο του Τέξας, βρήκε ένα τέτοιο αντικείμενο.

 ired ebay papyrus 01

Η φωτογραφία απεικονίζει έναν πάπυρο ηλικίας 1,700 ετών, μέρος του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Η αρχική τιμή της δημοπρασίας ήταν τα 99 $.

Ο πάπυρος είναι γραμμένος στα Ελληνικά και εμπεριέχει απόσπασμα κειμένου έξι γραμμών, το οποίο ανήκει στο Α’ κεφάλαιο 50-51:

50 ἀπεκρίθη Ἰησοῦς καὶ εἶπεν αὐτῷ • Ὅτι εἶπόν σοι, εἶδόν σε ὑποκάτω τῆς συκῆς, πιστεύεις; μείζω τούτων ὄψῃ. 51 καὶ λέγει αὐτῷ • Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἀπ' ἄρτι ὄψεσθε τὸν οὐρανὸν ἀνεῳγότα, καὶ τοὺς ἀγγέλους τοῦ Θεοῦ ἀναβαίνοντας καὶ καταβαίνοντας ἐπὶ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου.

ired ebay papyrus 02

Μία σύντομη αναζήτηση στην βάση δεδομένων με τα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης, απέδειξε πως αυτός ο πάπυρος είναι “νέα” ανακάλυψη για την κοινότητα των Ακαδημαϊκών.

Αυτό το χειρόγραφο δεν έπρεπε να πωληθεί. Η δημοπρασία στο eBay θα μπορούσε να εξαφανίσει αυτό το μοναδικό χειρόγραφο σε κάποια ιδιωτική συλλογή.

O άνθρωπος που αγόρασε το Google.com για 12$

O Dr. Smith επικοινώνησε με τον πωλητή και του ζήτησε να σταματήσει την δημοπρασία. Συνάντησε τον πωλητή αυτοπροσώπως και μελέτησε τον αρχαίο πάπυρο.

Ο ακαδημαϊκός ετοιμάζει την δημοσίευση της έρευνάς του. Το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν είναι ένα συνηθισμένο απόσπασμα της Ελληνικής Καινής Διαθήκης. Πρόκειται για χειρόγραφο που ανήκει σε Κύλινδρο παπύρου και όχι σε Κώδικα. Ο Κώδικας είναι η αρχική μορφή ενός βιβλίου και έχει χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους Χριστιανούς. 97 % όλων των αρχαίων Χριστιανικών γραφών αποτελείται από Κώδικες.

Πού βρήκε ο πωλητής το σπάνιο χειρόγραφο;

Το χειρόγραφο αυτό ανήκε στον Harold Willoughby, έναν από τους πρώτους καθηγητές Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μετά τον θάνατό του το 1962, η ιδιωτική του συλλογή μεταφέρθηκε σε μία αποθήκη. Ο πωλητής στο eBay είναι απόγονός του και βρήκε το σπάνιο χειρόγραφο ψάχνοντας στα παλαιά έγγραφα του προγόνου του.

ired ebay papyrus 03

Παρά την δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι κατάληξη θα έχει το σπάνιο χειρόγραφο. Ο πωλητής έχει δεχτεί αρκετές προτάσεις από συλλέκτες οι οποίο διατίθενται να καταβάλλουν υπερβολικά ποσά για την απόκτηση του μοναδικού χειρόγραφου.

Και ενώ ο καθηγητής Geoffrey Smith προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δωρεά του χειρόγραφου σε μία ερευνητική βιβλιοθήκη, δεν είναι περίεργο να βρούμε ξανά το χειρόγραφο σε δημοπρασία στο eBay, απλά αυτήν την φορά 99 $ δεν θα είναι αρκετά για την απόκτηση του.

10 Gadgets/τεχνολογίες υπό εξαφάνιση!

από jericho

Δείτε περισσότερα: