Τα τηλέφωνα μας κόβουν τον ύπνο

Τα τηλέφωνα μας κόβουν τον ύπνο
ired.gr

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα κινητά μας, μας κόβουν τουλάχιστον μια ώρα ύπνο.

Φαίνεται πως τελικά η αγάπη μας για τα smartphone μας, γίνεται εμπόδιο και στον ύπνο μας. Ξέραμε ότι η σχέση μας με τις φορητές συσκευές μας είχε φτάσει τα όρια της εξάρτησης, αλλά τώρα, όπως φαίνεται, η κατάσταση έχει αρχίσει και επηρεάζει και την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από τα κινητά ή tablet (ή και τα λάπτοπ και τους υπολογιστές γενικώς), διακόπτει τους κανονικούς ρυθμούς του οργανισμού κατά την ώρα του ύπνου.

ired smartphones bed time 01

Όπως είπε ο καθηγητής Paul Gringas του νοσοκομείου Evelina Children στο Λονδίνο, το συνεχώς αυξανόμενο μπλε φως που εκπέμπεται από τα κινητά μας, «είναι σχεδόν σίγουρο ότι διακόπτει τον ύπνο, καθώς εμποδίζει την έκρυση μελατονίνης και αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης στον οργανισμό». Έτσι, καταλήγει ο καθηγητής, «είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι, κατά τη νύχτα, το ‘πιο φωτεινό και πιο μπλε’ δεν είναι συνώνυμο με το ‘πιο καλό’».

Μάλιστα, λέει ο Gringas, είναι τόσο προβληματικό αυτού του είδους το φως, που οι κατασκευαστές κινητών, θα έπρεπε να σκεφτούν να συμπεριλάβουν μια ‘λειτουργία ύπνου’ στις συσκευές τους, που θα φιλτράρει και θα αλλάζει το χρωματισμό αυτού του ενοχλητικού μπλε φωτός. Αν και το φάσμα του συγκεκριμένου φωτός είναι εξαίρετο για ημερήσια χρήση, λέει πάλι ο καθηγητής, είναι «άθλιο για χρήση κατά τη νύχτα.... Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι, αν βρίσκεστε μπροστά σε ένα τέτοιο φωτισμό τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να εμποδίσει το να πέσετε για ύπνο, τουλάχιστον για μια ακόμη ώρα», συνέχισε. Και αυτές οι έξτρα ώρες αϋπνίας, προστίθενται με το πέρασμα του χρόνου, οδηγώντας σε έλλειψη ύπνου, μειωμένη παραγωγικότητα, και ένα μεγάλο αριθμό άλλων παράπλευρων προβλημάτων υγείας.

ired smartphones bed time 02

Ήδη, λογισμικό όπως το F.lux, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται από το μπλε φως. Διαθέσιμο για υπολογιστές μόνο, το F.lux αλλάζει το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται από την οθόνη ενός υπολογιστή κάνοντάς το να γίνεται πιο «θερμό» κατά τις νυχτερινές ώρες και πιο «ψυχρό» κατά τις ώρες της ημέρας. Αλλά για τις φορητές συσκευές (smartphone και tablet) δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ακόμη.

Επιμένοντας στη θέση του ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν ευθύνη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εκπομπής αυτού του μπλε φωτός ο Gringas είπε,

Δεν είναι δικαιολογία το να αποδεχτούμε την κατάσταση και να πούμε ότι έτσι είναι ο κόσμος. Παρόλο που τα smartphone είναι ‘διασκεδαστικές’ συσκευές, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ‘προστασία για τη νύχτα’

Δείτε ακόμη: Flux: σώστε τα μάτια σας στο Mac

από Elichord

Δείτε περισσότερα: