Οι πολλοί φίλοι στο Facebook προκαλούν στρες στους έφηβους

Οι πολλοί φίλοι στο Facebook προκαλούν στρες στους έφηβους
ired.gr

Η ζωή είναι σκληρή και τα social media δεν βοηθούν και πολύ, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα στον Καναδά.

Μάλλον ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε νέους φίλους στο Facebook και να αρχίσουμε να πατάμε πιο συχνά το Like.

Στον Καναδά είχαν την ιδέα να κάνουν μία έρευνα για να βρουν τι αποτέλεσμα έχει η χρήση του Facebook στις ορμόνες των νέων. Η έρευνα αυτή ανήκει στον χώρο της επιστήμης που ελέγχει τα αποτελέσματα της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ψυχολογία, ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το νέο πεδίο είναι “Cyberpsycology”.

 ired facebook stress 01

Πως να σταματήσετε το facebook από το να επιβραδύνει το iPhone σας

Στο Μόντρεαλ λοιπόν, το Ινστιτούτο Νοητικής Υγείας, παρακολούθησε 88 συμμετέχοντες στις ηλικίες ανάμεσα σε 12 και 17 ετών. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρρυντικό. Όσοι είχαν περισσότερους από 300 φίλους στο Facebook παρατηρήθηκε ότι είχαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα ως αντίδραση στο στρες.

Εντωμεταξύ όσοι άφηναν θετικά σχόλια και έκαναν like στις δημοσιεύσεις άλλων, είχαν χαμηλότερα ποσοστά κορτιζόλης.

 ired facebook stress 02

Η έρευνα είχε διάρκεια τριών ημερών και τα επίπεδα κορτιζόλης ελεγχόντουσαν 4 φορές την ημέρα.

Η καθηγήτρια Sonia Lupien δεν απέκλεισε την δυσκολία που υπάρχει στο να απομονώσει κανείς το Facebook, ως την μόνη αιτία που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Υποστηρίζει όμως ότι στατιστικά το αποτέλεσμα της έρευνας δίνει ένα δυνατό στίγμα και θα χρειαστεί να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από την επιστημονική κοινότητα.

Με αυτήν την έρευνα αποδείχτηκε ότι όσοι έφηβοι έχουν περισσότερους από 300 φίλους στο Facebook έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ότι όσοι έχουν χίλιους ή δύο χιλιάδες φίλους μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

 ired facebook stress 03

Πώς να διαγράψετε το προφίλ σας στο Facebook

Η έρευνα αφορούσε μόνο εφήβους και θα ήταν καλό στο μέλλον να έχουμε παρόμοιες έρευνες για να ελέγξουμε το αποτέλεσμα που έχει η χρήση του Facebook στους ενήλικες.

Αυτές οι έρευνες μπορούν να μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα τι αποτέλεσμα έχει στον οργανισμό μας το εικονικό στρες που βιώνουμε μέσω της τεχνολογίας.

Το Facebook είναι το ...internet για εκατομμύρια χρήστες

από jericho

Δείτε περισσότερα: