Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάξτε το προφίλ σας στο Facebook βάζοντας την εικόνα του Λιβάνου ή της Κένυας

Αλλάξτε το προφίλ σας στο Facebook βάζοντας την εικόνα του Λιβάνου ή της Κένυας
ired.gr

Όπως κάναμε για το Παρίσι, έτσι θα κάνουμε και για τη Βηρυτό και για την Κένυα όπου έγιναν σφαγές αμάχων από τους φανατικούς.

Καθώς ο λαός της Γαλλίας προσπαθεί ακόμη να καταλάβει το νόημα πίσω από τις ανεγκέφαλες και χωρίς κανένα νόημα επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 ανθρώπους, πολλοί άνθρωποι παγκόσμια χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σαν ένα ελάχιστο μέσο να δείξουν την υποστήριξή τους. Από σύμβολα ειρήνης με τον πύργο του Άιφελ μέχρι κινούμενες φράσεις που μιλάνε για το φως που θα νικήσει το σκοτάδι, όλες οι πλατφόρμες έχουν πλημμυρίσει από μηνύματα θλίψης, συμπάθειας και υποσχέσεων για ένα καλύτερο αύριο. Και ίσως, ένα από τα πιο γνωστά σήματα συμπάθειας που είδαμε, ήταν ένα προσωρινό φίλτρο στο Facebook που εμφανίζει μια διάφανη Γαλλική σημαία πάνω από την εικόνα του προφίλ μας.

ired fb kenya lebanon cover 01

Και ενώ τέτοια περιστατικά δε θα έπρεπε να καταλήγουν σαν αιτίες διαγωνισμού τραγωδιών, ωστόσο, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το Facebook χρησιμοποίησε το φίλτρο αυτό καθώς και την ενεργοποίηση της υπηρεσίας ‘Safety Check’ μόνο στην Ευρώπη, ενώ δύο μέρες πριν αντίστοιχη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό είχε στοιχίσει τη ζωή σε 43 άτομα και είχε τραυματίσει πάνω από 200. Ωστόσο, δεν είδαμε καμιά Λιβανέζικη σημαία. Παρόμοια, δεν είδαμε κανένα αντίστοιχο φίλτρο όταν - πίσω στον Απρίλιο - μια επίθεση από τη Μπόκο Χαράμ, σκότωσε 1457 χριστιανούς και τραυμάτισε άλλους 79.

Φυσικά και δεν πιστεύουμε ότι η υποστήριξη για τα θύματα του Παρισιού μέσω Facebook είναι ένα είδος επιλεκτικότητας στις τραγωδίες - αλλά η έλλειψη των αντίστοιχων ανακλαστικών που παρουσιάστηκε, όχι μόνο στο Facebook, αλλά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει.

ired fb kenya lebanon cover 02

Δείτε ακόμη: Το Google προσφέρει δωρεάν κλήσεις του HANGOUTS προς τη Γαλλία μετά τις επιθέσεις..

Έτσι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτή την έλλειψη ισοδύναμης, ας πούμε, συμπάθειας, ο σχεδιαστής με βάση το Βιετνάμ, Hubert Southall, στέλνει ένα κάλεσμα σε όλους τους σχεδιαστές και γραφίστες «να καλύψουν το κενό στο φίλτρο» που δημιούργησε όλη αυτή την αντιπαράθεση στο Facebook.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή του, ο Southall προσφέρθηκε να προσθέσει ένα φίλτρο για την Κένυα, το Λίβανο, το Ιράκ ή όποια άλλη χώρα με παρόμοιες τραγωδίες, σε όποιον του έστελνε την εικόνα του προφίλ του στο Facebook. Και για να αντιμετωπιστεί η όλο και αυξανόμενη ζήτηση, ο καλλιτέχνης ζητάει βοήθεια από τους όμοιούς του στο επάγγελμα.

ired fb kenya lebanon cover 03

«Παλεύω για να τους προλάβω», δήλωσε. «Είχα παραγγελίες από χιλιάδες ανθρώπους σε πάνω από 30 χώρες. Ο κόσμος ψάχνει για ένα τρόπο να δείξει συμπαράσταση χωρίς εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικό αν όλοι οι σχεδιαστές πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο Facebook για να βοηθήσουν. Το όλο θέμα είναι μια διαδικασία που κρατάει μόλις 10 δευτερόλεπτα.»

Έτσι, αν και η αλλαγή της εικόνας του προφίλ σας μπορεί να μην αλλάζει και τον κόσμο, σε στιγμές όπου ο «κλικτιβισμός» (κατά το ‘ακτιβισμός’) είναι το μόνο που σας είναι διαθέσιμο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι μπορείτε τουλάχιστον να νιώσετε περισσότερο συμμέτοχος σαν κάτοικος του παγκόσμιου χωριού όπου όλοι ανήκουμε.

Δείτε ακόμη: Επίθεση στο Παρίσι: Το Facebook ενεργοποιεί τη λειτουργία ‘SAFETY CHECK’

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status