Τα Windows 3.1 θέτουν εκτός λειτουργίας αεροδρόμιο στη Γαλλία

Τα Windows 3.1 θέτουν εκτός λειτουργίας αεροδρόμιο στη Γαλλία
ired.gr

«Οι κυβερνήσεις πέφτουνε», μα τα Windows 3.1 μένουν.

Τα Windows 10 μόλις κυκλοφόρησαν, αλλά οι αρχαίοι «πρόγονοι του είδους» εξακολουθούν να υπάρχουν σε εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, εις πείσμα της όποιας προόδου. Και δε μιλάμε για τα Windows ΧΡ εδώ, ούτε καν για τα Windows 98. Σε μια εντελώς παλαβή αλληλουχία γεγονότων, φαίνεται πως μια εγκατάσταση των Windows 3.1 (κάποιοι από τους αναγνώστες μας δεν είχαν καν γεννηθεί όταν βγήκαν, οπότε, συμβουλευτείτε τη Wikipedia για να μάθετε λίγη ιστορία), οδήγησε στον βεβιασμένο τερματισμό της λειτουργίας ενός Γαλλικού αεροδρομίου το περασμένο Σάββατο.

Γιατί στην ευχή ένα αεροδρόμιο του σήμερα να χρησιμοποιεί τα Windows 3.1; Αυτό είναι ένα υπαρξιακό ερώτημα. Φαίνεται πως το όλο θέμα έχει να κάνει με κάποιου είδους αρχαϊκό λογισμικό, με το όνομα DECOR (μόνο περί διακόσμησης δεν πρόκειται), που χρησιμοποιείται από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας (Air Trafic Control - ATC), με δυο λόγια από τον πύργο ελέγχου, για να παρέχει πληροφορίες καιρού στους πιλότους σε κακές καιρικές συνθήκες (και μετά σου λένε γιατί οι πιλότοι συμβουλεύονται τα iPhone τους για τον καιρό).

ired france atc 01

Νέα από το Big Event της Microsoft

Χωρίς αυτό, οι πιλότοι που πετάνε στην περιοχή του αεροδρομίου δε μπορούσαν να λάβουν πληροφορίες για την κατάσταση ορατότητας, κάτι που έκανε τις πτήσεις επικίνδυνες (ειδικά αν δεν είχαν iPhone). Κάτι τέτοιο δεν θα είχε οδηγήσει στο κλείσιμο του αεροδρομίου σε περίπτωση καλοκαιρίας, αλλά το πρόβλημα παρουσιάστηκε ενώ εμφανίστηκε ομίχλη, κάτι που ανάγκασε τις αρχές του αεροδρομίου να αποκλείσουν τις πτήσεις από και προς αυτό, για λόγους ασφαλείας.

Η περίπτωση αυτή, έφερε στην επιφάνεια και πάλι το ακανθώδες ζήτημα της χρήσης αρχαϊκού λογισμικού ανά τον κόσμο σε διάφορες υπηρεσίες ιδιωτικές και μη (βλέπε ελληνικό δημόσιο). Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ένωσης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, η χρήση των Windows 3.1 για τη χρήση λογισμικού όπως το DECOR, δεν είναι κάτι το σπάνιο - το αντίθετο μάλλον. Τα αεροδρόμια της Γαλλίας χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα που «τα έχει ξεχάσει ακόμη και η μάνα τους» και μεταξύ αυτών διάφορες αρχαίες εκδόσεις των Windows αλλά και του UNIX (είναι ενδιαφέρον ότι σε μερικά μέρη ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει - όπως στα νεκροταφεία ας πούμε).

Παρόλη τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που δημιούργησε, φαίνεται μάλλον απίθανο ότι θα γίνει οποιαδήποτε αντικατάσταση λογισμικού - τώρα κοντά τουλάχιστον. Λογισμικό σαν το DECOR, άπαξ και εφαρμοστεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλαχθεί λόγω του ότι δεν αναβαθμίζεται (συνήθως οι κατασκευαστές του έχουν πεθάνει ή έχουν ... αλλάξει επάγγελμα). Και οποιαδήποτε προσθήκη - αν μπορέσει να γίνει - πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί εξαντλητικά για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του συστήματος.

ired france atc 02

Η ασφάλεια του λογισμικού που χρησιμοποιείται από τα αεροδρόμια παγκοσμίως, έγινε ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια του 2015. Νωρίτερα φέτος, ολόκληρος ο στόλος της United Airlines είχε καθηλωθεί λόγω προβλημάτων λογισμικού. Η εταιρία ξεκίνησε μια εκστρατεία ανεύρεσης και επιδιόρθωσης των προβλημάτων (bugs) στο συνολικό λογισμικό της το οποίο πλήρωσε με ένα εκατομμύριο μίλια σε δύο υψηλού επιπέδου χάκερ που χρησιμοποίησε για να τα βρουν. Εννοείται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας παρέμειναν απόρρητα.

Το Μάιο, ένας άνδρας ονόματι Chris Roberts, ανακρίθηκε από το FBI, γιατί - όπως ανακοινώθηκε - «έσπασε» το σύστημα διασκέδασης ενός αεροπλάνου και έδωσε εντολές για άνοδο στη μία από τις μηχανές. Ωστόσο η Boeing διατείνεται ότι αυτό δε μπορεί να γίνει γιατί τα δύο συστήματα - αυτό της διασκέδασης κι αυτό των μηχανών - είναι ανεξάρτητα (ή έτσι θέλουν να πιστεύουμε, αλλιώς εκεί στο FBI, φαίνεται δεν έχουν τι να κάνουν). Από την άλλη βέβαια, είναι και θέμα μοντέλου αεροσκάφους.

Για περισσότερα επί των συγκεκριμένων κινδύνων δείτε το άρθρο μας: Ο JOHN MCAFEE προειδοποιεί

από Elichord

Δείτε περισσότερα: