USB Type-C: τι είναι και γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει;

USB Type-C: τι είναι και γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει;
ired.gr

Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει στην αγορά μόνο ένα καλώδιο με μια μικροσκοπική θύρα που θα συνδέει όλες τις συσκευές μεταξύ τους, το USB Type-C.

Κάθε πτυχή των smartphones βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Από τις οθόνες, τους επεξεργαστές, τις φωτογραφικές μηχανές και την ποιότητα της κατασκευής, οι τεχνολογικές εταιρείες πάντα αναζητούν τρόπους για να κάνουν τα προϊόντα τους να φαίνονται διαχρονικά.

Διαβάστε επίσης: «Πώς να συνδέσετε ένα PS3 controller στο Mac σας»

Κάτι άλλο που έχει αλλάξει στα smartphones είναι οι θύρες USB που χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση και τη σύνδεση με άλλες συσκευές. Τα smartphones έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται USB Type-C, η οποία περιλαμβάνει μια νέα θύρα στο τηλέφωνο και ένα καλώδιο που είναι συμβατό με τον φορτιστή και τις άλλες συσκευές.

ired usb type c 01

Και γιατί θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει;

Οι συσκευές με USB Type-C χρησιμοποιούν ένα νέο καλώδιο που μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή και από τις δύο άκρες του καλωδίου. Αυτό αντικαθιστά το παλαιού τύπου σύστημα USB που διέθετε από τη μία πλευρά USB Type-A και από την άλλη USB Type-B ή micro-B. Το Type C είναι σε θέση όχι μόνο να συνδέεται και από τις δυο πλευρές αλλά και να συνδεθεί στο τηλέφωνο με αμφίπλευρη τοποθέτηση του βύσματος στη θύρα.

ired usb type c 02

Το νέου σύστημα Type-C έχει ως στόχο για το μέλλον να παρέχει μια ενιαία εμπειρία κατά τη σύνδεση συσκευών, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να αναζητάμε το σωστό καλώδιο και να πρέπει να το εισάγουμε με τον σωστό τρόπο στη θύρα.


Το USB Type-C θα σημαίνει ταχύτερη φόρτιση, γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων και κυκλοφορία μικρότερων κινητών, εξαιτίας του μικρού βύσματος. Το Type–C είναι συμβατό με το USB 3.1, που σημαίνει εξαιρετικά γρήγορη μεταφορά δεδομένων κατά τη σύνδεση με άλλες συσκευές όπως ένα laptop.

Διαβάστε επίσης: «Η νέα θύρα USB-C δημιουργεί προβληματισμούς αλλά προσφέρει νέες δυνατότητες»

Φυσικά, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι το USB Type-C να είναι η καθολική επιλογή. Το tablet Nokia N1 ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε αυτή τη τεχνολογία ενώ το OnePlus 2 ήταν το πρώτο smartphone που κυκλοφόρησε με αυτή τη θύρα. Στη συνέχεια, με την ίδια θύρα παρουσιάστηκε το MacBook 12” της Apple και το Chromebook Pixel της Google.

ired usb type c 03

Στην αγορά, υπάρχουν αντάπτορες για USB Type-C, σε περίπτωση που χρειάζεται να συνδέσετε παλαιότερη συσκευή σε μια άλλη που διαθέτει τη νέα θύρα. Τον πρώτο καιρό, ίσως αυτό να είναι το μοναδικό μειονέκτημα: το ότι θα γεμίσουμε αντάπτορες. Όμως στη συνέχεια, όταν (και αν) οι συσκευές μας αντικατασταθούν με καινούριες, όλες θα διαθέτουν το νέο connector.

Διαβάστε επίσης: «Thunderbolt 3 – το νέο USB;»

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: