Παρουσίαση: Apple TV 4

Παρουσίαση: Apple TV 4
ired.gr

Πλήρης παρουσίαση της νέας Apple TV με όλα της τα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Οι φημολογίες για την καινούρια Apple TV έπαιρναν κι έδιναν εδώ και χρόνια. Μάλιστα, πολλοί υπολόγιζαν σε μια πλήρη συσκευή με τηλεοπτικό δέκτη συν όλα τα άλλα που είχε η προηγούμενη Apple TV και επιπλέον λογισμικό. Τελικά, στην παρουσίαση της Apple στις 9 Σεπτεμβρίου, μάθαμε ότι δεν είναι έτσι.

ired apple tv 4 01

Η νέα Apple TV - η τέταρτη έκδοση της συσκευής - μοιάζει πολύ με τους προκατόχους της - εξωτερικά. Προστέθηκαν όμως πολλές δυνατότητες που την προχώρησαν πολύ πέρα από ό,τι πρόσφερε και την κάνουν το ισχυρότερο set-top box για τηλεόραση που υπάρχει.

Εδώ είναι τα νέα χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμη: Αναβαθμίζεται και το Apple TV

AppStore: εγκαταστήστε τα δικά σας κανάλια

ired apple tv 4 02

Ένα από τα πιο σπουδαία νέα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης είναι ότι έχει τώρα το δικό της AppStore και οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν τα δικά τους κανάλια και εφαρμογές. Η συσκευή τρέχει το δικό της λειτουργικό - το tvOS - μια νέα έκδοση στηριγμένη στο iOS 9. Οι προγραμματιστές πρέπει να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές για την Apple TV μετατρέποντας τις υπάρχουσες που έχουν για το iOS.

Η παρουσίαση των δικών του εφαρμογών και του AppStore είναι που έκανε το iPhone να απογειωθεί και να γίνει τόσο δημοφιλές. Τώρα γίνεται μια καινούρια επανάσταση και με την Apple TV.

Παιχνίδια: ανταγωνισμός στις παιχνιδοκονσόλες;

ired apple tv 4 03

Μαζί με τα δικά της κανάλια και εφαρμογές, το AppStore της Apple TV θα έχει και κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό: τα δικά του παιχνίδια. Σκεφθείτε ότι θα μπορείτε να παίξετε ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που προέρχονται από το iOS, κατευθείαν στην οθόνη της τηλεόρασής σας χωρίς ειδικές συνδέσεις! Αυτό είναι το μεγάλο υπέρ της συσκευής.

Εννοείται ότι θα πρέπει οι προγραμματιστές να φτιάξουν ειδικές εκδόσεις των παιχνιδιών τους, ώστε να λειτουργούν ειδικά στο tvOS και να εκμεταλλεύονται όλα τα πλεονεκτήματα της συσκευής καθώς και το ειδικό τηλεκοντρόλ-χειριστήριό της.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ήδη τα iOS παιχνίδια είναι από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο και αποτελούν μάλιστα σοβαρή απειλή σε κονσόλες όπως τα Nintendo 3DS και PSP. Έχοντας πια το δικό της ειδικό χειριστήριο, ισχυρό hardware και μια ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση παιχνιδιών, η Apple TV θα αποτελέσει σοβαρότατο αντίπαλο ακόμη και για τα PlayStation και XBOX.

Δείτε ακόμη: Κάνετε την Apple TV παιχνιδοκονσόλα

Νέο χειριστήριο: νέες δυνατότητες και μελλοντικές επεκτάσεις

ired apple tv 4 04

Η Apple TV 4 έρχεται με ένα πλήρως ανανεωμένο χειριστήριο. Το τηλεκοντρόλ της συμπεριλαμβάνει ένα touchpad για να μπορούμε εύκολα να πλοηγούμαστε στα μενού, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (μια πρωτιά για το Apple TV Remote), κανονικά πλήκτρα χειρισμού και ένα μικρόφωνο(!) για να μπορείτε να της μιλάτε (περισσότερα παρακάτω). Το Remote συνδέεται μέσω Bluetooth (κι όχι μέσω υπέρυθρων) και έτσι δε χρειάζεται καν να «βλέπει» τη συσκευή για να συνδεθεί και να λειτουργήσει.

Το Remote είναι και χειριστήριο παιχνιδιών ταυτόχρονα, έχοντας τα πλήκτρα και τους αισθητήρες κίνησης που χρειάζονται. Ακόμη καλύτερα, όπως όλα δείχνουν, η νέα Apple TV είναι συμβατή και συνεργάζεται με αντίστοιχα χειριστήρια παιχνιδιών Bluetooth από τρίτους κατασκευαστές (όπως αυτό του PS3, PS4), Πράγμα που σημαίνει ότι, για παιχνίδια που το απαιτούν, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο που σας βολεύει.

Hey, Siri: ελέγξτε την TV με τη φωνή

ired apple tv 4 05

Ξεχάστε την πλοήγηση των μενού με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω πλήκτρων. Η 4η γενιά της Apple TV σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τη Siri για να την ελέγχετε. Απλά μιλάτε στο μικρόφωνο του Remote για πλοήγηση στα μενού, αναζήτηση περιεχομένου, επιλογή προγραμμάτων και πολλά άλλα ακόμη.

Το να μιλάς στην τηλεόραση δεν ήταν ποτέ τόσο αποτελεσματικό και διασκεδαστικό. Στην ουσία, οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε με την Apple TV, γίνεται μέσω φωνητικού ελέγχου, μέσω της Siri, ακόμη και αναζήτηση με γενικούς όρους, παίρνοντας όμως ακριβείς απαντήσεις και ακόμη και επαναφορά πλάνων στην τηλεόραση αν δεν ακούσατε κάτι, με την ερώτηση "What did she say?».

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Apple TV 3

Universal Search: ενιαία αναζήτηση που φέρνει αποτελέσματα από όλες τις υπηρεσίες

ired apple tv 4 06

Θέλετε να δείτε μια ταινία, αλλά δεν ξέρετε ποια υπηρεσία (κανάλι) την έχει και ποια έχει την καλύτερη τιμή; Το Universal Search της Apple TV 4 μπορεί να σας βοηθήσει. Με μια και μόνη αναζήτηση μπορείτε να πάρετε αποτελέσματα για κάθε υπηρεσία που έχετε εγκατεστημένη στη συσκευή σας.

Αν λοιπόν θέλετε να δείτε μια νέα ταινία, μπορείτε να την αναζητήσετε - και μάλιστα με τη φωνή σας μέσω της Siri - και τα αποτελέσματα θα σας παρουσιάζονται από όλα τα κανάλια που έχετε εγκαταστήσει (στην αρχή θα υπάρχουν τα Netflix, Hulu, iTunes, HBO Go, και Showtime και στη συνέχεια θα προστεθούν κι άλλα). Τώρα με μια ερώτηση παίρνετε απάντηση για όλα.

Άλλες λειτουργίες: η εξυπνότερη «Smart TV»

ired apple tv 4 07

Η 4η γενιά της Apple TV έχει και άλλες λειτουργίες που την κάνουν την «εξυπνότερη» TV από όλες όσες υπάρχουν. Αυτές οι λειτουργίες είναι πολλές και θα πούμε εδώ τις σημαντικότερες:

  • Γνωστοποιήσεις: Μπήκε κάποιο γκολ σε έναν αγώνα που τυχαίνει να μην παρακολουθείτε; Η Apple TV θα σας ειδοποιεί (μέσω ειδικής υπηρεσίας για τα σπορ) ώστε να πάτε στο αντίστοιχο συμβάν και να το παρακολουθήσετε.
  • Ζωντανά Δεδομένα: Άλλο ένα παράδειγμα από τα σπορ. Θα μπορείτε να δείτε ζωντανά δεδομένα για τους παίκτες ενός αγώνα π.χ, ενώ παρακολουθείτε το παιχνίδι σε διπλανό παράθυρο.
  • Καιρός και άλλα δεδομένα: Θέλετε να δείτε τι καιρό κάνει ή θα κάνει; Μπορείτε να δείτε τον καιρό χωρίς να αλλάξετε κανάλι. Η Apple TV μπορεί να σας δείχνει τον καιρό στο κάτω τμήμα της οθόνης χωρίς να ανακατεύεται με αυτό που παρακολουθείτε.
  • Ενιαίες εφαρμογές (Universal Apps): Αν έχετε μια εφαρμογή στο iPhone, ή το iPad και την Apple TV, θα ενημερώνονται οι αλλαγές που κάνατε σε οποιαδήποτε συσκευή σας, σε όλες τις συσκευές ταυτόχρονα. Αν λοιπόν παίζετε ένα παιχνίδι στο iPad και το συνεχίζετε στην Apple TV, θα το βρείτε εκεί που το αφήσατε.

Δείτε ακόμη: Πώς και γιατί να κάνετε jailbrake στην Apple TV