Apple unlock: τεχνικά αδύνατο ακόμη κι από τη «μαμά»-εταιρεία

Apple unlock: τεχνικά αδύνατο ακόμη κι από τη «μαμά»-εταιρεία
ired.gr

Η Apple λέει στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τα νέα iPhones ακόμη κι αν της ζητηθεί από τις αρχές.

Η Apple απάντησε πρόσφατα σε ένα Αμερικάνο δικαστή ότι είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση στα δεδομένα ενός κλειδωμένου iPhone, το οποίο διαθέτει το τελευταίο λειτουργικό σύστημα iOS. Παρόλαυτα, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τις αρχές στο «ξεκλείδωμα» παλαιότερων συσκευών που τρέχουν προγενέστερα λειτουργικά συστήματα.

ired iphone unlock 01

Η άποψη της Apple ζητήθηκε από το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν ζητήθηκε η συνδρομή της να βοηθήσει την Αστυνομία να έχει πρόσβαση σε ένα iPhone, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

Διαβάστε επίσης: «Κρυπτογραφήστε τα email»

Η Apple δήλωσε ότι το 90% των συσκευών της «τρέχουν» το iOS 8 και πάνω, γεγονός που κάνει αδύνατο το ξεκλείδωμα των αρχείων, αφού το σύστημα κρυπτογράφησης πλέον είναι εξαιρετικά δυνατό. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό που απαγορεύει στον καθένα να έχει πρόσβαση χωρίς τον κωδικό, ακόμη κι αν αυτή ήταν η ίδια η Apple.

ired iphone unlock 02

Η αυστηρότερη κρυπτογράφηση υιοθετήθηκε πέρυσι όταν προέκυψε το θέμα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος διέρρευσε στα ΜΜΕ απόρρητο πληροφοριακό υλικό από την NSA, που αφορούσε προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των Αμερικάνικων και Βρετανικών κυβερνήσεων.

Διαβάστε επίσης: «Αντίγραφο ασφαλείας iPhone: Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες»

Η Apple διαβεβαίωσε τον Αμερικάνο δικαστή ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο στο 10% των συσκευών της που συνεχίζουν να λειτουργούν με παλιά συστήματα iOS, όπως και της συσκευής της συγκεκριμένης υπόθεσης. Όμως ζήτησε από τον δικαστή να μην ζητηθεί η συνδρομή της γιατί κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη της Apple με τους πελάτες της.

ired iphone unlock 03

Νωρίτερα ο δικαστής Orenstein είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του για το αν θα έπρεπε να ζητήσει από την Apple να απενεργοποιήσει την ασφάλεια στο iPhone, παρά την προτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: «Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα σας στο Mac, κάνοντας χρήση του FileVault»

Από mirelen.