Εμφανίστε τη λειτουργία ανάγνωσης της εφαρμογής Safari και τα νέα χαρακτηριστικά της

Εμφανίστε τη λειτουργία ανάγνωσης της εφαρμογής Safari και τα νέα χαρακτηριστικά της
ired.gr

Γνωρίζετε την ύπαρξη της λειτουργίας ανάγνωσης της εφαρμογής Safari και τα νέα χαρακτηριστικά της;

Υπάρχουν πραγματικά κάποια εξαιρετικά κείμενα στο διαδίκτυο, που αξίζουν την προσοχή σας, ακόμη και μέσα από μία οθόνη iPhone. Όμως οι διαφημίσεις που τα περιβάλουν, οι μεγάλες κινούμενες εικόνες ή άλλα πολυμέσα, είναι ικανά να αποσπάσουν την προσοχή σας από το κείμενο.

Λόγω του ό,τι κάποιοι πληρώνουν, προκειμένου να εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους, δεν βλέπουμε σύντομα να απομακρύνονται από τις μικρές οθόνες μας. Όμως το λειτουργικό της Apple από την έκδοση iOS 7, μας προσφέρει ένα επιμέρους χαρακτηριστικό, το οποίο τακτοποιεί την οθόνη μας με τέτοιο τρόπο, ώστε το κείμενό μας να είναι ευανάγνωστο. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται "Λειτουργία ανάγνωσης".

Διαβάστε επίσης: Κατανόηση της χρήσης μπαταρίας από τις εφαρμογές σε συσκευές iPhone ή iPad

Η λειτουργία αυτή, μετατρέπει τη διαδικτυακή εμφάνιση μιας ιστοσελίδας, σε μία απλή σελίδα κειμένου, συνοδευόμενη από μερικές φωτογραφίες ή video. Μέχρι και την προηγούμενη έκδοση λειτουργικού η λειτουργία "ανάγνωσης" στο Safari, μπορούμε να πούμε πως δεν μας άφηνε πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Ενεργοποιώντας τη λειτουργία ανάγνωσης, αγγίζοντας το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά στη γραμμή διευθύνσεων, είχατε τη δυνατότητα να μεγεθύνετε ή να συρρικνώσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Στη περίπτωση που δεν σας άρεσε η γραμματοσειρά ή το χρώμα του φόντου, θα έπρεπε να το ανεχθείτε, καθώς δεν είχατε την επιλογή να κάνετε τέτοιου είδους αλλαγές.

ired safari reader view 01

Το νέο λειτουργικό iOS 9, έφερε σημαντικές προσαρμογές στη λειτουργία ανάγνωσης, τις οποίες θεωρούμε ιδιαίτερα φιλικές προς το χρήστη. Είναι ασφαλές πλέον να σας προτείνουμε να αναβαθμίσετε στην τελευταία έκδοση iOS 9.1 καθώς θα συναντήσετε σημαντικές επιλογές παραμετροποίησης.

Ας δούμε όμως αρχικά πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή “Safari” από τη οθόνη αφετηρίας της iOS συσκευής σας.
  • Κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα που επιθυμείτε (θα σας πρότεινα το ired.gr/blog καθώς έχω ακούσει πως έχει πλήθος οδηγούς για το λειτουργικό iOS της Apple κι όχι μόνο).
  • Επιλέξτε το άρθρο που επιθυμείτε να αναγνώσετε.

 ired safari reader view 02

  • Ένα μικρό εικονικό πλήκτρο με τρεις παράλληλες γραμμές θα εμφανιστεί αριστερά από τη γραμμή διευθύνσεων, το οποίο πρέπει και να πατήσετε.

ired safari reader view 03

Η ενέργεια αυτή όπως προείπαμε, θα μετατρέψει την ιστοσελίδα σε απλό κείμενο, διατηρώντας φωτογραφίες και video που τυχόν το συνοδεύουν. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση και είναι αποτελεσματική εάν ένας χρήστης επιθυμεί να αναγνώσει ένα μεγάλο κείμενο. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο περιηγητής - εφαρμογή Chrome, δεν διαθέτει το χαρακτηριστικό ανάγνωσης.

Διαβάστε επίσης: Πως να κάνετε εγκατάσταση του iOS 9.1

Εάν λοιπόν θέλετε να επωφεληθείτε της λειτουργίας, μπορείτε να το πράξετε μόνο μέσα από τον περιηγητή Safari. Είστε σε θέση πλέον στο λειτουργικό iOS 9, εκτός από την αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς, να αλλάξετε και την ίδια τη γραμματοσειρά. Σύνολο 8 γραμματοσειρές είναι στη διάθεσή σας Athelas, Charter, Georgia, Iowan, Palatino, San Francisco, Seravek, και Times New Roman. (Φανατικός χρήστης της Georgia).

Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε το φόντο του κειμένου μεταξύ τεσσάρων αποχρώσεων: Λευκό, υπόλευκο, γκρι και μαύρο. Εάν θέλετε κι εδώ τη γνώμη μου, η αγαπημένη μου απόχρωση είναι το υπόλευκο φόντο και είμαι ενθουσιασμένος που διατίθεται, καθώς μπορώ να διαβάζω ξεκούραστα το βράδυ πριν τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει καλύτερη κάμερα από του iPhone 6S;

Πρέπει να γνωρίζετε πως το πλήκτρο της λειτουργίας ανάγνωσης, είναι διαθέσιμο στις περισσότερες ιστοσελίδες του διαδικτύου, αλλά όχι σε όλες. Ενδεχομένως το συγκεκριμένο πλήκτρο να μην εμφανίζεται σε βελτιστοποιημένες mobile ιστοσελίδες, αλλά μικρό το κακό.

Προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε τις γνώσεις μας πάνω στη λειτουργία ανάγνωσης της εφαρμογής Safari και τις νέες δυνατότητες παραμετροποίησης που έφερε το λειτουργικό iOS 9. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν έγινε κάτι από τα παραπάνω κατανοητό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: