Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήταν καλύτερα με τον Steve Jobs;

Ήταν καλύτερα με τον Steve Jobs;
ired.gr

Ήταν καλύτερα στην Apple όταν ήταν ο Steve Jobs;

Μια από τις μόνιμες επωδούς που θα ακούσει κανείς σήμερα - όποτε η Apple κάνει κάτι που δεν αρέσει - είναι: «Με τον Steve Jobs δε θα το κάνανε ποτέ αυτό» ή «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Steve Jobs στον τάφο».

Πέρα από το ότι ήταν ένας οραματιστής ηγέτης, αλλά και πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας και εφευρέτης νέων τεχνολογιών, ο Steve Jobs δεν ήταν καθόλου εύκολος χαρακτήρας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, προκαλώντας διχασμένες γνώμες όσον αφορά το πρόσωπό του. Όμως επειδή, κατά τη λαϊκή παροιμία, «ο αποθανών δεδικαίωται», ο Steve Jobs, μετά θάνατον, εξαγιάστηκε, τα ελαττώματα ξεχάστηκαν, και ξαφνικά μετατράπηκε σε μια αλάνθαστη ιδιοφυΐα που ποτέ δεν έκανε λάθη.

Αλλά αληθεύει κάτι τέτοιο; Σίγουρα είναι αδύνατο να γνωρίζουμε, αλλά κοιτώντας πίσω στο παρελθόν σε κάποιες από τις πιο ρηξικέλευθες αποφάσεις που πήρε - κάποιες αποδείχθηκαν ορθές, ενώ άλλες εντελώς λανθασμένες - θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γεγονότα, για να πάρουμε μια ιδέα των αποφάσεων που ο Steve Jobs έπαιρνε.

Δείτε ακόμη: 9 πράγματα που μάθαμε για τον Steve Jobs από τη νέα του βιογραφία

1. Η μείωση τιμής στο αρχικό iPhone

ired steve jobs 02

Όταν το iPhone πρωτοπαρουσιάστηκε, ήταν πολύ ακριβό: 500$ για το μοντέλο των 4 GB, 600$ για το μοντέλο των 8 GB. Αυτό, γιατί η ΑΤ&Τ, η μοναδική εταιρία που δέχτηκε το iPhone τότε, δεν το υποστήριζε με οικονομικά προγράμματα και οι πελάτες έπρεπε να το αγοράσουν στην πλήρη τιμή του. Δεν υπήρχαν επιλογές για φτηνό iPhone με κάποιο πρόγραμμα όπως σήμερα.

Τότε, η Apple αποφάσισε ότι η τιμή ήταν πολύ υψηλή και μείωσε την τιμή του κατά 200$. Έτσι, όλοι αυτοί που έκαναν ουρές για να το αγοράσουν την πρώτη μέρα, «την πάτησαν». Η αντίδρασή τους όμως, ήταν τόσο αρνητική που ο Steve Jobs αναγκάστηκε να γράψει μια ανοιχτή επιστολή συγγνώμης και πρόσφερε σε κάθε έναν από αυτούς που ζημιώθηκαν 100$ για χρήση στο AppStore, αλλά, ωστόσο, αυτό δεν ήταν ισοδύναμο με τα 200$ που κέρδισαν οι άλλοι.

Μάλλον όχι και η καλύτερη από τις αποφάσεις του Steve Jobs. Σκεφτείτε να το έκανε αυτό ο Tim Cook σήμερα τι θα έλεγαν.

2. Η απόφαση μη-υποστήριξης του Flash

ired steve jobs 03

Μια από τις γνωστότερες και πιο αντιφατικές αποφάσεις του Steve Jobs που έγιναν από την αρχή της ύπαρξης του iPhone, ήταν η μη-υποστήριξη του Adobe Flash. Ως γνωστόν, το Flash είναι μια τεχνολογία ανάπτυξης εφαρμογών, πολυμέσων, παρουσιάσεων κλπ, που χρησιμοποιόταν τότε κατά κόρον ειδικά σε διάφορους ιστοτόπους του Internet, επιτρέποντας στους διάφορους browser να υποστηρίζουν, από πολύπλοκα animations, μέχρι ολόκληρα παιχνίδια - κάτι που ακόμη γίνεται, παρόλη την επικράτηση της HTML 5.

Όταν το iPhone λοιπόν παρουσιάστηκε χωρίς να υποστηρίζει μια τέτοια τεχνολογία, αυτό σήμαινε στην ουσία ότι αποκοβόταν από ένα μεγάλο μέρος του Internet και εφαρμογών που θα μπορούσε να έχει. Το όλο θέμα εντάθηκε περισσότερο στα κατοπινά χρόνια με τις εγκλήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο εταιριών - Apple και Adobe - και σε σημείο που πολλοί να λένε ότι το Android υπερείχε του iOS λόγω της υποστήριξης του Flash.

Το 2010, ο Steve Jobs τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα δημόσια, λέγοντας ότι το Flash ήταν ενεργοβόρο, άδειαζε τις μπαταρίες των συσκευών, κατά τη χρήση του, πολύ γρήγορα, δημιουργούσε προβλήματα με συχνά «κρασαρίσματα» των συσκευών και ήταν και ανασφαλές.

Τελικά η Apple δικαιώθηκε καθώς, το 2011, η Adobe διέκοψε την υποστήριξη του Flash για κινητά και της ανάπτυξης εφαρμογών με αυτό. Τώρα πια, κανένα νέο smartphone δεν το υποστηρίζει και το εργαλείο αυτό έχει αφεθεί «να σκουριάζει» στις βιβλιοθήκες των προγραμματιστών.

Και πάλι, αν έμπαινε σε μια τέτοια διαμάχη η Apple υπό τον Tim Cook σήμερα, τι νομίζετε ότι θα έλεγαν οι διάφοροι οπαδοί του Steve Jobs;

Δείτε ακόμη: Ένα μαγικό ταξίδι σε 10 ιστορικές στιγμές της εταιρείας Apple

3. Τα προβλήματα κεραίας του iPhone 4

ired steve jobs 04

Η παρουσίαση του iPhone 4 ήταν ένα μεγάλο event. Ήταν το πρώτο κινητό με την καταπληκτική οθόνη retina και υποστήριξη του Facetime. Όμως αμέσως παρουσιάστηκε ένα μεγάλο πρόβλημα: η ισχύς σήματος έπεφτε ξαφνικά και μυστηριωδώς και η επικοινωνία γινόταν από δύσκολη ως αδύνατη.

Στην αρχή, η Apple έκανε «το παγόνι» μην αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, όμως, καθώς περνούσε ο καιρός, η πίεση αυξανόταν. Τελικά αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα παρουσιαζόταν ανάλογα με το πώς κρατούσαν οι χρήστες το κινητό, καθώς, με το χέρι τους, σκέπαζαν τις κεραίες και η ισχύς του σήματος έπεφτε (το πιο αστείο ήταν ότι οι αριστερόχειρες δεν είχαν το πρόβλημα αυτό τόσο πολύ όσο οι δεξιόχειρες).

Η απάντηση του Steve Jobs προς τους χρήστες που έμεινε στην ιστορία ήταν: «Μην το κρατάτε έτσι».

Τελικά, η Apple εφάρμοσε ένα πρόγραμμα παροχής δωρεάν ειδικών θηκών που δε θα δημιουργούσαν πρόβλημα στα υπάρχοντα iPhone και επανασχεδίασε τις κεραίες για τις μελλοντικές συσκευές.

Δε θα πω τι θα γινόταν αν όλα αυτά τα είχε κάνει ο Tim Cook.

4. Το Mac G4 Cube

ired steve jobs 05

Η Apple φημίζεται για την επαναστατική σχεδίαση των συσκευών της, αλλά ένα από τα πιο ασυνήθιστα σχέδιά της ήταν το Mac G4 Cube του 2000. Ήταν πράγματι ένα από τα πιο παράξενα μηχανήματα που μπορούσες να δεις για προσωπικό υπολογιστή.

Αντίθετα με τους μπεζ πύργους που είχαμε συνηθίσει το Mac G4 Cube ήταν ένας σχετικά μικρός ασημί κύβος σε μια διαφανή θήκη που φαινόταν να στέκεται στον αέρα (χάρη στη θήκη που το υποστήριζε). Σίγουρα ήταν ένα πολύ επαναστατικό σχέδιο για την εποχή του, αν και θύμιζε κάπως προχωρημένο αερόθερμο ή επαναστατική τοστιέρα.

Το χειρότερο ήταν ότι άρχιζαν να εμφανίζονται ρωγμές στην πανοπλία του - κυριολεκτικά. Τα πρώιμα μοντέλα παρουσίαζαν ρωγμές στη διαφανή θήκη γύρω από τον κύβο, ακόμη και χωρίς να τον έχει ρίξει κανείς κάτω, ή να τον έχει κλοτσήσει κατά λάθος.

Η Apple στην αρχή αρνήθηκε ότι αυτές ήταν ρωγμές (τι πρωτότυπο) και ισχυρίστηκε ότι ήταν «γραμμώσεις» που δημιουργήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής της θήκης, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η παραγωγή του Mac G4 Cube διακόπηκε το 2001.

Αν θέλετε να δείτε άλλη μια αποτυχημένη σχεδίαση επί Steve Jobs, δείτε το δεύτερο iMac που θύμιζε περισσότερο μεγάλο πορτατίφ παρά υπολογιστή. Όσο μεγάλη επιτυχία είχε το πρώτο iMac, τόσο «έφαγε το σκοτάδι» το δεύτερο.

ired steve jobs 06

Δείτε ακόμη: 7 διδάγματα από την Apple που μας βοηθούν να αλλάξουμε τη ζωή μας

5. Το κοινωνικό δίκτυο Ping: DOA (Dead on Arrival)

ired steve jobs 07

Η Apple ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με την κοινωνική δικτύωση (ίσως γιατί πάντα ήταν μια μυστικοπαθής, κλεισμένη στον εαυτό της εταιρία, απεικονίζοντας τις ανασφάλειες του ιδρυτή της). Ακόμη και σήμερα, η παρουσία της στο Facebook και στο Twitter δεν είναι ιδιαίτερη και για πολύ καιρό, δεν έκανε καλή ολοκλήρωση των κοινωνικών δικτύων στα προϊόντα της (Mac OS X, iOS). Η εταιρία προσπάθησε - το 2010 - να εισάγει το δικό της κοινωνικό δίκτυο, το στηριγμένο στο iTunes, Ping.

Πριν εμφανιστεί το Ping, οι φήμες οργίαζαν ότι το Facebook θα ήταν στην ουσία μέρος του Ping, δίνοντάς του έτσι πολύ μεγαλύτερη δυναμική και αξία. Όμως, όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το Ping, το Facebook είχε εξαφανιστεί.

Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι το Facebook όντως είχε ολοκληρωθεί από καιρό μέσα στο Ping, αλλά η αδυναμία της εταιρίας να συλλάβει την σημασία του, κατέληξε στην αφαίρεσή του από το Ping, στην κυριολεξία τελευταία στιγμή. Έτσι, η χρησιμότητα του Ping ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε στους χρήστες και κατέληξε DOA (Dead on Arrival - Νεκρό εν τη Αφίξει).


6. Ποιος προσέλαβε τους σημερινούς διευθυντές της Apple;

ired steve jobs 08

Όπως είπαμε, ένα από τα κυριότερα παράπονα που προέρχονται από τους υποστηρικτές του «αγίου» Jobs είναι ότι, οι άνθρωποι που διοικούν την Apple σήμερα, από τον CEO Tim Cook και τον Κύριο Αντιπρόεδρο Σχεδίασης Jony Ive μέχρι και τον τελευταίο διευθυντή, παίρνουν αποφάσεις που ο « Steve ποτέ δε θα έπαιρνε».

Μπορεί και να είναι έτσι. Δε μπορούμε να το γνωρίζουμε με σιγουριά κάτι τέτοιο. Αυτό που γνωρίζουμε όμως σίγουρα, είναι ότι ο Steve Jobs προσέλαβε αυτούς τους ανθρώπους και τους είχε δίπλα του σαν δεξί του χέρι για πολλά χρόνια και σίγουρα γνώριζε τις ικανότητες και τις αδυναμίες τους και- το κυριότερο - θα τους είχε απολύσει αν δεν του έκαναν. Αλλά δεν τους απέλυσε και ξέρουμε όλοι τι ιδιότροπος ήταν.

Και κάτι που όλοι οι όψιμοι υποστηρικτές του ξεχνούν είναι τη συμβουλή του προς αυτούς: «Μη ρωτήσετε ποτέ τι θα έκανε ο Steve Jobs. Ακολουθείστε την δική σας καρδιά».

Δείτε ακόμη: O CEO της Apple Τim Cook είχε προσφερθεί ως δότης ήπατος για χάρη του Steve Jobs!

7. Κανείς δεν είναι τέλειος

ired steve jobs 09

Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι, ο σκοπός μας δεν ήταν να «θάψουμε» το Steve Jobs, ούτε να πούμε ότι έπαιρνε κακές αποφάσεις. Όλοι ξέρουμε ότι το σημερινό θαύμα που λέγεται Apple οφείλεται σε αυτόν και σαν ιδρυτή της, αλλά και σαν σωτήρα της από το κλείσιμο όταν επέστρεψε σ’ αυτήν από την «εξορία». Πολλοί θυμόμαστε το εξώφυλλο του Time τότε που πήγαινε η Apple να κλείσει από τα «σαΐνια» που τη διαχειρίζονταν - ένα μαύρο εξώφυλλο με το σήμα της Apple και τον τίτλο, «Το τέλος ενός αμερικάνικου θρύλου». Αυτά δεν ξεχνιούνται.

Από την άλλη μεριά όμως, ήταν άνθρωπος. Και ως άνθρωπος, έκανε λάθη και πήρε κάποιες πολύ κακές αποφάσεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτός ο δύσκολος χαρακτήρας του και οι ρηξικέλευθες αποφάσεις του ήταν η αιτία που το τότε διοικητικό συμβούλιο της Apple έφτασε να τον διώξει. Όμως τέλος καλό, όλα καλά.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και οι τωρινοί διοικούντες την Apple, είναι άνθρωποι έξυπνοι και οραματιστές με τα δικά τους χαρίσματα και τα δικά τους ελαττώματα. Πήραν, παίρνουν και θα ξαναπάρουν καλές και κακές αποφάσεις, όπως ο κάθε ένας που πρέπει να διαχειριστεί έναν τέτοιο κολοσσό όπως η Apple. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό.

Εμείς, σαν τελικοί πελάτες-χρήστες και οπαδοί αν θέλετε τις Apple, ευχόμαστε απλά οι καλές αποφάσεις να συνεχίζουν να υπερτερούν των κακών, ώστε η εταιρία που αγαπάμε για την καινοτομία της και τα θαυμάσια προϊόντα της, να συνεχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Δείτε ακόμη: Άλλη μία πρωτιά για την Apple - Ο Tim Cook Πρόσωπο της Χρονιάς

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status