Υπάρχει καλύτερη κάμερα από του iPhone 6S;

Υπάρχει καλύτερη κάμερα από του iPhone 6S;
ired.gr

Επτά Android smartphone με καλύτερη κάμερα από του iPhone 6S.

Το νέο iPhone 6S έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την καταπληκτική, ομολογουμένως, κάμερά του όπως γινόταν πάντα με κάθε νέο μοντέλο της σειράς. Όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν τελευταία. Νωρίτερα φέτος, κάποια κορυφαία Android μοντέλα όπως το Samsung Galaxy S6 και το LG G4 έδειξαν ότι μπορούν να το ανταγωνιστούν επάξια, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ... ιεροσυλία.

ired camera better than iphone 01

Δείτε ακόμη: Οδηγός κάμερας iPhone και iPad - iOS 8

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το iPhone 6S (και 6S Plus), θεωρήθηκε αυτόματα ότι η κάμερά του θα είναι κορυφαία σε σχέση με οποιουδήποτε άλλου, αλλά πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα, τουλάχιστον με βάση τις δοκιμές της DxOMark. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι τα φετινά μοντέλα του iPhone παρήγαγαν φωτογραφίες υψηλής πιστότητας καλύτερες από τα περσινά (τα «απλά» 6). Και συνολικά, η λειτουργικότητα και συνολική εμπειρία της κάμερας του iPhone είναι ελαφρώς καλύτερη από αυτήν του Galaxy S6.

ired camera better than iphone 02

Ωστόσο, το γνωστότερο τεστ για κάμερες, το DxOMark, τελικά δοκίμασε και την κάμερα του iPhone 6S και κατέληξε ότι, αν και τα megapixel έχουν αυξηθεί από 8 σε 12, η ποιότητα φωτογραφίας είναι ουσιαστικά ίδια με την ποιότητα του περυσινού iPhone 6. Το δοκιμαστικό κατέληξε σε ένα σκορ 83 για τις φωτογραφίες και 80 για το βίντεο που μας δίνει 82 συνολικό τελικό σκορ. Αυτό ακριβώς πήρε και το περυσινό iPhone 6. Το χειρότερο όμως, είναι ότι υπάρχουν πια 7 Android smartphone που βρίσκονται ψηλότερα στην κλίμακα.

Η Apple πέτυχε ελαφρώς καλύτερη αναλυτικότητα σε δυνατό φωτισμό και η αυτόματη εστίαση συνεχίζει να είναι γρήγορη και ακριβής, αλλά η DxOMark λέει ότι τα επίπεδα θορύβου του iPhone 6S είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά των ανταγωνιστών του.

ired camera better than iphone 03

Επί του παρόντος, η DxOMark έχει τοποθετήσει το Sony Xperia Z5 σαν το καλύτερο σε κάμερα smartphone με ένα συνολικό σκορ που φτάνει το 87. Ο μέχρι τώρα ηγέτης, το Samsung Galaxy S6 Edge πέφτει στη δεύτερη θέση με 86 βαθμούς. Την έκπληξη κάνει το επόμενο που είναι το Google Nexus 6P με 84, μετά έρχεται το LG G4 με 83, που ισοβαθμεί με τα Galaxy Note 4 (83), Moto X Style (83) και μετά έρχεται το Xperia Z3 με 82 με το οποίο ισοβαθμεί το iPhone 6S με επίσης 82 πόντους. Εδώ, φαίνεται το Xperia Z3 να είναι κατά ένα «κλικ» ανώτερο του iPhone 6S στο διάγραμμα κι έτσι το 6S έρχεται στην 8η θέση χωρίς όμως η DxOMark να μας εξηγεί τους λόγους. Λογικά, αν ισοβαθμούν θα μπορούσε το iPhone να είναι στην 7η θέση. Το ίδιο θα δούμε ότι ισχύει και με τα ισοβαθμούντα 83 του τεστ όπου μάλιστα το Moto X Style είναι κατά τι πιο «κοντό» από τα άλλα δύο.

Δείτε ακόμη: iOS 8 - Νέες λειτουργίες της κάμερας

ired camera better than iphone 04

Θα είδατε ίσως ότι το iPhone 6S Plus λείπει από το τεστ. Αυτό οφείλεται στο ότι η DxOMark δεν έχει τελειώσει τις δοκιμές μαζί του, αλλά με βάση τα περυσινά αποτελέσματα που έφερε το iPhone 6 Plus σε σχέση με το iPhone 6, μάλλον δε θα δούμε ουσιαστικές διαφορές.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν δοκιμές σε κάμερες smartphone κάθε χρόνο και είναι πολύ πιθανό ότι τα δικά τους αποτελέσματα δε θα είναι σύμφωνα. Το καλό όμως - για μας τους τελικούς αποδέκτες-χρήστες - είναι ότι αυτή τη στιγμή μαίνεται ένας άγριος πόλεμος για το ποιος θα έχει την καλύτερη κάμερα σε σημείο που η ποιότητα να ανεβαίνει σε επίπεδα που κανείς δε φανταζόταν μόλις πριν μερικά χρόνια. Δε μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει του χρόνου.

Είναι επίσης σίγουρο ότι η Apple δε θα αποδεχτεί μοιρολατρικά «την ήττα της» και μάλλον θα βάλει τα δυνατά της (και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό) ώστε η κάμερα του iPhone 7 «να βγάζει μάτια». Άλλωστε οι φήμες διαρρέουν ήδη ότι εργάζεται πάνω στην τεχνολογία dual-lens (όπως και η Samsung) που τότε θα έκανε τις (μεσαίας κατηγορίας τουλάχιστον) DSLR κάμερες να τρέμουν κυριολεκτικά.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: