Συγκριτικό: Microsoft Surface Book εναντίον Apple MacBook Pro 13

Συγκριτικό: Microsoft Surface Book εναντίον Apple MacBook Pro 13
ired.gr

Ήλθε η ώρα να δούμε αν η Microsoft έλεγε την αλήθεια.

Ήλθε λοιπόν και η Microsoft να γίνει μέλος της ομάδας κατασκευαστών υπολογιστών όπως η Apple (βρε πώς αλλάζουν οι καιροί) και μπήκε αμέσως στα «βαθιά» με ένα μηχάνημα μεγάλων επιδόσεων και αποδόσεων και σε μια κατηγορία τιμής που αντιστοιχεί σε ακριβά, ποιοτικά μηχανήματα όπως αυτά της Apple. Και μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο, έριξε το γάντι στην Apple όταν το παρουσίαζε λέγοντας ότι είναι ταχύτερο από ένα MacBook.

Το καυτό ερώτημα είναι: «Έχει άραγε δίκιο η Microsoft; Κατάφερε να κοντράρει επάξια τη μεγάλη αντίπαλο και ίσως και να νικήσει;» Εδώ λοιπόν, έχουμε για σας ένα συγκριτικό δύο εξαιρετικών μηχανημάτων και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο αγωνιώδες ερώτημα πολλών.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Book

ired surface book vs macbook pro 00

Επιδόσεις

Αν μιλάμε λοιπόν για επιδόσεις, τα δύο μηχανήματα είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα. Ίδιοι επεξεργαστές, ίσα ποσά μνήμης - σε εισαγωγικά μοντέλα ή σε μέγιστα. Μάλιστα ο Intel Core i5 είναι πια ένας στάνταρ επεξεργαστής για όσους θέλουν ένα τσιπ μέσων επιδόσεων. Υπό κανονικές συνθήκες, το χρησιμοποιούμενο από τέτοια μοντέλα είναι ένα διπύρηνο τσιπ των 2.7GHz. Και βέβαια, και τα δύο μηχανήματα μπορούν να αναβαθμιστούν στον κορυφαίο Intel Core i7 και σε 16 GB μνήμης RAM.

ired surface book vs macbook pro 01

Από εκεί κι έπειτα, όμως, το Surface Book υπερέχει αισθητά στο υποσύστημα γραφικών, καθώς έχει μια ξεχωριστή Nvidia GPU, κάτι που το καθιστά και παιχνιδομηχάνημα, αλλά και πολύ ισχυρό σε δημιουργία και επεξεργασία πολυμέσων ή βίντεο (αν και εδώ, την κύρια διαφορά την κάνουν το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές και η Apple υπερέχει και στα δύο). Παρόλα αυτά, η «ταπεινή» Intel Iris graphics (που επίσης υπάρχει και στο Surface Book ως δεύτερη όταν αφαιρείται το πληκτρολόγιο), δε μπορεί να συγκριθεί με την Nvidia.

Από αποθηκευτικό χώρο, και τα δύο μηχανήματα έρχονται με SSD δίσκους, αλλά το MacBook Pro υπερέχει αισθητά με το διπλάσιο χώρο σε σχέση με το Surface Book. Και μάλιστα στα κορυφαία μοντέλα, το Surface Book είναι πολύ ακριβό για μόνο 512 GB που προσφέρει. Από την άλλη, με δεδομένη την ποιότητα των SSD που βάζει η Apple στα μηχανήματά της αλλά και την ταχύτητα του OS X εν σχέσει με τα Windows, η απόκριση του σκληρού δίσκου στο MacBook Pro είναι «αχτύπητη».

Νικητής: Ισοπαλία (εκτός και θέλετε καλό λάπτοπ για παιχνίδια ειδικά, οπότε, Surface).

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

Οθόνη

Σε «ναυαρχίδες» λάπτοπ του είδους, οι «απλές» οθόνες HD 1080p, θεωρούνται πια ανέκδοτο. Και τα δύο μηχανήματα έχουν εκπληκτικές, εξαιρετικής απεικόνισης οθόνες με σχεδόν το ίδιο μέγεθος.

ired surface book vs macbook pro 02

Οι διαφορές έρχονται στα χαρακτηριστικά όπως, η ανάλυση που του Surface Book υπερέχει αισθητά, αλλά και η πυκνότητα όπου και πάλι το Surface υπερέχει (γι’ αυτό άλλωστε και η υψηλότερη ανάλυση). Αυτά βέβαια στα χαρτιά, γιατί τέτοιες ιλιγγιώδεις αναλύσεις σε τόσο «μικρά» μεγέθη οθόνης, δεν παρουσιάζουν ουσιαστική, οπτική διαφορά.

Ένα επιπλέον όμως που έχει το Surface, είναι ότι είναι «υβριδικό» καθώς το πληκτρολόγιο αποσπάται και μετατρέπεται σε tablet μεγάλων διαστάσεων τύπου iPad Pro. Έτσι έχετε δύο σε ένα, κάτι που πραγματικά είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Και βέβαια, εδώ προστίθεται η πραγματικά πολύ καλή δυνατότητα αφής που έχει η οθόνη του Surface έναντι του MacBook Pro, που σαν «καθαρόαιμο» λάπτοπ δεν έχει κάτι τέτοιο. Συν το stylus που έχει το Surface - το επονομαζόμενο από τη Microsoft Surface Pen - δίνει ένα καθαρό πια προβάδισμα στο Surface Book.

Νικητής: Surface Book

Φορητότητα

ired surface book vs macbook pro 03

Και τα δύο λάπτοπ έχουν την ίδια ονομαστική απόδοση σε μπαταρία, αλλά αν μιλάμε για τη χρήση της επιπλέον Nvidia GPU για παιχνίδια στο Surface Book, τότε, είναι σίγουρο ότι η μπαταρία του θα αδειάζει μέχρι να πεις «κύμινο». Σε κανονική χρήση όμως και χωρίς τη χρήση της, τα δύο μηχανήματα έρχονται σε ισοπαλία.

Όσον αφορά το μέγεθος και βάρος, τα δύο μηχανήματα είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα και οι οποιεσδήποτε απειροελάχιστες διαφορές τους, είναι ασήμαντες.

Νικητής: Ισοπαλία

Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;

Συνδεσιμότητα

Εδώ έχουμε διαφορές στα δύο μηχανήματα, αλλά δεν αφορούν τόσο το πιο είναι ανώτερο, όσο το πιο κάνει καλύτερα για σας. USB 3.0, Wi-Fi, και Bluetooth 4.0 είναι στάνταρ και στα δύο, όπως και σε όλα τα άλλα λάπτοπ της κατηγορίας αυτής στο εμπόριο.

ired surface book vs macbook pro 04

Οι διαφορές έγκεινται στο ότι ενώ το Surface Book έχει Mini-DisplayPort για έξοδο βίντεο, το MacBook έχει πλήρους μεγέθους HDMI θύρα. Επίσης το MacBook έχει επιπλέον το ThunderBolt 2 που μπορεί - εκτός των άλλων - να στείλει και βίντεο σήμα σε μόνιτορ με DisplayPort.

Εκτός των άλλων, το MacBook έχει το νέο 3D Touch trackpad που αναγνωρίζει και τη δύναμη πίεσης πέρα από την κλασική αφή που ξέραμε ως τώρα, κάτι που του δίνει πολλούς πόντους παραπάνω.

Νικητής: MacBook Pro

Κάμερα

Το Surface Book, λόγω του προσανατολισμού του και ως tablet, έχει το κλασικό «στήσιμο» με τις δύο κάμερες - μία εμπρόσθια, μία οπίσθια - με ανάλυση 8 ΜΡ στην οπίσθια και 5 ΜΡ στην εμπρόσθια.

ired surface book vs macbook pro 05

Το MacBook, από την άλλη μεριά, ως πιο κλασικό λάπτοπ, έχει μόνο την κλασική - και κάπως ξεπερασμένη σε ανάλυση - εμπρόσθια των 720p. Εδώ που τα λέμε, δε συνηθίζεται να σηκώνει κανείς ένα λάπτοπ για να τραβήξει φωτογραφίες, άρα, και λογικά, δεν υπάρχει δεύτερη κάμερα, όπως σε όλα τα καθαρόαιμα λάπτοπ.

Ακόμη και με το Surface χωρίς πληκτρολόγιο, το να το σηκώνεις (μιλάμε για 13 ίντσες) για να τραβήξεις φωτογραφίες, θα είναι κάπως παράξενο για τους γύρω, αλλά, όπως και να έχει, η κάμερα υπάρχει.

Νικητής: Surface Book

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »