Όλη η αλήθεια για τις κάρτες SD

Όλη η αλήθεια για τις κάρτες SD
ired.gr

Ο πραγματικός λόγος εξαφάνισης της υποδοχής κάρτας SD στα κορυφαία Smartphone.

Αυτό που ακούγεται εδώ και χρόνια είναι πως οι κατασκευαστές αρχίζοντας από την Apple, βρήκαν έναν εύκολο τρόπο να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

about micro sd 01

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι ο τελικός χρήστης πρέπει να αποφασίσει εκ των προτέρων πόσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστεί. Σε περίπτωση απόκτησης συσκευής με λιγότερο χώρο από όσο τελικά χρειάζεται, θα πρέπει να βρει τρόπο έναν τρόπο, έτσι ώστε να εξοικονομεί συνέχεια αποθηκευτικό χώρο.

Αξίζει να προσθέσω πως όσοι υποστηρίζουν αυτήν την εξήγηση επιμένουν πως οι κάρτες SD λειτουργούν άψογα, χωρίς προβλήματα, καθυστερήσεις ή αστάθεια λειτουργίας.

Συγκριτικό: Microsoft Surface Book εναντίον Apple MacBook Pro 13

Υπάρχει και άλλη εξήγηση

Η κάρτα SD είναι μεγάλη υπόθεση για τους χρήστες Android. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό μόλις κυκλοφορεί / ανακοινώνεται κάποια συσκευή που δεν διαθέτει την ειδική υποδοχή.

Ο φθηνός επιπρόσθετος αποθηκευτικός χώρος έχει τα θετικά του. Υπάρχουν κάρτες που φτάνουν έως και τα 512 GB σε μέγεθος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επέκταση μνήμης. Αλλά την χρειάζεστε; Στα αλήθεια;

Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η ύπαρξη μίας υποδοχής κάρτας SD δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα πρόβλημα (ειδικά όταν η υποδοχή δεν χρησιμοποιείται). Αρκεί να κάνετε ένα μικρό πείραμα για να επιβεβαιώσετε ακριβώς το αντίθετο:

Πάρτε στα χέρια σας ένα iPhone 6s ή ένα Galaxy s6 και προσπαθήστε να βρείτε που θα προσθέτατε μία επιπλέον οπή για την υποδοχή της κάρτας SD.

about micro sd 02

Η προσθήκη μίας υποδοχής κάρτας SD προκαλεί πολλές αλλαγές στον σχεδιασμό της συσκευής, εξωτερικά και εσωτερικά. Απαιτεί αλλαγές ακόμη και στο λειτουργικό σύστημα για την διαχείρηση της κάρτας.

Ενδεικτικά δείτε το μέγεθος του αναγνώστη κάρτας SD σε σύγκριση με μία κάρτα SIM:

about micro sd 04

Sim Reader & micro SD card reader Note 3

Σε μερικές συσκευές η προσθήκη υποδοχής κάρτας SIM απλά δεν ταιριάζει αισθητικά.

Δεν είναι αδύνατο όμως να προσθέσεις την κάρτα SD με έξυπνο τρόπο, χωρίς να αυξήσεις τις υποδοχές της συσκευής. Αυτό ακριβώς έχει κάνει η Meizu, στο ίδιο card slot ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει 2 κάρτες SIM ή 1 κάρτα SIM και 1 κάρτα SD.

about micro sd 03

Πάντα υπάρχει τρόπος εάν θέλεις να πετύχεις κάτι. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι οι κατασκευαστές δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τις κάρτες SD. Γνωρίζετε την Xiaomi; Είναι η Apple της Κίνας, σε 5 χρόνια κατέκτησε την αγορά με αξιοπρεπείς συσκευές σε οικονομικές τιμές. Ο αντιπρόεδρος της Xiaomi, Hugo Barra, το είπε ξεκάθαρα:

Όσον αφορά συσκευές υψηλής απόδοσης, είμαστε θεμελιωδώς αντίθετοι με την χρήση υποδοχής κάρτας SD.

Δεν το λέει τυχαία, υπάρχουν λόγοι για αυτό!

Η κάρτα SD δεν είναι πάντα επιθυμητή λοιπόν, ακόμη και όταν είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στην σχεδίαση μίας συσκευής.

Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο iPhone

Πολύ χαμηλή απόδοση / ταχύτητα

about micro sd 05

Σύμφωνα με μία έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια , η χρήση κάρτας SD σε ένα τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει μία γενική καθυστέρηση σε όλες τις λειτουργίες, ακόμη και στην περιήγηση στο διαδίκτυο. Όσοι έχετε διάθεση να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα θα την βρείτε εδώ

Το αποτέλεσμα της έρευνας απέδειξε πως η πτώση στην απόδοση μπορούσε να κυμανθεί από το 300% έως το απίστευτο 2000%.

Ακόμη και για φθηνές συσκευές η απώλεια σε απόδοση είναι απαράδεκτη. Στις πιο ακριβές συσκευές τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί ο χρήστης έχει δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό μόνο και μόνο για την επιπλέον απόδοση.

Ο λόγος της απώλειας απόδοσης είναι απλός, οι κάρτες SD δεν είναι αρκετά γρήγορες. Δεν μπορούν να φτάσουν την ταχύτητα των high-end συσκευών. Βέβαια η εταιρία κατασκευής καθώς και η κατηγορία της κάρτας που θα επιλέξετε παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Samsung vs TSMC - iPhone 6s A9 chipset: Αμελητέα η διαφορά

Η ταχύτητα δεν είναι το μόνο πρόβλημα

Η μνήμη flash είναι πολύ φθηνή. Είναι τόσο φθηνή, που στην πραγματικότητα, είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι όλες οι μνήμες flash είναι γεμάτες σφάλματα και ατέλειες - χωρίς καμία εξαίρεση.

Τάδε έφη Andrew Huang, hacker με εξειδίκευση στο Hardware.

about micro sd 06

Η συνεχόμενη, αδιάκοπη και αξιόπιστη αποθήκευση είναι μία ψευδαίσθηση, η οποία δημιουργείται με την χρήση λογισμικού που “διορθώνει” τα σφάλματα και με λειτουργίες διαχείρισης κατεστραμμένων μερών της flash memory.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχόμενης μάχης των μηχανικών με την μητέρα φύση. Τα μεγέθη γίνονται όλο και πιο μικρά και η παραγωγή όλο και πιο μαζική. Στο τέλος η μνήμη flash είναι πιο φθηνή, έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και είναι πολύ πιο αναξιόπιστη.

Έτσι λοιπόν με κάθε γενιά νέων καρτών SD, οι προγραμματιστές καλούνται να καλύψουν τα κατασκευαστικά σφάλματα με την χρήση πολύπλοκων αλγορίθμων.

Τηλεοπτικός σταθμός αντικατέστησε τις κάμερες με iPhones και selfie sticks

Η αξιοπιστία τιμή δεν έχει

Λάθος η αξιοπιστία έχει τιμή. Είναι σχετικά εύκολο να την “υπολογίσουμε”.

Ένα iPhone 6 με 16 GB μνήμης κοστίζει 558,30 €, το μοντέλο με 64 GB κοστίζει 648,80 €.

about micro sd 12

Η διαφορά τους είναι 90,50 €.

Μία καλή κάρτα SD 64 GB, Class 10 και ταχύτητα μεταφοράς 48MB/s κοστίζει μόλις 30 €.

Βέβαια για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μία κάρτα SD θα πρέπει να αποκτήσετε μία συσκευή Android, με budget 500 € υπάρχουν αρκετές επιλογές και η κάρτα SD ουσιαστικά δεν κοστίζει τίποτα.

Θα είναι όμως αξιόπιστη η συσκευή; Θα είναι απροβλημάτιστη η λειτουργία; Αξίζει πράγματι τα λεφτά της αυτή η κάρτα SD;

Είναι αρκετά τα ερωτήματα. Στην περίπτωση του iPhone 6 η αξιοπιστία κοστίζει 90,5 €. Σε άλλες συσκευές μπορεί να βρείτε και μικρότερες διαφορές στο κόστος μεταξύ μοντέλων με διαφορετική χωρητικότητα. Εάν έχετε την δυνατότητα προσθήκης κάρτας SD σκεφτείτε σοβαρά την επιλογή αγοράς ενός μοντέλου με μεγαλύτερο εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Νέο iOS malware: YiSpecter

Αυξανόμενες ανάγκες

Μερικές φορές ακόμη και τα 64 GB δεν είναι αρκετά. Οι χρήστες αντιμετωπίζουν πράγματι δυσκολίες αλλά υπάρχουν πλέον επιλογές ακόμη και με 128 GB αποθηκευτικό χώρο.

about micro sd 13

Τι μπορούν να πουν οι κάτοχοι iPhone 16 GB;

Οι χρήστες Galaxy S4 στο μοντέλο των 16 GB έχουν μόλις 8,56 GB ελεύθερο χώρο. Που πήγε το υπόλοιπο 46%;

Το δεσμεύει το λειτουργικό σύστημα και οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές.

Τουλάχιστον το iPhone 5S 16GB σου έδινε ελεύθερο χώρο 12,20 GB.

Βέβαια οι περισσότεροι χρήστες θα συμφωνήσουν ότι πλέον η μικρότερη χωρητικότητα στο iPhone θα έπρεπε να ήταν τα 32 GB. Ειδικά με την προσθήκη λήψης βίντεο 4k, η μνήμη των 16 GB είναι ανεπαρκής.

Ευτυχώς οι εσωτερικές μνήμες των κινητών αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, ως αποτέλεσμα όμως οι κάρτες SD θα γίνουν όλο και λιγότερο επιθυμητές.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν χρήστες λειτουργικού iOS 9 με λογαριασμούς e-mail μορφής POP3.

Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις

Οι κάρτες SD δεν είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος αποθήκευσης δεδομένων. Οι υπηρεσίες Cloud είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες, οικονομικές και σε μερικές περιπτώσεις δωρεάν.

Το μειονέκτημα του Cloud είναι η ταχύτητα upload των αρχείων καθώς και η δυσκολία εύρεσης Wi-Fi όπου κι αν βρίσκεσαι. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι ακόμη αρκετά σημαντικός, όμως το Cloud είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα.

Τα αρχεία που ανεβάζουμε είναι πλέον διαθέσιμα από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή και σίγουρα είναι πιο ασφαλή από ότι θα ήταν σε μία κάρτα microSD.

about micro sd 08

Για τους λάτρεις της μουσικής και των ταινιών, υπάρχει η επιλογή του streaming, οπότε είναι πιο εύκολο από ποτέ να έχετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο θέλετε χωρίς να δεσμεύεται ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής.

about micro sd 09

Το Google Play Music μας επιτρέπει να ανεβάσουμε δωρεάν τα τραγούδια μας στο Cloud και να κάνουμε δωρεάν streaming από την συσκευή μας. Την ίδια ακριβώς ευκολία μας προσφέρει με τις φωτογραφίες το Google Photos.

Εγκαταστήστε τα νέα wallpapers των συσκευών iPhone 6s/Plus, στη δική σας συσκευή iPhone (παλαιότερες εκδόσεις)

Ένα θετικό στοιχείο της Κάρτας SD

about micro sd 07

Για να μην λέμε μόνο τα αρνητικά. Σε περίπτωση που μία συσκευή πάθει βλάβη π.χ. από βρέξιμο, είναι πιθανό να είναι αδύνατη η ανάκτηση των φωτογραφιών, των βίντεο, της μουσικής και των άλλων δεδομένων μας.

Εάν όμως χρησιμοποιούμε κάρτα SD είναι πολύ εύκολο να την αφαιρέσουμε και να την τοποθετήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή και να έχουμε άμεση πρόσβαση στα δεδομένα μας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι καλό να δημιουργούμε συχνά αντίγραφα ασφαλείας για να είμαστε σίγουροι.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Παλαιότερα μου έχει συμβεί να αστοχήσει κάρτα SD η οποία τότε ήταν γεμάτη με αρχεία mp3. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα καθώς όλα τα αρχεία υπήρχαν αποθηκευμένα και σε υπολογιστή.

Ήταν όμως το πρώτο σημάδια για το τι θα επακολουθούσε.

Εάν είστε λάτρης της φωτογραφίας δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την χρήση κάρτας SD για την αποθήκευση των φωτογραφιών. Δεν υπάρχει πραγματικά χειρότερο πράγμα απτό να γεμίσεις μία κάρτα SD με μοναδικές φωτογραφίες και αυτή να πάψει να λειτουργεί, προτού προλάβεις να περάσεις τις φωτογραφίες στον υπολογιστή.

about micro sd 11

Σίγουρα κάτι παρόμοιο έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή με ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο “καταστράφηκε”, παίρνοντας μαζί του φωτογραφίες και αναμνήσεις που ήταν σημαντικές για εμάς.

iRing από την Apple, έρχεται;

Τελικό συμπέρασμα

Η δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου είναι σίγουρα μία θετική προσθήκη για οποιαδήποτε συσκευή.

Είναι καλό να έχεις επιλογές.

about micro sd 10

Εάν γνωρίζεις τα μειονεκτήματα της κάρτας SD μπορείς να προφυλαχθείς αγοράζοντας μία συσκευή με μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης.

Οι χρήστες θέλουν στις συσκευές τους κάρτα SD καθώς αυτήν προσθέτει μία επιπλέον επιλογή αποθήκευσης αλλά και μεταφοράς δεδομένων.

Καλύτερο θα ήταν οι εταιρίες κατασκευής καρτών SD να πάψουν να αυξάνουν συνεχόμενα την χωρητικότητα και να φροντίσουν τα προβλήματα αναξιοπιστίας και απόδοσεις.

Οι κάρτες SD μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν πολλούς σκοπούς.

Οι κάρτες SD δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν μόνο σαν USB stick. Θα μπορούσε να βελτιωθεί η ταχύτητα τους για να μην προκαλούν καθυστέρηση στην γενική λειτουργία του Smartphones. Ακόμη και εάν αυτό θα περιόριζε την χωρητικότητα τους. Οι χρήστες είναι πάντα αυτοί που αποφασίζουν.

Ποιος δεν θα ήθελε μία κάρτα SD 64 GB (30€) εντός ενός iPhone 64 GB στην οποία θα υπήρχε ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων μας. Ας μην είχαμε καμία άλλη εναλλακτική χρήση της κάρτας SD.

Οι περισσότεροι θα ήμασταν ικανοποιημένοι, δεν θα χρειαζόταν να μεταφέρουμε τα αρχεία και τις ρυθμίσεις μας για ασφάλεια στο iCloud ή σε υπολογιστή μέσω του iTunes. Στο τέλος κάθε μέρας, όσο η συσκευή φορτίζει, τα δεδομένα μας θα αντιγράφονταν αυτόματα στην κάρτα SD. Έτσι σε περίπτωση βλάβης θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε όλα τα δεδομένα μας, με ασφάλεια και άμεσα.

Ένα τέτοιο σενάριο τώρα φαντάζει απίθανο καθώς οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες έχουν αφοσιωθεί στο Cloud και στις υπηρεσίες streaming. Ο χώρος της τεχνολογίας όμως πάντα κρύβει εκπλήξεις και οι χρήστες μπορούμε να ελπίζουμε στην βελτίωση της εμπειρίας που θα μας προσφέρουν οι επόμενες γενιές smartphones.

από jericho