Samsung vs TSMC - iPhone 6s A9 chipset: Αμελητέα η διαφορά

Samsung vs TSMC - iPhone 6s  A9 chipset: Αμελητέα η διαφορά
ired.gr

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για το ποιο chipset βρίσκεται στην καρδιά του νέου σας iPhone 6s.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ειπωθεί πολλά για τις πιθανές διαφορές απόδοσης μεταξύ των δύο επεξεργαστών που υπάρχουν στο νέο iPhone 6s. Το ένα chipset κατασκευάζεται από την Samsung ενώ το άλλο από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ή TSMC για συντομία.

Διάφορες ερασιτεχνικές δοκιμές με συνθετικά προγράμματα Benchmark έχουν δείξει μερικές διαφορές στην διάρκεια μπαταρίας των δύο chipset. Όλα αυτά βέβαια κάνοντας δοκιμές με “πλασματικά” υψηλά φορτία διεργασιών.

Σε κανονικές συνθήκες η διαφορά στην απόδοση των δύο chipset είναι αμελητέα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Apple. Ένας εκπρόσωπός της σχολίασε το θέμα αυτό λέγοντας:

Αποκτώντας το iPhone 6s ή το iPhone 6s Plus, έχετε στα χέρια σας το σχεδιασμένο από την Apple chipset A9.

ired samsung vs tsmc iphone 6s 01

Αυτό είναι το πιο προηγμένο chip για smartphone στον κόσμο.

Κάθε chipset που χρησιμοποιούμε εκπληρώνει τις υψηλές απαιτήσεις της Apple και προσφέρει απίστευτη απόδοση και διάρκεια ζωής, χωρίς να έχει σημασία η χωρητικότητα, το χρώμα ή το μοντέλο του iPhone 6s.

Μερικά εργαστήρια έχουν κάνει δοκιμές στις οποίες οι επεξεργαστές μας δοκιμάζονται σε συνεχόμενα υψηλά φορτία διεργασιών μέχρι την εξάντληση της μπαταρίας.

Αυτές οι δοκιμές δεν αντιπροσωπεύουν την χρήση στον πραγματικό κόσμο. Είναι ένας παραπλανητικός τρόπος δοκιμής της μπαταρίας.

Οι δικές μας δοκιμές δείχνουν την πραγματική διάρκεια της μπαταρίας του iPhone 6s και του iPhone 6s Plus.

ired samsung vs tsmc iphone 6s 02

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα μεταβλητά εξαρτήματα εντός των συσκευών η διαφορά που έχουμε παρατηρήσει κυμαίνεται ενδιάμεσα στο 2-3%.

Χρόνια τώρα η Apple σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές, ενώ παραδοσιακά την διαδικασία της κατασκευής την αναλάμβανε η Samsung. Φέτος ξεκίνησε και η TSMC να συνεργάζεται με την Apple και για πρώτη φορά ένα μοντέλο iPhone έχει chipset από δύο διαφορετικούς κατασκευαστές.

Ο επεξεργαστής του iPhone είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο σε κάθε iPhone. Όπως φαντάζεστε η Apple κάνει αυστηρούς ελέγχους στους επεξεργαστές και εάν αυτοί δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις της σίγουρα έχει συμβόλαια τα οποία μπορούν να ακυρώσουν τις παραγγελίες. Όπως είχε γίνει πέρσι με την GT Advanced η οποία δεν τα κατάφερε να παραδώσει την παραγγελία της Apple, για οθόνες από Sapphire Glass.

ired samsung vs tsmc iphone 6s 03

Το σχόλιο της Apple υποστηρίζεται από τις ελεγχόμενες δοκιμές που διενήργησε η Ars Technica. Οι διάφορες δοκιμές έδωσαν ένα μικρό προβάδισμα στο chipset της TSMC, εκτός του Geekbench 3, στο οποίο η διαφορά μεταξύ των δύο chipset φτάνει το 28%.

Σύμφωνα με την Ars Technica το chipset της TSMC σε συγκεκριμένες συνθήκες δείχνει να είναι πιο αποδοτικό από το chipset της Samsung. Βέβαια αυτές οι συνθήκες είναι εξαιρετικά σπάνιες υπό κανονικές συνθήκες. Κατά την καθημερινή χρήση της συσκευής η διάρκεια της μπαταρίας θα είναι η ίδια όποιο chipset και να διαθέτει.

Να επισημάνουμε ότι οι ελεγχόμενες δοκιμές έγιναν με μόλις δύο συσκευές. Οπότε στατιστικά το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Μόνο η Apple θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα από τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά και να παρουσιάσει πιο αξιόπιστα στοιχεία.

από Jericho

Δείτε περισσότερα: