Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσίαση: Microsoft Surface Book

Παρουσίαση: Microsoft Surface Book
ired.gr

Η Microsoft έβγαλε λάπτοπ και ισχυρίζεται ότι κοντράρει το MacBook Pro!

Η Microsoft προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την οικογένεια των Surface Pro και έβγαλε το πρώτο της λάπτοπ το Surface Book. Και είναι πραγματικά ωραίο, λεπτό, ελαφρύ και πανίσχυρο. Είναι 13,5 ίντσες και στην ουσία είναι ένα μεγάλο tablet της σειράς των Surface με πληκτρολόγιο που μάλιστα είναι αποσπώμενο και με χαρακτηριστικά που τραβάνε την προσοχή, αν μη τι άλλο.

Συνήθως αυτή η κατηγορία υβριδικών - λάπτοπ και tablet μαζί - έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα όπως το ότι συνήθως η σχέση πληκτρολογίου-οθόνης δε συμπεριφέρεται καλά στο συνολικό ζύγισμα της συσκευής με αποτέλεσμα να μη στέκεται καλά ή να μην είναι εύκολη η απόσπασή του από την οθόνη και άλλα αντίστοιχα.

ired microsoft surface book 01

Το Surface Book όμως φαίνεται να έχει δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά τα προβλήματα. Έχει ένα γερό μεντεσέ που είναι πολύ καλά ισοσταθμισμένος ώστε να επιτρέπει στη συσκευή να ισορροπεί με το πληκτρολόγιο και να μη γέρνει προς τα πίσω όταν το έχουμε στα πόδια μας. Και μαζί έχει προσθέσει ένα νέο τρόπο αποσύνδεσης του πληκτρολογίου.

Το σύστημα αυτό του μεντεσέ που θηλυκώνει το πληκτρολόγιο μετατρέπει το Surface Book σε ένα κανονικό «clamshell» λάπτοπ. Για να αποσπάσουμε την οθόνη, η Microsoft έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό που τον ονομάζει «Muscle Wire». Αυτός λειτουργεί με το πάτημα ενός πλήκτρου στο πληκτρολόγιο που απελευθερώνει το «μάνταλο» που κλειδώνει το μεντεσέ. Πιάνουμε μετά την οθόνη - με πατημένο το πλήκτρο - και την απομακρύνουμε. Αντίθετα, αν τραβήξουμε την οθόνη προς τα πάνω χωρίς να πατήσουμε αυτό το πλήκτρο, η συσκευή σηκώνεται ολόκληρη μαζί με το πληκτρολόγιο όπως ένα κανονικό λάπτοπ.

ired microsoft surface book 02

Η σύνδεση της οθόνης με το πληκτρολόγιο γίνεται με την ευθυγράμμιση των δύο ώστε να κλειδώσει και πάλι ο μηχανισμός του μεντεσέ. Δεν είναι κάτι το δύσκολο, αλλά μπορεί κάποιος να χρειαστεί να το κάνει δυο-τρεις φορές μέχρι να το συνηθίσει.

Δείτε ακόμη: Google Pixel C: εμπρός στο δρόμο που χάραξε το iPad Pro.

Το τμήμα του tablet - χωρίς το πληκτρολόγιο δηλαδή - είναι λίγο πιο ελαφρύ από το Surface Pro 3 και η οθόνη είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Η συσκευή είναι πολύ καλής ποιότητας. Το πληκτρολόγιο είναι αθόρυβο και με πολύ καλή απόκριση. Είναι πλήρους μεγέθους, άνετο στην πληκτρολόγηση και με οπίσθιο φωτισμό πλήκτρων. Επίσης έχει ένα γυάλινο trackpad και ειδικούς αισθητήρες για τις παλάμες που εμποδίζουν την κατά λάθος ενεργοποίησή του όταν χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα.

ired microsoft surface book 03

Το επιπλέον Surface Pen (γραφίδα) βοηθάει ώστε το συγκεκριμένο λάπτοπ να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερο από τους ανταγωνιστές του. Πέρα από τη Microsoft μόνο η Samsung με το Galaxy Tab Pro 12.2 και η Apple με το iPad Pro είναι οι μόνες εταιρίες που προσφέρουν αντίστοιχο εργαλείο stylus με τις συσκευές τους που όμως είναι καθαρόαιμα tablet. Εννοείται ότι και το Surface Pro 4 (ο νέος διάδοχος του Surface Pro 3) είναι η μόνη άλλη συσκευή που έχει stylus. Το Surface Pen στηρίζεται στο Surface Book με ένα μαγνήτη που το κρατάει στην μία πλευρά της οθόνης όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Ωστόσο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα αυτή καθώς είναι εύκολο να χτυπήσεις το stylus με το χέρι σου και να φύγει από τη θέση του εύκολα.

Η Microsoft πρόσθεσε τη νέα λειτουργία Windows Hello - αναγνώριση προσώπου - για το ξεκλείδωμα της συσκευής, αλλά και τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο πληκτρολόγιο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το βάρος του Surface Book είναι περίπου ενάμιση κιλό (λίγο πιο πολύ) και οι διαστάσεις του 12.3 x 9.14 x 0.51-0.90 ίντσες. Η οθόνη είναι 13.5 ίντσες σε διαγώνιο και έχει ανάλυση 3,000 x 2,000 pixel (267 ppi). Ο προσφερόμενος αποθηκευτικός χώρος, ανάλογα με το μοντέλο, είναι 128 GB, 256, GB 512 GB SSD δίσκου. Η μνήμη RAM είναι 8 GB ή 16 GB αναλόγως του μοντέλου πάλι και ο επεξεργαστής είναι ο Intel Skylake i5 ή i7. Έχει δύο κάμερες, μία οπίσθια των 8 megapixel και μία εμπρόσθια των 5 megapixel.

ired microsoft surface book 04

Υποστηρίζει Bluetooth 4, Wi-Fi b/g/n/ac, αισθητήρες εξωτερικού φωτός ώστε να ρυθμίζει τη φωτεινότητα της οθόνης αυτόματα και τα φωτάκια του πληκτρολογίου, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και μαγνητόμετρο. Η μπαταρία του αντέχει για 12 ώρες χρήσης και μάλιστα για αναπαραγωγή βίντεο(!).

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 ο έτερος των γιγάντων

Το υποσύστημα γραφικών περιλαμβάνει μία Intel Iris Pro για το tablet αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Μέσα στο πληκτρολόγιο θα υπάρχει μία Nvidia GPU που θα είναι ένα ειδικά τροποποιημένο Maxwell graphics chip με ένα γιγαμπάιτ(!) μνήμης που θα έχει τις επιδόσεις μιας 950Μ! Το θέμα είναι ότι αυτή θα λειτουργεί μόνο όταν θα είναι το πληκτρολόγιο συνδεδεμένο δίνοντας στο Surface Book επιδόσεις παιχνιδομηχανής και θα απενεργοποιείται όταν αποσπάται το πληκτρολόγιο, οπότε θα χρησιμοποιείται η «ταπεινότερη» Intel Iris Pro. Φυσικά, αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το Surface Book ως tablet χωρίς να χάσει τις επιδόσεις της επιπλέον Nvidia GPU, θα μπορεί να αναδιπλώσει το πληκτρολόγιο όλο προς τα πίσω για να μην τον ενοχλεί.


Υπολογίζεται ότι η αρχική τιμή του (για το φθηνότερο μοντέλο με τον i5) θα είναι τουλάχιστον 1500$.

Οπωσδήποτε, με τέτοια χαρακτηριστικά, το Microsoft Surface Book είναι ένα υβριδικό λάπτοπ-tablet που θα έχει επιδόσεις πολύ μεγαλύτερων και ισχυρότερων μηχανημάτων, κοντράροντας επάξια ακόμη και επιτραπέζια συστήματα. Η αλήθεια είναι ότι η Microsoft δεν παίζει με το όνομά της και, όταν βγάζει hardware που θα φέρουν την υπογραφή της ζωγραφίζει στην κυριολεξία. Αυτό το γνωρίσαμε από την εποχή που έβγαλε το πρώτο της Microsoft Mouse ή τα Sidewinder Joysticks για να μη μιλήσουμε για τα XBOX.

ired microsoft surface book 05

Τελικά συμπεράσματα

Η Microsoft, παρουσιάζοντας ένα τέτοιο «μηχανάκι», δε στοχεύει μόνο στο χώρο των υβριδικών tablet-λάπτοπ ή στα λάπτοπ με Windows γενικώς. Η ίδια διατείνεται ότι το Surface Book είναι ταχύτερο από ένα Macbook Pro!

Και όσο εμπρηστική και «ιερόσυλη» κι αν ακούγεται μια τέτοια δήλωση, η αλήθεια είναι ότι πετάει το γάντι στην Apple σε μια απευθείας κόντρα σε θέματα ποιότητας, αξιοπιστίας, επιδόσεων και όχι μόνο σε hardware, αλλά και σε software. Και ξέρουμε ότι αυτός είναι ένας χώρος όπου η Apple έχει αποκλειστικά τα πρωτεία από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων προσωπικών υπολογιστών.

ired microsoft surface book 06

Ήρθε άραγε η ώρα ώστε οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι να κονταροχτυπηθούν στα ίσα; Μήπως η Microsoft υπερβάλλει; Αυτά είναι καυτά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και θα απαντηθούν σε επόμενο άρθρο μας.

Γι’ αυτό, μείνετε συντονισμένοι.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status