Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4

Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4
ired.gr

Η Apple έριξε το γάντι στη Microsoft και η Microsoft το σήκωσε.

Όταν η Apple παρουσίαζε το iPad Pro στις αρχές Σεπτεμβρίου έμπαινε δυναμικά σε ένα χώρο που μέχρι τότε, η Microsoft μονοπωλούσε: αυτόν των σούπερ-τάμπλετς. Μέχρι τότε, η σειρά Surface με «βασιλιά» το Surface Pro 3 της Microsoft ήταν ο μόνος σοβαρός αντιπρόσωπος της κατηγορίας (το Galaxy Tab Pro της Samsung, δε μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρός ανταγωνισμός). Μέσα σ’ ένα μήνα, εμφανίζεται και η Google με το Pixel C, στη δική της παρουσίαση, και ζητάει μερίδιο από την πίτα.

ired microsoft surface pro 01

Καθώς όμως η Apple «έριχνε το γάντι» στη Microsoft, σίγουρα θα περίμενε ότι η Microsoft, αργά ή γρήγορα θα ανταπαντούσε. Το θέμα είναι ότι η Microsoft προτίμησε το «γρήγορα», αντί του «αργά» και στο event των αρχών Οκτωβρίου, παρουσίασε το διάδοχο, Surface Pro 4. Κυρίες και κύριοι: «ο βασιλεύς απέθανεν, ζήτω ο βασιλεύς».

ired microsoft surface pro 02

Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εκπληκτικό μηχάνημα που περιλαμβάνει πολλές κορυφαίες δυνατότητες και ταυτόχρονα έγινε λεπτότερο και ελαφρύτερο του προκατόχου του, κάτι που δεν περίμενε κανείς.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 ο έτερος των γιγάντων

ired microsoft surface pro 03

Η οθόνη του Surface Pro 4 είναι η ίδια που υπάρχει και στο - επίσης ολοκαίνουργιο - Surface Book με 12,3 ίντσες διαγώνιο και ανάλυση 2.763Χ1.824 pixel και πυκνότητα 267 ppi. Όμως λέπτυνε από τα 9.1 mm του Pro 3 στα 8.4 mm και - όπως είπε η Microsoft - θα γινόταν ακόμη πιο λεπτή αν δε χρειαζόταν να «χωρέσει» η θύρα USB 3.0. Το εισαγωγικό μοντέλο ζυγίζει περίπου 800gr.

ired microsoft surface pro 04

Αν χρησιμοποιούσατε το stylus του Surface Pro 3, το Surface Pen του Surface Pro 4 θα σας εντυπωσιάσει. Έχει αίσθηση για 1.024 επίπεδα πίεσης κάτι που το κάνει να έχει μια πολύ καλύτερη αίσθηση φυσικότητας όταν γράφουμε ή σχεδιάζουμε με αυτό. Επίσης υπάρχει και «γόμα» στην άνω άκρη του και μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε και να σβήσουμε ό,τι γράφαμε όπως με ένα αληθινό μολύβι.

ired microsoft surface pro 05

Και η αφή και το stylus, υποστηρίζονται από ένα αισθητήριο σύστημα που η Microsoft αποκαλεί PixelSense. Είναι ένας πολύ έξυπνος συνδυασμός υλισμικού και λογισμικού που επιτρέπει μια εντυπωσιακά ακριβή αντίληψη και ανταπόκριση της αφής ή γραφής από τη συσκευή. Μάλιστα, το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του Gorilla Glass 4, αλλά και το εσωτερικό backlight που φωτίζει την οθόνη, είναι τόσο λεπτά που νομίζεις ότι γράφεις απευθείας επάνω της.

Δείτε ακόμη: Google Pixel C: εμπρός στο δρόμο που χάραξε το iPad Pro.

ired microsoft surface pro 06

Υπάρχει ένα νέο πληκτρολόγιο-κάλυμμα που τώρα πια έχει και εσωτερικό φωτισμό ενσωματωμένο, επανασχεδιασμένα πλήκτρα κι ένα πολύ μεγαλύτερο γυάλινο trackpad με αίσθηση πολλαπλής αφής 5 σημείων. Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος επιτρέπει επίσης τη χρήση του Windows Hello (αναγνώριση προσώπου) και, εφόσον το Pro 4 έχει τις ίδιες διαστάσεις με το Pro 3, το νέο πληκτρολόγιο είναι συμβατό και με παλαιότερα μοντέλα. Η τιμή του είναι 130$, ίδια με του παλιού.

ired microsoft surface pro 07

ired microsoft surface pro 08

Οι θύρες έχουν επανασχεδιαστεί με έμφαση στην απλοποίηση της συνδεσιμότητας της συσκευής. Το νέο setup επιτρέπει τη σύνδεση σε ένα hub που παρέχει 4 θύρες USB 3, δύο DisplayPort με δυνατότητες ανάλυσης, μία θύρα Ethernet και όλα αυτά μέσω μίας και μόνο θύρας σύνδεσης από τη μεριά του Surface. Το dock αυτό όμως, στοιχίζει άλλα 200$.

ired microsoft surface pro 09

ired microsoft surface pro 10