Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;

Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;
ired.gr

Δύο μεγάλα tablet σε διαστάσεις, επιδόσεις και κόστος. Ποιο είναι όμως το καλύτερο;

Μέσα στο Σεπτέμβριο, στο καθιερωμένο πια event που γίνεται κάθε χρόνο, η Apple παρουσίασε το πρώτο μεγάλο (πολύ μεγάλο) tablet της, το iPad Pro, δίνοντας ζωή και δημιουργώντας ανταγωνισμό σε μια αγορά που μέχρι τότε μονοπωλούσε η σειρά Surface Pro της Microsoft. Λίγο αργότερα, στα τέλη του ίδιου μήνα, σε αντίστοιχο event, η Google παρουσιάζει τη δική της απάντηση στην κατηγορία, το Google Pixel C που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

ired ipad pro vs google pixel c 01

Με χαρακτηριστικά που έχουν ομοιότητες με τον αντίπαλο, όπως το αποσπώμενο πληκτρολόγιο (επιπλέον αγορά) που το κάνει να μοιάζει με μίνι λάπτοπ και με τάσεις να ανταγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία των iPad Pro, Surface Pro αλλά και του Samsung Galaxy TabPro 12.2 που είναι στο ίδιο στρατόπεδο (Android) η Google επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια καινούρια κατηγορία tablet που θέλει κι αυτή να συμμετέχει και να αρπάξει ένα κομμάτι από την πίτα. Άραγε μπορεί;

ired ipad pro vs google pixel c 02

Γι’ αυτό το λόγο, κάνουμε κι εμείς ένα πρώτο συγκριτικό μεταξύ των δύο αντιπάλων - iPad Pro και Pixel C - για να σας δώσουμε τα στοιχεία που χρειάζεστε ώστε να κάνετε τις επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 ο έτερος των γιγάντων

Τεχνικά χαρακτηριστικά

compare table

Σχεδίαση

Γνωρίζουμε λίγα από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του Pixel C ακόμη, καθώς η Google δεν έχει δώσει τα πλήρη στοιχεία στη δημοσιότητα πέρα από την παρουσίαση που έκανε του προϊόντος. Αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι θα είναι δέκα ίντσες σε μήκος (ή ύψος) και θα έχει οθόνη 10.2 ίντσες με ανάλυση 2560Χ1800 pixel. Δε γνωρίζουμε ακόμη βάρος και πλήρεις διαστάσεις.

ired ipad pro vs google pixel c 03

Αυτό που η Google φρόντισε να τονίσει ήταν η ύπαρξη του Bluetooth αποσπώμενου πληκτρολογίου (αγορά με επιπλέον 150$) που φορτίζεται από το tablet και τα 4 μικρόφωνα που θα δίνουν τη δυνατότητα για φωνητικές εντολές από οποιοδήποτε σημείο και απόσταση μέσα σε ένα δωμάτιο. Επίσης, το Pixel C θα έχει θύρα USB Type-C που θα χρησιμεύει για φόρτιση, σύνδεση συσκευών και μεταφορά δεδομένων.

Το iPad Pro, ως γνωστόν, είναι αρκετά μεγαλύτερο, με σχεδόν 13 ίντσες οθόνη και βέβαια αυτή η οθόνη επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια και άνεση στην εργασία λόγω του μεγέθους της. Παρόλο που οι οθόνες των δύο αντιπάλων έχουν την ίδια σχεδόν ανάλυση (του Pixel C έχει μεγαλύτερη πυκνότητα σε pixel με αποτέλεσμα να πλησιάζει την ανάλυση του iPad Pro), αυτή η διαφορά των 3 ιντσών περίπου σε μέγεθος, είναι κάτι που κάνει τεράστια τη διαφορά των δύο οθονών.

ired ipad pro vs google pixel c 04

Πέραν του επίσης - επιπλέον αγορά στα 150$ - αποσπώμενου Bluetooth πληκτρολογίου, το iPad Pro θα έχει ένα ακόμη αξεσουάρ, το Apple Pencil, ένα stylus που, σε συνδυασμό, με τη 3D Touch τεχνολογία της οθόνης μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση στη χρηστικότητα και την καινοτομία μεταξύ των δύο tablet.

Μέχρι να έχουμε λοιπόν περισσότερες πληροφορίες για το Pixel C και για πιθανούς «κρυμμένους άσους στο μανίκι» του, το iPad Pro είναι ξεκάθαρα ανώτερο σε αυτόν τον τομέα.

Νικητής: iPad Pro

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

Επεξεργαστική ισχύς

Το iPad Pro έχει σαν επεξεργαστή τον Α9Χ, ένα ολοκαίνουριο 64bit ARM επεξεργαστή που, σύμφωνα με την Apple, πλησιάζει τον i7 της Intel, 4 GB RAM και 32 GB ή 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Το Pixel C έχει 3 GB RAM, τον Nvidia Tegra X1 σαν επεξεργαστή και αποθηκευτικό χώρο 32 GB και 64 GB.

ired ipad pro vs google pixel c 05

Με δεδομένο ότι ο Nvidia Tegra X1 είναι οριακά ανώτερος (στα περισσότερα ίσως) του Α8Χ που έχει το iPad Air 2, μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα, ότι ο Α9Χ μάλλον θα τον κάνει σκόνη. Βέβαια υπάρχει και το θέμα των γραφικών όπου ο Nvidia Tegra X1 έχει δείξει την (οριακή) ανωτερότητά του σε σχέση και με τον Α8Χ, αλλά και πάλι ο Α9Χ του Pro θα πρέπει να είναι κατά πολύ ανώτερος.

Σε αποθηκευτικό χώρο, το iPad Pro πέραν των 128 GB δε δίνει δυνατότητα σύνδεσης με άλλες εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, ενώ το Pixel C αν και έχει μόνο μέχρι 64 GB εσωτερικής αποθήκευσης, μπορεί να τον επεκτείνει με τη σύνδεση εξωτερικών μονάδων λόγω του USB-C. Άρα εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ισοπαλία.

Η επιπλέον μνήμη του iPad Pro με τον ταχύτερο επεξεργαστή όμως του δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα.

Νικητής: iPad Pro

Δείτε ακόμη: Split-screen ενα τεράστιο selling point για την προώθηση του iPad Pro


Υπόλοιπα

Δε μπορούμε να μιλήσουμε για κάμερες, διότι η Google δεν έχει δώσει στοιχεία για την κάμερα του Pixel C. Για το iPad Pro, ξέρουμε ότι έχει τις δύο κάμερες του iPad Air 2 και ξέρουμε τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις τους ότι είναι εξαιρετικές. Ομοίως και για θέματα συνδεσιμότητας, πέρα από την υποστήριξη Bluetooth 4.2 και των τελευταίων και νεότερων πρωτοκόλλων Wi-Fi που και τα δύο μοντέλα έχουν, δεν έχουμε και πάλι άλλες πληροφορίες για το Pixel C, ενώ το iPad Pro υποστηρίζει 4G LTE και HSPA+. Η μπαταρία και στις δύο συσκευές αντέχει για δέκα περίπου ώρες συνεχούς - αλλά όχι βαριάς - χρήσης. Ομοίως και για τους αισθητήρες δεν έχουμε πλήρεις πληροφορίες από τη Google για το Pixel C οπότε κι εδώ μια σύγκριση θα ήταν άτοπη.

ired ipad pro vs google pixel c 06

Στο θέμα της τιμής, το Pixel C είναι σαφώς φθηνότερο, με το iPad Pro να πλησιάζει στο διπλάσιο της τιμής του Pixel C, κάτι που όμως δικαιολογείται και από το ότι το iPad Pro έχει - πέραν του μεγέθους - και πολλά επιπλέον, με κυριότερο την οθόνη 3D Touch.

Δείτε ακόμη: iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες

Συμπεράσματα

Όπως είχαμε πει και στο σχετικό άρθρο για το Pixel C, η Google βιάστηκε να μπει σε ένα χώρο που έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις και ανταγωνισμό. Όσο καλό κι αν αποδειχθεί το Pixel C σε άλλα χαρακτηριστικά, οι 10 ίντσες της οθόνης του, το κατεβάζουν αμέσως σε άλλη κατηγορία - αυτή των κλασικών δεκάιντσων tablet - και, γι’ αυτή την κατηγορία είναι μάλλον ακριβό. Δε νομίζω ότι κάποιος θα δώσει τα λεφτά με τα οποία θα έπαιρνε ένα iPad Air 2 για να αγοράσει ένα Google Pixel C, εκτός κι αν θέλει οπωσδήποτε να μείνει στον κόσμο του Android. Κι εκεί όμως, το Pixel C έχει να αντιμετωπίσει το «ομόσταυλο» - από άποψης OS - Samsung Galaxy Tab Pro 12.2.

ired ipad pro vs google pixel c 07

Το μόνο που πραγματικά υπερέχει στο Pixel C είναι το πληκτρολόγιό του, που συνδεόμενο μαζί του, το κάνει να μοιάζει με ένα πολύ καλό μίνι λάπτοπ με οθόνη αφής. Αλλά και πάλι πάει σε άλλη κατηγορία και, καθώς η τιμή ανεβαίνει στα δυσθεώρητα 750$, το ερώτημα είναι ποιος θα δώσει αυτά τα λεφτά για ένα Android λάπτοπ όταν υπάρχουν ήδη Windows μίνι λάπτοπ και tablet και με οθόνη αφής σε παραπλήσιες τιμές.

Το iPad Pro από την άλλη, είναι μια ξεκάθαρη πρόταση, σε ένα ξεκάθαρο νέο είδος συσκευών, αυτό των σούπερ-tablet. Εκεί βρίσκονται άλλοι αντίπαλοι όπως το Surface Pro 4 που μόλις παρουσιάστηκε από τη Microsoft και που είναι ένας πραγματικά σοβαρός αντίπαλος. Αλλά περί αυτού, θα επανέλθουμε.

Δείτε ακόμη: iPad Pro ή iPad Air 2;

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status